English Questions – Cloze Test 263 (New Pattern Based)

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

Most of the global economy is now subject to positive economic trends: unemployment is falling, ……(1) gaps are closing, growth is picking up, and, for reasons that are not yet clear, inflation remains below the major central banks’ targets. On the other hand, productivity growth remains weak, income ……(2) is increasing, and less educated workers are struggling to find attractive employment opportunities.
After eight years of aggressive ……(3) , developed economies are emerging from an ……(4) deleveraging phase that naturally suppressed growth from the demand side. As the level and ……(5) of debt has been shifted, deleveraging pressures have been reduced, allowing for a ……(6) global expansion.
Still, in time, the primary determinant of GDP growth – and the ……(7) of growth patterns – will be gains in productivity. Yet, as things stand, there is ample reason to doubt that productivity will pick up on its own. There are several important items missing from the policy mix that cast a shadow over the realization of both full-scale productivity growth and a shift to more inclusive growth patterns.
First, growth potential can’t be realized without sufficient human capital. This lesson is apparent in the experience of developing countries, but it applies to developed economies, too. Unfortunately, across most economies, skills and capabilities do not seem to be keeping pace with rapid structural shifts in labor markets. Governments have proved either unwilling or unable to act aggressively in terms of education and skills ……(8) or in redistributing income. And in countries like the United States, the distribution of income and wealth is so ……(9) that lower-income households cannot afford to invest in measures to ……(10) to rapidly changing employment conditions.
Second, most job markets have a large information gap that will need to be closed. Workers know that change is coming, but they do not know how skills requirements are evolving, and thus cannot base their choices on concrete data. Governments, educational institutions, and businesses have not come anywhere close to providing adequate guidance on this front.

  1. 1) modify, alter
    2) output, return
    3) convert, transform
    4) inconsistency, variation
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: output and return is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means the amount of something produced by a person, machine, or industry.
  2. 1) restyle, refashion
    2) product, redesign
    3) production, manufacture
    4) inequality, disproportion
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:  inequality and disproportion is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means difference in size, degree, circumstances, etc.; lack of equality.
  3. 1) manufacturing, making
    2) stimulus, precipitant
    3) yield, harvest
    4) variability, divergence
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: stimulus and precipitant is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means a thing or event that evokes a specific functional reaction in an organ or tissue.
  4. 1) stimulant, encouragement
    2) producing, construction
    3) achievement, accomplishment
    4) extended, invent
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: extended and invent is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means create or design (something that has not existed before); be the originator of.
  5. 1) make, produce
    2) writings, creation
    3) composition, constitution
    4) building, fabrication
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: composition and constitution is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means the nature of something’s ingredients or constituents; the way in which a whole or mixture is made up.
  6. 1) concoct, hatch
    2) impetus, boost
    3) assembly, creation
    4) synchronized, adjust
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: synchronized and adjust is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means cause to occur or operate at the same time or rate.
  7. 1) inclusivity, comprehensive
    2) prompt, prod
    3) build, construct
    4) devise, formulate
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: inclusivity and comprehensive is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means including all the services or items normally expected or required.
  8. 1) create, fabricate
    2) retraining, comprehensive
    3) incentive, inducement
    4) overall , exception
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: retraining and comprehensive is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means teach (someone) new skills to enable them to do a different job.
  9. 1) configuration, structure
    2) skewed, twisted
    3) inspiration, fillip
    4) prefabricate, process
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: skewed and twisted is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means suddenly change direction or position.
  10. 1) askew, crooked
    2) impulse, provocation
    3) motive, motivation
    4) adapt, alter
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: adapt and alter is suitable pair of words as per given paragraph and have similar meaning which means make (something) suitable for a new use or purpose; modify.