English Questions – Cloze Test 265

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

The loss of at least 14 lives in the fire in a Mumbai rooftop restaurant on Thursday night must ..(1).. impede a ..(2).. sympathetic campaign for safety in buildings. Earlier this week, in another tragedy in the city, at least 12 ..(3).. stopover labourers were killed in a fire in an industrial area. This is a catastrophe that can befall anyone, which is why the fires in the upmarket building in the Kamala Mills compound and the ..(4)..snacks shop in Saki Naka in India’s financial capital need to become examples: of fixing of accountability of owners, managers and official agencies; punishment for those guilty of breaking rules; ..(5)..reveal compensation for families of the dead and for the injured; and zero-tolerance enforcement of safety requirements. It should sting the ..(6)..depraved of governments that they learnt nothing from the Uphaar cinema hall fire in New Delhi in 1997 that killed 59 people. In that episode, the exits had been blocked by unauthorised seating. An impartial inquiry is needed to determine what building and other rules were ..(7)..violated in Mumbai, and to identify the officials who allowed them. It would be wrong to categorise deliberate acts as instances of mere negligence. Those responsible must be prosecuted without ..(8).. benignancy .
Assessing a fire professionally involves an inquiry that focusses on established construction codes: whether the possibility of..(9)..trample it was actively reduced, whether provision was made for controlling the spread of fire and smoke, whether the design enabled occupant escape and firefighter access, and whether the structure was built to avoid collapse. The inquiry ordered by the Maharashtra government must produce a public report on all these parameters. It must be followed up with ..(10)..meticulous prosecution. Given how the Uphaar case played out, it is important to see that the guilty do not use every device available to prolong the judicial process.

  1. 1) benevolence
    2) deter
    3) compel
    4) block
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: compel – force or oblige (someone) to do something.
  2. 1) suffocate
    2) merciful
    3) hinder
    4) relentless
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation: relentless – unceasingly intense.
  3. 1) migrant
    2) obstruct
    3) licentious
    4) sojourn
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation: migrant – a person who moves from one place to another in order to find work or better living conditions.
  4. 1) vacation
    2) profligate
    3) understanding
    4) brunch
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No correction required.
  5. 1) quench
    2) exemplary
    3) carryout
    4) erring
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: exemplary – serving as a desirable model; very good.
  6. 1) collation
    2) conscience
    3) forbearance
    4) commiseration
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: conscience – a person’s moral sense of right and wrong, viewed as acting as a guide to one’s behaviour.
  7. 1) incorrect
    2) refreshment
    3) abandoned
    4) potluck
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No correction required.
  8. 1) iniquitous
    2) leniency
    3) refection
    4) debauched
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation: leniency – the fact or quality of being more merciful or tolerant than expected; clemency.
  9. 1) douse
    2) regalement
    3) igniting
    4) impure
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation: igniting – catch fire or cause to catch fire.
  10. 1) dissipated
    2) dissolute
    3) indecent
    4) obscene
    5) No correction required.
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation: No correction required.
  11.