English Questions: Antonyms and Synonyms Set – 16

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in antonyms and synonyms, which is BASED ON IBPS/SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite meaning. Find out the two words which are the most nearly the same or the opposite meaning.

  1. A. venom
    B. abysmal
    C. bottomless
    D. antipathy
    1) B – A
    2) C – A
    3) B – C
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: B – C both are synonyms.
    Abysmal – extremely bad; appalling.
  2. A. Candid
    B. cunning
    C. surge
    D. patron
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: B – A both are Antonyms.
    Candid – truthful and straightforward; frank.
    Cunning – having or showing skill in achieving one’s ends by deceit or evasion.
  3. A. agony
    B. pleasure
    C. odium
    D. trick
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: B – A both are Antonyms.
    Agony – extreme physical or mental suffering.
    Pleasure – a feeling of happy satisfaction and enjoyment.
  4. A. precise
    B. lenient
    C. vague
    D. wrest
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: C – A are Antonyms.
    Precise – marked by exactness and accuracy of expression or detail.
    Vague – of uncertain, indefinite, or unclear character or meaning.
  5. A. invective
    B. exhaust
    C. invigorates
    D. acclamation
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – A
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: B – C are Antonyms.
    Exhaust – make (someone) feel very tired.
    Invigorates – give strength or energy to. 
  6. A. laconic
    B. concise
    C. obscene
    D. indecent
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: A – B are synonyms.
    laconic – (of a person, speech, or style of writing) using very few words.
    Concise –  giving a lot of information clearly and in a few words; brief but comprehensive.
  7. A. narrative
    B. recital
    C. coarse
    D. rough
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: C – D both are synonyms.
    Coarse – rough or harsh in texture.
  8. A. callous
    B. sensitive
    C. surge
    D. patron
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: A – B both are Antonyms.
    Callous – showing or having an insensitive and cruel disregard for others.
    Sensitive – quick to detect or respond to slight changes, signals, or influences.
  9. A. ascribe
    B. trite
    C. commonplace
    D. implement
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – C
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: C – B are synonyms.
    Trite – (of a remark or idea) lacking originality or freshness; dull on account of overuse.
  10. A. satisfy
    B. odium
    C. rigid
    D. coddle
    1) B – A
    2) C – A
    3) C – B
    4) B – D
    5) D – A
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: D – A are antonyms.
    Rigid – unable to bend or be forced out of shape; not flexible.
    Coddle – treat (someone) in an indulgent or overprotective way.