English Questions – Cloze Test Set 279

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Click here view English Questions
Click here view Cloze Test Questions

Cloze test

Directions (Q.1-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate pair of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.

Two decades after signing the UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, India is yet to (1)_________ it. There can be little justification for such a / an (2)__________ delay in passing legislation to give effect to the convention. In recent times there is a fresh note of urgency attached to the need for early ratification, as the country has pending requests for the (3)__________ of its nationals from other countries. For, as pointed out by the Supreme Court, the absence of a stand-alone law (4)__________ torture may prevent many countries from agreeing to India’s extradition requests. Such a law may be in the national interest, the Chief Justice of India observed during the course of a hearing on a public interest petition seeking the enactment of an anti-torture law in accordance with the country’s (5)______________. The court also noted that India was subjected to close questioning during the Universal Periodic Review of its human rights obligations at the UN Human Rights Council in Geneva. It cannot be forgotten that an extradition request relating to Purulia arms drop case suspect Kim Davy failed owing to the (6)________ that he may be ill-treated in India. In an era of increasing international cooperation on criminal matters, India will be better served if it is seen as adhering to international treaties, especially its obligations under the Convention Against Torture, which it signed in 1997. There may be some doubt whether India needs a fresh law to prevent and punish torture. Provisions relating to causing hurt or grievous hurt, especially with a view to extracting a confession, criminal (7)_________ and wrongful confinement already exist in the Indian Penal Code. However, the idea of a stand-alone law ought to be ultimately seen as a more tangible way of expressing commitment to eliminating torture. A concrete step towards enacting a law was made when the Prevention of Torture Bill, 2010, was passed by the Lok Sabha in 2010, but it was referred to a Select Committee in the Rajya Sabha. In its report submitted in the same year, the committee recommended exhaustive amendments to the Bill to make it (8)___________ with the language and intent of the Convention. Thereafter the Bill lapsed. The government now says it has referred the matter to the Law Commission for an authoritative view. Given the pervasive nature of custodial violence and its complex policing requirements, the present legislative and administrative framework is obviously inadequate to prevent torture in a country of India’s size. It is (9)_________ that a strong law that criminalises torture, imposes (10)___________ punishment for it and contains liberal provisions for those suffering torture to complain against their perpetrators, prosecute them and be compensated and rehabilitated, is passed at the earliest

  1. 1. rigid / stiff
    2. powerful / rough
    3. ratify / approve
    4. picky / poignant
    5. critical / inexorable
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    ratify / approve – sign or give formal consent to
  2. 1. prolonged / protracted
    2. ambitious / clamorous
    3. wearying / trying
    4. dismal / crabbed
    5. difficult / exigent
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    prolonged / protracted – continuing for a long time or longer than usual
  3. 1. Unrelenting / grim
    2. nagging / insistent
    3. imperious / exhausting
    4. saturnine / critical
    5. extradition / expulsion
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    extradition / expulsion – the action of extraditing a person accused or convicted of a crime
  4. 1. stubborn / perverse
    2. prohibiting / constraining
    3. labored / acrimonious
    4. arduous / oppressive
    5. peremptory / constrained
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    prohibiting / constraining – formally forbid (something) by law, rule, or other authority
  5. 1. obdurate / inclement
    2. resentful / hostile
    3. rancorous / vengeful
    4. commitment / promise
    5. austere / bitter
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    commitment / promise- the state or quality of being dedicated to a cause
  6. 1. punitive / cussed
    2. ungracious / wicked
    3. dogged / ruthless
    4. staunch / intractable
    5. apprehension / suspicion
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    apprehension / suspicion- anxiety or fear that something bad or unpleasant will happen
  7. 1. orderly / docile
    2. congruous / logical
    3. amenable / submissive
    4. intimidation / frightening
    5. proportionate / unflagging
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    intimidation / frightening- frighten or overawe
  8. 1. diatribe / invective
    2. consistent / steady
    3. menace / restraint
    4. subdual / caution
    5. jeopardy / peril
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    consistent / steady- acting or done in the same way over time,
  9. 1. befitting / sufficient
    2. genial / mellow
    3. adaptable / harmonious
    4. commensurate / articulate
    5. imperative / essential
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    imperative / essential- of vital importance
  10. 1. stringent / demanding
    2. sequential / ensuing
    3. monotonous / immutable
    4. unruffled / planate
    5. tranquil / surfaced
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Stringent / demanding – strict, precise, and exacting