English Questions: Cloze Test Set 286

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Cloze test

Directions(Q.1 -10)In the passage given below there are 10 blanks. Every blank has four alternative words or Sentences given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (5) as your answer if no change is required i.e “No change required”.

There is an air of _________(1) about the U.S.’s intentions in Afghanistan. The likelihood of an American pullout raises the ________(2) of instability in Afghanistan, South and Central Asia. If this happens, security could ________(3) on efforts made by regional powers to stabilise Afghanistan. Could China emerge as the power broker in Afghanistan? And could India help enhance Afghanistan’s security? Like India, China never had any intention of contributing troops to NATO’s anti-Taliban campaign. But as Asia’s strongest power and challenger to the U.S., China will shed no tears if the U.S. reduces its military strength or calls it a day after 18 years of a _________(4) and indecisive war in Afghanistan. If the U.S. withdrawal _________(5) conflict, southern Russia will also face the threat of an extremist spillover. Therefore, Russia and its Central Asian ‘near abroad’ would be willing to expand their cooperation with China to curb insecurity.

For its part, India has certainly contributed much ‘soft power’ ranging from telecommunications to education, Bollywood movies and pop music. The building for the National Assembly was built with Indian assistance to support Afghanistan’s democracy. Indian reconstruction _______(6) , amounting to some $3 billion, has earned it goodwill and popularity. India, which has been against holding talks with the Taliban for a long time, finally sent two retired diplomats, at the ‘non-official level’, to join them at the Moscow peace _________(7) in November last year. But India’s lengthy absence from regional diplomacy has resulted in its limited contribution to the negotiations that are necessary to stabilise Afghanistan. The Afghan government would like to see India-China economic cooperation in Afghanistan that could _______(8) progress and enhance human security. Last October, in a first, India and China started a joint training project for Afghan diplomats. They could _________(9) cooperation by facilitating Afghanistan’s full membership of the SCO. China’s leadership role of the SCO and contacts with all parties (the U.S., the Taliban, the Afghan government, Pakistan, Russia and the five Central Asian states) could give it a ________(10) in crafting a regional solution on Afghanistan. That should not prevent India and China from working together, bilaterally and in the SCO, to build a secure Afghanistan.

  1. 1. dubious
    2. doubt
    3. uncertainty
    4. misgiving
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3. uncertainty
    Explanation:
    Uncertainty – something that is uncertain or that causes one to feel uncertain.
  2. 1. wrath
    2. menacing
    3. illusion
    4. spectre
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4. spectre
    Explanation:
    Spectre – something widely feared as a possible unpleasant or dangerous occurrence.
  3. 1. pivotal
    2. hinge
    3. swivel
    4. juncture
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2. hinge
    Explanation:
    Hinge – depend entirely on.
  4. 1. elongated
    2. continued
    3. protracted
    4. gangling
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3. protracted
    Explanation:
    Protracted – lasting for a long time or longer than expected or usual.
  5. 1. exacerbates
    2. agrandises
    3. enrages
    4. exasperates
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1. exacerbates
    Explanation:
    Exacerbate – make (a problem, bad situation, or negative feeling) worse.
  6. 1. charity
    2. largesse
    3. philanthropy
    4. liberality
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2. largesse
    Explanation:
    Largesse – generosity in bestowing money or gifts upon others.
  7. 1. consultations
    2. discussions
    3. concurrences
    4. parleys
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4. parleys
    Explanation:
    Parley – a conference between opposing sides in a dispute, especially a discussion of terms for an armistice.
  8. 1. upsurge
    2. boost
    3. bolsters
    4. fillip
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2. boost
    Explanation:
    Boost – help or encourage (something) to increase or improve.
  9. 1. compound
    2. enlarge
    3. expand
    4. explicate
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3. expand
    Explanation:
    Expand – help or encourage (something) to increase or improve.
  10. 1. reward
    2. favour
    3. privilege
    4. vantage
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4. vantage
    Explanation:
    Vantage – a position giving a strategic advantage, commanding perspective/ an edge