English Questions: Cloze Test Set 287

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Cloze test

Directions(Q.1 -10)In the passage given below there are 10 blanks. Every blank has four alternative words or Sentences given in options (1),(2),(3) and (4). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (5) as your answer if no change is required i.e “No change required”.

The ________(1) of unemployment to the individual are not hard to imagine. When a person loses his or her job, there is often an ________(2) impact to that person’s standard of living. Prior to the Great Recession, the average savings rate in the U.S. had been drifting down towards zero (and sometimes below), and there are __________(3) reports that the average person is only a few weeks away from serious financial trouble without a paying job. Even for those _________(4) for unemployment benefits and other forms of government assistance, it is often the case that these benefits replace 50% or less of their regular income. That means these people are consuming far less than usual. However, the economic consequences can go beyond just less consumption. Many people will turn to retirement savings in a pinch, and draining these savings has long-term _________(5) . Prolonged unemployment can lead to an _______(6) of skills, basically robbing the economy of otherwise useful talents. At the same time, the experience of unemployment (either direct or indirect) can ________(7) how workers plan for their futures — prolonged unemployment can lead to greater skepticism and pessimism about the value of education and training and lead to workers being less willing to invest in the long years of training some jobs require. On a similar note, the absence of income created by unemployment can force families to deny educational opportunities to their children and _________(8) the economy of those future skills. Last but not least, there are other costs to the individual. Studies have shown that _________(9) unemployment harms the mental health of workers and can actually ________(10) physical health and shorten lifespans.

  1. 1. charges
    2. cost
    3. costs
    4. expense
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3. costs
    Explanation:
    Option 3 (costs) is suitable as per the sentence ahead.
  2. 1. urgent
    2. immediate
    3. critical
    4. currently
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2. immediate
    Explanation:
    Immediate – occurring or done at once; instant.
  3. 1. experiential
    2. incidental
    3. fictional
    4. anecdotal
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4. anecdotal
    Explanation:
    Anecdotal – (of an account) not necessarily true or reliable, because based on personal accounts rather than facts or research.
  4. 1. eligible
    2. justified
    3. permitted
    4. seemly
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1. eligible
    Explanation:
    Eligible – having the right to do or obtain something; satisfying the appropriate conditions.
  5. 1. development
    2. ramifications
    3. effect
    4. manifestations
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2. ramifications
    Explanation:
    Ramifications – consequences,results, aftermath
  6. 1. disintegration
    2. destruction
    3. crumbling
    4. erosion
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4. erosion
    Explanation:
    Erosion – the gradual destruction or diminution of something.
  7. 1. alter
    2. embellish
    3. revamp
    4. transfigure
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 1. alter
    Explanation:
    Alter – change in character or composition, typically in a comparatively small but significant way.
  8. 1. bereave
    2. lacks
    3. seize
    4. deprive
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 4. deprive
    Explanation:
    Deprive – prevent (a person or place) from having or using something.
  9. 1. delayed
    2. prolonged
    3. lengthy
    4. elongated
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 2. prolonged
    Explanation:
    Prolonged – continuing for a long time or longer than usual
  10. 1. wane
    2. impair
    3. worsen
    4. decline
    5. No change required
    Answer & Explanation
    Answer : 3. worsen
    Explanation:
    Worsen – make or become worse.
Comments