English Questions – Cloze Test Set 277

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

Cloze test

As international oil prices head higher, India will have to ..(1).. itself for the economic risks of expensive energy. Brent crude oil futures were trading at about $70 a barrel on Friday, marking a four-year high and a price increase of close to 6% since the start of the year. The rise in international prices has been particularly sharp given that oil had been selling at below $45 in June. This is a rally of about 55% in a matter of just months. Oil price ..(2).. have often been explained by changes in the supply outlook ..(3).. by the decisions of major oil producers. Oil trading at $70 should offer some ..(4).. to traditional oil producers like the OPEC members, which have suffered the ..(5).. of U.S. shale producers. According to the IMF, last year, for instance, Saudi Arabia would break even on its budget with oil at $70. The recent spurt in oil prices, however, seems to be more the result of a weakening of the U.S. dollar than anything else. The dollar has been gradually weakening against major global currencies since the beginning of last year. But the trend was given a new push following comments by U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin in favour of a weak-dollar policy. At Davos this week, Mr. Mnuchin noted that a weaker dollar would be good for American trade. However, given that the U.S. is right in the middle of a monetary tightening cycle, it is unlikely that the dollar will continue to boost oil prices, unless the Federal Reserve slows the projected pace of interest rate increases.
Consumers in India are already beginning to feel the pinch as petrol and diesel prices have hit multi-year highs. The retail selling price of both petrol and diesel in Delhi, for instance, has risen by close to ₹3 a litre since the ..(6).. of 2018. The rise in domestic fuel prices is on expected lines given the policy of dynamic daily pricing of petrol and diesel ..(7).. by the Centre. But as rising oil prices put pressure on domestic consumers, the government will have to ..(8).. from ..(9).. to subsidies to ease the pain. It should work towards rationalising taxes on petrol and diesel to bring down retail prices. This will help consumers without ..(10).. an undue burden on the oil marketing companies.

  1. 1) adynamic
    2) aegis
    3) backward
    4) armor
    5) brace
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    brace – a device fitted to something, in particular a weak or injured part of the body, to give support.
  2. 1) barricade
    2) redoubt
    3) dynamics
    4) rampart
    5) protection
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    dynamics – the branch of mechanics concerned with the motion of bodies under the action of forces.
  3. 1) palisade
    2) parapet
    3) bastille
    4) influenced
    5)finished
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    influenced – have an influence on.
  4. 1) bastion
    2) consummate
    3) native
    4) respite
    5) resume
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    respite – a short period of rest or relief from something difficult or unpleasant.
  5. 1) bulwark
    2) conclude
    3) national
    4) restart
    5) onslaught
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    onslaught – a fierce or destructive attack.
  6. 1) buttress
    2) beginning
    3) preserving
    4) local
    5) completing
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    beginning – the point in time or space at which something begins.
  7. 1) munitions
    2) deterrence
    3) endured
    4) adopted
    5) immunity
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    adopted – legally take (another’s child) and bring it up as one’s own.
  8. 1) fortress
    2) fortification
    3) dike
    4) continue
    5) desist
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    desist – stop doing something; cease or abstain.
  9. 1) garrison
    2) resorting
    3) frustrate
    4) withholding
    5) fence
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    resorting – turn to and adopt (a course of action, especially an extreme or undesirable one) so as to resolve a difficult situation.
  10. 1) embankment
    2) imposing
    3) citadel
    4) refusing
    5) deny
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    imposing – grand and impressive in appearance.