English Questions: Correct Part spotting Set -6

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Correct Part spotting, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Find the correct sentence

Directions (Q.1-10) In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

  1. The government of India have initiated/ several programmes for alleviate poverty/, including subsidising foods and other necessities/, increased access to loans, improving agricultural techniques and promotes education and family planning/ since independence.
    1. The government of India have initiated
    2. several programmes for alleviate poverty
    3. including subsidising foods and other necessities
    4. improving agricultural techniques and promotes education and family planning
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1 , replace ‘have’ with ‘has’
    In 2 replace ‘for’ with ‘to’
    In 4 replace ‘promotes’ with ‘promoting’
  2. When we try to identify reasons for current malaise in agricultural sector/, a lot of lacunae can be founded in the process of schemes and subsidies/ meant for farmers and the administration ignored all such shortcomings/ till date with no possible change in their’s approach expected/ in near future also.
    1. When we try to identify reasons for current malaise in agricultural sector
    2. a lot of lacunae can be founded in the process of schemes and subsidies
    3. meant for farmers and the administration ignored all such shortcomings
    4. till date with no possible change in their’s approach expected
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    In 2, replace ‘founded’ with ‘found’
    In 3 replace ‘ignored’ with ‘have been ignoring’
    In 4 replace ‘their’s with ‘their’
  3. What is the second economic powerhouse in the world? China/. The ruling party there swears to Marxism and Leninism/. And the fact that China has achieved this success/ is not because of communism is irrelevant/, but because it is relevant.
    1. What is the second economic powerhouse in the world? China
    2. The ruling party there swears to Marxism and Leninism
    3. And the fact that China has achieved this success
    4. is not because of communism is irrelevant
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1, replace ‘what’ with ‘which’
    In 2, correct phrase usage- ‘swears by’
    In 4, omit ‘of’ from sentence
  4. Being guided by the appearance can be disastrous/. In this world of deception and deceit what is seen outwardly/, is not the reality/. Often the glittering appearances hides the/ foulness of wickedness.
    1. Being guided by the appearance can be disastrous
    2. In this world of deception and deceit what’s seen outwardly
    3. is not the reality
    4. Often the glittering appearances hides the
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    All are correct
  5. We were if, to look over the whole world/ to find out the country richly endow with all the wealth/, power and beautiful that nature can bestow/ and in some parts a very paradise on Earth/, I should point to India.
    1. We were if, to look over the whole world
    2. to find out the country richly endow with all the wealth
    3. power and beautiful that nature can bestow
    4. and in some parts a very paradise on Earth
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    In 1 correct arrangement – ‘If we were to…’
    In 2, replace ‘endow’ with ‘endowed’
    In 3 replace ‘beautiful’ with ‘beauty’
  6. The basic concept of providing reservation for a limited period of time to downtrodden social groups/, initially through our constitution was to bringing them on par with others/. But once a concession or any kind of privilege is extending to a particular class/, it is impossible for any government to withdraw it in a democracy which / voting decides the fate of any party.
    1. The basic concept of providing reservation for a limited period of time to downtrodden social groups
    2. initially through our constitution was to bringing them on par with others
    3. But once a concession or any kind of privilege is extending to a particular class
    4. it is impossible for any government to withdraw it in a democracy which
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    In 2, replace ‘bringing’ with ‘bring’
    In 3, replace ‘extending’ with ‘extended’
    In 4 replace ‘which’ with ‘where’
  7. To make state’s children attain requisite/ skills to become independent and successful persons in life/ , the government has taken/ an important initiative in the form of right to education which makes/ education as claimable right for a child.
    1. To make state’s children attain requisite
    2. skills to become independent and successful persons in life
    3. the government has taken
    4. an important initiative in the form of right to education which makes
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    All parts are correct
  8. Providing farmers with remuneration in form of directly cash transfer/ in exchange to all the schemes and subsidies is being hailed by many/, a retrograde idea that has the potential to worsen the situation/ but few experts believe that as an experimental concept it has merits/ serious consideration.
    1. Providing farmers with remuneration in form of directly cash transfer
    2. in exchange to all the schemes and subsidies is being hailed by many
    3. a retrograde idea that has the potential to worsen the situation
    4. but few experts believe that as an experimental concept it has merits/
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    In 1, replace ‘directly’ with ‘direct’
    In 2, replace ‘to’ with ‘for’
    In 4, omit ‘has’ from the sentence
  9. Those, who work diligently/, not only achieve their goals and success/, but also remain happy, cheerful and active/, which in itself is a great reward even if/ the work does not bring success.
    1. Those, who work diligently
    2. not only achieve their goals and success/
    3. but also remain happy, cheerful and active
    4. which in itself is a great reward even if
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    All are correct
  10. The Indian economy is diverse and embrace/ a huge area including agriculture, mining, textile industry/, manufacturing and a vastly area of other services/. There is an enormous shift from that the economy used to be/ in the distant past.
    1. The Indian economy is diverse and embrace
    2. a huge area including agriculture, mining, textile industry
    3. manufacturing and a vastly area of other services
    4. There is an enormous shift from that the economy used to be
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    In 1, replace embrace’ with ‘embraces’
    In 3, replace ‘vastly with ‘vast’
    In 4, replace ‘that’ with ‘what’