English Questions – Cloze Test Set 278

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

Cloze test

A strike by farmers in Maharashtra continues to affect normal life, despite the State government’s announcement of an end to the ..(1).. last week. The farmers, whose demands include full ..(2).. of farm loans, hikes in the minimum support price for agricultural produce and writing off of pending electricity bills, have been on an indefinite strike since June 1. As the strike nears the end of its first week, prices of essential goods such as milk, fruits and vegetables have risen ..(3).., causing distress to consumers. Some farmer groups agreed to call off their strike after Chief Minister Devendra Fadnavis promised that his government would waive farm loans of small and marginal farmers worth about ₹30,000 crore, increase power subsidies, hike the price for milk ..(4).., and also set up a State commission to look into the matter of raising the MSP for crops. He also promised that buying agricultural produce below their MSP would soon be made a criminal offence. Other farmer groups, meanwhile, have ..(5).. to their demand for a complete farm loan waiver and continued with their protest. It is notable that the protests have come soon after the Uttar Pradesh government ..(6).. farm loans earlier this year, setting off similar demands in other States. Yet, while Maharashtra’s farmers have caught the attention of the government, the focus on quick fixes has pushed aside the real structural issues behind the crisis.
At the root of the crisis is the steep fall in the prices of agricultural goods. The price slump, significantly, has come against the backdrop of a good monsoon that led to a bumper crop. The production of tur dal, for..(7).., increased five-fold from last year to over 20 lakh tonnes in 2016-17. ..(8).. of price ..(9).., MSPs are supposed to enable farmers to sell their produce at . remunerative prices. But procurement of crops at MSP by the government has traditionally been low for most crops, except a few ..(10).. such as rice and wheat. This has forced distressed farmers to sell their produce at much lower prices, adding to their debt burden.

  1. 1) occult
    2) indistinct
    3) strike
    4) egress
    5) bibcock
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    strike – hit forcibly and deliberately with one’s hand or a weapon or other implement.
  2. 1) hydrant
    2) nozzle
    3) waiver
    4) illegible
    5) indecisive
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    waiver – an act or instance of waiving a right or claim.
  3. 1) esoteric
    2) indulgent
    3) stopcock
    4) petcock
    5) steeply
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    steeply – at a steep angle; sharply.
  4. 1) unfasten
    2) mild
    3) procurement
    4) valve
    5) loosen
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    procurement – the action of obtaining or procuring something.
  5. 1) enigmatical
    2) stuck
    3) spigot
    4) spout
    5) unfix
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    stuck – a thin piece of wood that has fallen or been cut off a tree.
  6. 1) moderated
    2) tolerated
    3) affirmation
    4) waived
    5) enigmatic
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    waived – refrain from insisting on or using (a right or claim).
  7. 1) abstruse
    2) instance
    3) allegation
    4) undedicated
    5) arcane
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    instance – an example or single occurrence of something.
  8. 1) ambiguous
    2) assertion
    3) application
    4) Irrespective
    5) incredible
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Irrespective – not taking (something) into account; regardless of.
  9. 1) concealed
    2) fluctuations
    3) birthright
    4) counterclaim
    5) complicated
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    fluctuations – an irregular rising and falling in number or amount; a variation.
  10. 1) cryptic
    2) confusing
    3) declaration
    4) staples
    5) entreaty
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    staples – a piece of thin wire with two short right-angled end pieces which are driven by a stapler through sheets of paper to fasten them together.