English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 14

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in antonyms and synonyms, which is BASED ON IBPS/SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly or same meaning.

  1. A. sorrow
    B. diligence
    C. rapture
    D. recluse
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : C – A are Antonyms
  2. A. rancour
    B. bitterness
    C. sultry
    D. recluse
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation : B – A are synonyms
  3. A. fuitility
    B. hassle
    C. sailor
    D. sway
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – A
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : D – A are Antonyms
  4. A. subsumes
    B. futility
    C. solemnity
    D. gravity
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    su_spoiler title=”Answer & Explanation” icon=”plus” style=”fancy”]Answer – 5)
    Explanation : D – C are synonyms
    solemnity means formal or ceremonious observance, or seriousness; gravity means dignity of bearing, or seriousness[/su_spoiler]
  5. A. condign
    B. coma
    C. stupor
    D. trite
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :C – B are synonyms
  6. A. Stigmatised
    B. impaired
    C. shabby
    D. Vandalise
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : C – B are synonyms
  7. A. sneer
    B. condign
    C. anticipate
    D. flatter
    1) B – A
    2) D – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : D – A are Antonyms
  8. A. hackneyed
    B. odium
    C. circulum
    D. trite
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – A
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation : D – A are synonyms
  9. A. heedless
    B. diligent
    C. attentive
    D. imminent
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation : C – A are Antonyms
    heedless means inconsiderate or thoughtless; attentive means heedful or mindful of the comfort of others
  10. A. Manifestations
    B. tyro
    C. enemy
    D. beginner
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation : B – D are synonyms