English Questions – Antonyms for SSC CGL/IBPS PO set 55

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Myopic
    1) accessible
    2) adjacent
    3) flicker
    4) farsighted
    Answer & Explanation
    Answer – 4) 
    Explanation: Myopic – short-sighted.
    farsighted – showing a prudent awareness of future possibilities.
  2. Evident
    1) convenient
    2) obscure
    3) flutter
    4) available
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Evident – clearly seen or understood; obvious.
    obscure – not discovered or known about; uncertain.
  3. Capricious
    1) scintillate
    2) nictate
    3) equivocal
    4) firm
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Capicious – given to sudden and unaccountable changes of mood or behaviour.
    firm – having a solid, almost unyielding surface or structure.
  4. Handy
    1) circumscribed
    2) execrate
    3) cumbersome
    4) glimmer
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Handy – convenient to handle or use; useful.
    cumbersome – large or heavy and therefore difficult to carry or use; unwieldy.
  5. Exhaust
    1) nictitate
    2) axiomatic

    3) rigorous

    4) invigorates

    Answer & Explanation
    Answer – 4) 
    Explanation: Exhaust – very tired.
    invigorates – give strength or energy to.
  6. Precise
    1) explicit

    2) squient

    3) glitter
    4) vague

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Precise – marked by exactness and accuracy of expression or detail.
    vague – of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.
  7. Despise
    1) abominate

    2) categorical

    3) admire
    4) eschew

    Answer & Explanation
    Answer – 3) 
    Explanation: Despise – feel contempt or a deep repugnance for.
    admire – regard with respect or warm approval.
  8. Delusion
    1) stringent
    2) revile
    3) reality
    4) straightforward
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Delusion – an idiosyncratic belief or impression maintained despite being contradicted by reality or rational argument, typically as a symptom of mental disorder.
    reality – the state of things as they actually exist, as opposed to an idealistic or notional idea of them.
  9. Extinct
    1) manifest
    2) alive
    3) definite
    4) barefaced
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Extinct – (of a species, family, or other larger group) having no living members.
    alive – (of a person, animal, or plant) living, not dead.
  10. Supress
    1) perceptible
    2) repudiate
    3) incite
    4) distinct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Suppress – forcibly put an end to.
    incite – encourage or stir up (violent or unlawful behaviour).
error: Alert: Content is protected !!