English Questions: Correct Part spotting Set -3

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Correct Part spotting, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Find the correct sentence

Directions (Q.1-10) In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

  1. A robust mechanism that actually help farmers get the declared MSP for a / crop are being pursued through a price deficiency / payment scheme and the private procurement plan./ But this is still in a nascent stage / and is not adequate.
    1. A robust mechanism that actually help farmers get the declared MSP for a
    2. crop are being pursued through a price deficiency
    3. payment scheme and the private procurement plan.
    4. But this is still in a nascent stage
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1, replace ‘help’ with ‘helps’
    In 2, replace ‘are’ with ‘is’
    In 3, replace ‘the’ with ‘a’
  2. With it strict focus on inflation, the challenge now will be whether the RBI / can simultaneously manage the various other risk to financial stability. For now, / the RBI seems to prefer piecemeal measures, such as easing foreign investment / norms and mild intervention in the forex market, at address the financial risks posed / by the weakening rupee.
    1. With it strict focus on inflation, the challenge now will be whether the RBI
    2. can simultaneously manage the various other risk to financial stability. For now,
    3. the RBI seems to prefer piecemeal measures, such as easing foreign investment
    4. norms and mild intervention in the forex market, at address the financial risks posed
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘it’ with ‘its’
    In 2 , replace ‘risk’ with ‘risks’
    In 4 , replace ‘at’ with ‘to’
  3. India’s decision to allow its border roads in Mizoram and Tripura / to be used by Bangladeshi forces as they construct border outposts / in the inhospitable terrain of the Chittagong Hill Tracts shows / just how far the two countries have come to bridging / their trust deficit.
    1. India’s decision to allow its border roads in Mizoram and Tripura
    2. to be used by Bangladeshi forces as they construct border outposts
    3. in the inhospitable terrain of the Chittagong Hill Tracts shows
    4. just how far the two countries have come to bridging
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  4. The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery/ of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star for 40 light years away. / Unlike earlier discovery of exoplanets, all seven planets could possibly / have liquid water- a key to life as we know it by Earth with three planets / having the greatest chance.
    1. The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery
    2. of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star for 40 light years away.
    3. Unlike earlier discovery of exoplanets, all seven planets could possibly
    4. have liquid water- a key to life as we know it by Earth with three planets
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    In 2 , replace ‘for’ with ‘about’
    In 3 , replace ‘discovery’ with ‘discoveries’
    In 4 , replace ‘by’ with ‘on’
  5. Researchers claim that the material recently crafted from fusing fluorinated / polyurethane and a specialised fluid-repellant molecule called F-POSS is the closest science / has got to crafting a perfect omniphobe. While several composites has repelled ice and water, / this new coating is the first that is durable and clear and can be easily apply / to virtually any surface.
    1. Researchers claim that the material recently crafted from fusing fluorinated
    2. polyurethane and a specialised fluid-repellant molecule called F-POSS is the closest science
    3. has got to crafting a perfect omniphobe. While several composites has repelled ice and water,
    4. this new coating is the first that is durable and clear and can be easily apply
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘the’ with ‘a’
    In 3 , replace ‘has’ with ‘have’
    In 4 , replace ‘apply’ with ‘applied’
  6. The importance of cooperation among the executive and the judiciary in dealing with / the unacceptably higher number of pending cases in the country cannot be overemphasized. For over a year, / there were indications of an impasse over judicial appointments between the two / branches of the state, mainly after the Supreme Court struck up legislation to establish / a National Judicial Appointments Commission.
    1. The importance of cooperation among the executive and the judiciary in dealing with
    2. the unacceptably higher number of pending cases in the country cannot be overemphasized. For over a year,
    3. there were indications of an impasse over judicial appointments between the two
    4. branches of the state, mainly after the Supreme Court struck up legislation to establish
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘among’ with ‘between’
    In 2 , replace ‘higher’ with ‘high’
    In 4 , replace ‘up’ with ‘down’
  7. Freud had a variety of influences on psychology, psychiatry, / anthropology, history, and literary studies, but his most important / contribution was probably the simple claim that many of / our behaviors are motivated by unconscious, / often unpleasant desires.
    1. Freud had a variety of influences on psychology, psychiatry,
    2. anthropology, history, and literary studies, but his most important
    3. contribution was probably the simple claim that many of
    4. our behaviors are motivated by unconscious
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentence is correct.
  8. Importance for citizen consideration today is the fact that the Supreme Court, / in deciding upon the unconstitutionality of Section 377, recognised that / the four corner of the Constitution rest on a social reality / steeped in prejudice, stereotypes, parochialism, bigotry, / social exclusion, and segregation.
    1. Importance for citizen consideration today is the fact that the Supreme Court,
    2. in deciding upon the unconstitutionality of Section 377, recognised that
    3. the four corner of the Constitution rest on a social reality
    4. steeped in prejudice, stereotypes, parochialism, bigotry,
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘importance’ with ‘important’
    In 2 , replace ‘upon’ with ‘on’
    In 3 , replace ‘corners’ with ‘corner’
  9. A hike on the RBI’s benchmark interest rates could stem the / capital exodus, but with core inflation picking up and / the government keen in a rate cut as a growth / catalyst, the RBI has a unenviable / dilemma on its hands.
    1. A hike on the RBI’s benchmark interest rates could stem the
    2. capital exodus, but with core inflation picking up and
    3. the government keen in a rate cut as a growth
    4. catalyst, the RBI has a unenviable
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘on’ with ‘in’
    In 3 , replace ‘in’ with ‘on’
    In 4 , replace ‘a’ with ‘an’
  10. The genealogy of Ambedkar’s signposting at constitutional morality / may be trace to the strength of anti-caste resistance and the / abolition of untouchability. It is from this context that / constitutional wisdom was applied from analogous situations / of oppressions based on sexuality.
    1. The genealogy of Ambedkar’s signposting at constitutional morality
    2. may be trace to the strength of anti-caste resistance and the
    3. abolition of untouchability. It is from this context that
    4. constitutional wisdom was applied from analogous situations
    5. all are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘at’ with ‘of’
    In 2 , replace ‘trace’ with ‘traced’
    In 4 , replace ‘from’ with ‘to’