English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 12

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in antonyms and synonyms, which is BASED ON IBPS/SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly or same meaning.

  1. Caress
    1) calm
    2) repulse
    3) fondle
    4) praise
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : Caress and fondle both are the synonyms
  2. Consternation
    1) repose
    2) dismay
    3) stimulate
    4) incipient
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : Consternation and dismay both are the synonyms
  3. Contempt
    1) disdain
    2) aware
    3) abysmal
    4) appraised
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : Contempt and disdain both are the synonyms
  4. Adamant
    1) decibel
    2) scattering
    3) scudding
    4) tender
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Adamant and tender both are the antonym
  5. Bustle
    1) discord
    2) stir
    3) quiet
    4) scarce
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : Bustle and stir both are the synonyms
  6. Blemish
    1) smirch
    2) swell
    3) purity
    4) delicate
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : Blemish and purity both are the antonym
  7. Bleak
    1) upbraid
    2) construct
    3) balmy
    4) chilly
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : Bleak and chilly both are the synonyms
  8. Adroit
    1) stubborn
    2) inept
    3) adept
    4) unison
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : Adroit and inept both are the antonym
  9. Acrimony
    1) want
    2) sweetness
    3) enmity
    4) deficient
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation : Acrimony and enmity both are the synonyms
  10. Accord
    1) consonance
    2) denial
    3) reluctant
    4) eliminate
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : Accord and consonance both are the synonyms