English Questions: Correct Part spotting Set -4

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Correct Part spotting, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Find the correct sentence

Directions (Q.1-10) In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

  1. One of the aspects of having been an independent news ombudsman is to know about/ one’s boundaries as well as possibilities in a sense where do/ one’s remit end and where does one’s overreaching begin./An ombudsman is always a part of a narrative where every strand is committed to the/ common cause called ‘good journalism’.
    1. One of the aspects of having been an independent news ombudsman is to know about
    2. one’s boundaries as well as possibilities in a sense where do
    3. one’s remit end and where does one’s overreaching begin
    4. An ombudsman is always a part of a narrative where every strand is committed to the
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1, replace ‘having been’ with ‘being’
    In 2, replace ‘do’ with ‘does’
    In 3, replace overreaching’ with ‘overreach’
  2. The two-part tariff system is a unconventional pricing technique where a business/ first charge an upfront fee from consumers for its product and later charges them additional fees based on their per unit usage/. It is considered to be a form of price discrimination that is often employed by/ profit-seeking businesses trying maximise their total revenue by the means of/ fully capturing any consumer surplus that may be available.
    1. The two-part tariff system is a unconventional pricing technique where a business
    2. first charge an upfront fee from consumers for its product and later charges them additional fees based on their per unit usage
    3. It is considered to be a form of price discrimination that is often employed by
    4. profit-seeking businesses trying maximise their total revenue by the means of
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1, replace ‘a’ with ‘an’
    In 2, replace ‘charge’ with ‘charges’
    In 4, ‘to’ will precede the word maximise
  3. In the aftermath of any tragedy, people struggle to comprehend what happened and how to cope./ Kerala is no different, with the floodwaters finally receding a number of experts and politicians/ have stated various possible reasons for the tragedy./ Some have cited ill-thought-out development plans that have affected the sustainability of the Western Ghats,/ arguing that without thoughtful conservation, this was a tragedy waiting to happen.
    1. In the aftermath of any tragedy, people struggle to comprehend what happened and how to cope
    2. Kerala is no different, with the floodwaters finally receding a number of experts and politicians
    3. have stated various possible reasons for the tragedy
    4. Some have cited ill-thought-out development plans that have affected the sustainability of the Western Ghats
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentences are correct
  4. We were to live in a world where we aren’t only consumers of information/ but creators as well, that gives us a misplaced sense of control./ It is misplaced because we live in today on social media/ in filter bubbles and echo chambers, and our experiences are/ dictated by algorithms.
    1. We were to live in a world where we aren’t only consumers of information
    2. but creators as well that gives us a misplaced sense of control
    3. It is misplaced because we live in today on social media
    4. in filter bubbles and echo chambers, and our experiences are
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1, replace ‘were to live’ with ‘live’
    In 2, replace ‘that’ with ‘which’
    In 3, omit ‘in’ from the sentence
  5. Bollywood films influence negative societal attitudes at women in India./ If we are to make progress, we must reverse these narratives through better storytelling,/ for storytelling influence behaviour and one way of initiating change could be/ for the Central Board of Film Certification (CBFC) to introduce a gender equity certification amid the categories of/ film certification that we have today.
    1. Bollywood films influence negative societal attitudes at women in India
    2. If we are to make progress, we must reverse these narratives through better storytelling
    3. for storytelling influence behaviour and one way of initiating change could be
    4. for the Central Board of Film Certification (CBFC) to introduce a gender equity certification amid the categories of
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1, replace ‘at’ with ‘towards’
    In 3, replace influence’ with ‘influences’
    In 4, replace ‘amid’ with ‘among’
  6. There is a delicate thread through links the uniformed and non-uniformed sections /. The civil administration has challenges/ that no uniformed person howsoever faces,/ such as the pressures due from social strife, economic hardships/ and law and order.
    1. There is a delicate thread through links the uniformed and non-uniformed sections
    2. The civil administration has challenges
    3. that no uniformed person howsoever faces
    4. such as the pressures due from social strife, economic hardships
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1, replace ‘through’ with ‘that’
    In 3, replace ‘howsoever’ with ‘ever’
    In 4, omit ‘due’ from the sentence
  7. Backcasting, or reworking past national accounts statistics based on the latest base year/, is a regular exercise that governments carry out./ Mainly done to enable precise comparison and analysis,/ it is a difficult exercise prone to contestation as it involves the inclusion of newer data sources,/ exclusion of outdated ones and making some subjective assumptions in the process.
    1. Backcasting, or reworking past national accounts statistics based on the latest base year
    2. is a regular exercise that governments carry out
    3. Mainly done to enable precise comparison and analysis
    4. it is a difficult exercise prone to contestation as it involves the inclusion of newer data sources
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The sentences are correct
  8. It is a necessary ritual for any ruling party to/ announce freebies ahead of the general elections yearly/, state governments across the country too likes resort to short term relief measures/ such as farm loan waivers to temporarily relieving farmers of their deep distress/ in order to boost their respective targeted vote-banks.
    1. It is a necessary ritual for any ruling party to
    2. announce freebies ahead of the general elections yearly
    3. state governments across the country too likes resort to short term relief measures
    4. such as farm loan waivers to temporarily relieving farmers of their deep distress
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    In 2, replace ‘yearly’ with ‘year’
    In 3, either it should be ‘to resort’ or ‘resorting’
    In 4, replace ‘relieving’ with ‘relieve’
  9. The police force need to be freed from/ the stranglehold of the executive and be given functional autonomy/. Police reforms have been long overdue/ especially with terms of police-public relations/ and the procedures used in investigation.
    1. The police force need to be freed from
    2. the stranglehold of the executive and be given functional autonomy
    3. Police reforms have been long overdue
    4. especially with terms of police-public relations
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1, replace ‘need’ with ‘needs’
    In 2, ‘be’ preceding the word given is not required
    In 4, correct preposition is ‘in’ instead of ‘with’
  10. In addition to escalating violence/, a distinct feature of the situation in Kashmir today had been the divide/ amongst the administration and the populace/, which is possible at its widest today and turnout in all the major or local elections/ bears testimony to this fact.
    1. In addition to escalating violence
    2. a distinct feature of the situation in Kashmir today had been the divide
    3. amongst the administration and the populace
    4. which is possible at its widest today and turnout in all the major or local elections
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    In 2, ‘had been’ with ‘is’
    In 3, replace ‘amongst’ with ‘between’
    In 4, the word possible has to be used in its adverb form that is ‘possibly’