English Questions – Cloze Test 233

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

I wish to take this opportunity to wish you and all your readers a very happy and (1) Independence Day in advance. For the youth readers of this (2) newspaper I have one simple request: We took care of this country for 70 years and ok maybe it is not the greatest country in the whole world. But don’t make it the worst by trying to make it the best. That is all from Mr. Mathrubootham.Three days ago I was sitting in my living room silently drinking my coffee, (3) my own business, and reading this esteemed newspaper when my son suddenly entered without any warning like Chinese army. “Hello old man,” he said and this was his (4) words, “what nonsense you are reading newspaper like it is 1985 or something!”
Immediately I reached for the (5) wooden elephant (6) we purchased from Guruvayur many years ago. But Mrs. Mathrubootham stopped me with one look from her eyes. Sir/ Madam how to describe this look. I am always telling her she should stand outside Apollo Hospital, take 500 rupees each from kidney stone patients, and then look at them for two minutes till the stone automatically (7) out of fear and (8) .
Sir/ Madam, in 1985 I was not reading newspaper. I was sitting in Yercaud branch of nationalised bank and working day and night, giving gold loan, refusing housing loan, opening locker, closing locker, issuing chequebooks, filling passbook, (9) petty cash and all. So that I can take all my salary and directly give it to my son’s engineering college as fees. We thought maybe he will join Tata Steel or Indian Railways or TVS and become senior officer and then we can live retired life in luxury in his company (10) .

  1. 1) concrete
    2) compacted
    3) prosperous
    4) rooted
    5) sturdy
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: prosperous – successful in material terms; flourishing financially.
  2. 1) equipped
    2) esteemed
    3) massed
    4) disregard
    5) pronounce
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 
    Explanation: esteemed – respect and admire.
  3. 1) minding
    2) unsuccessful
    3) immoral
    4) compact
    5) husky
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: minding – be distressed, annoyed, or worried by.
  4. 1) rocklike
    2) ridicule
    3) exact
    4) insubordinate
    5) conceptualise
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: exact – not approximated in any way; precise.
  5. 1) approximate
    2) imprecise
    3) conceive
    4) roughhouse
    5) realistic
    Answer & Explanation
    Answer – 5) 
    Explanation: realistic – having or showing a sensible and practical idea of what can be achieved or expected.
  6. 1) showpiece
    2) reprehensible
    3) inaccurate
    4) abstract

    5) gestate
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 
    Explanation: showpiece – something which attracts attention or admiration as an outstanding example of its type.
  7. 1) dissolves
    2) indefinite
    3) absurd
    4) triumph
    5) retrieve
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 
    Explanation: dissolves – (with reference to a solid) become or cause to become incorporated into a liquid so as to form a solution.
  8. 1) idealistic
    2) quixotic

    3) chimerical
    4) humiliation
    5) plight

    Answer & Explanation
    Answer – 4) 
    Explanation: humiliation – the action of humiliating someone or the state of being humiliated.
  9. 1) illogical
    2) elevation

    3) misplacing

    4) efficacious
    5) conceptualize

    Answer & Explanation
    Answer – 3) 
    Explanation: misplacing – put (an object) in the wrong place and so lose it temporarily.
  10. 1) glorification
    2) quarters
    3) feasible
    4) detecting

    5) labeling
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: quarters – each of four equal or corresponding parts into which something is or can be divided.
Comments