English Questions: Correct Part spotting Set -7

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Correct Part spotting, which is BASED ON SBI PO/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Find the correct sentence

Directions (Q.1-10) In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts, out of which the last part is correct. There is an error in three parts of the sentence and only one part is correct . You have to choose the correct part as your answer.

  1. It’s rather worrisome that literature in India has become formulaic./ Authors are cashing in trends like campus novels,/ mythology, self-help, and with no one is pushing the envelope./ It takes the focus away to writing good books/ to selling bad books.
    1. It’s rather worrisome that literature in India has become formulaic
    2. Authors are cashing in trends like campus novels,
    3. mythology, self-help, and with no one is pushing the envelope
    4. It takes the focus away to writing good books
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1. It’s rather worrisome that literature in India has become formulaic
    Explanation:
    In 2, cashing in on(correct usage)
    In 3, omit ‘with’ before no one
    In 4, replace ‘to’ by ‘from’
  2. Our retrogressive thinking is destroying us./ We keep ourselves entangled in futile discussions about God and heaven,/ and remain busy in talking about soul and God/ which isn’t just enough in times/ we live in today.
    1. Our retrogressive thinking is destroying us.
    2. We keep ourselves entangled in futile discussions about God and heaven,
    3. and remain busy in talking about soul and God
    4. which isn’t just enough in times
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Explanation:
    All are correct
  3. In India we have fed the story which/ private sector are infallible and has the answer/ to economic problems while it is the public sector/ that is the albatross around the India’s neck/ and which needs to be phased out.
    1. In India we have fed the story which
    2. private sector are infallible and has the answer
    3. to economic problems while it is the public sector
    4. that is the albatross around the India’s neck
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3. to economic problems while it is the public sector
    Explanation:
    In 1, replace ‘which’ with ‘that’
    In 2, replace ‘are’ with ‘is’
    In 4, omit ‘the’ before India
  4. A great education is one in which the/ child learns to observe, predict, understand,/ think critically and intensively and apply her/ education to solve challenges and contribute to/ moving society forward.
    1. A great education is one in which the
    2. child learns to observe, predict, understand,
    3. think critically and intensively and apply her
    4. education to solve challenges and contribute to
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Explanation:
    All are correct
  5. The British strategy of intellectual control was implemented by/ crafting a system of education rather brute coercion/. Although the best of our thinker outmaneuvered this system/, it has created acute anxiety among/ self-reflexive thinkers.
    1. The British strategy of intellectual control was implemented by
    2. crafting a system of education rather brute coercion
    3. Although the best of our thinker outmaneuvered this system
    4. it has created acute anxiety among
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1. The British strategy of intellectual control was implemented by
    Explanation:
    In 2, correct usage ‘rather than’
    In 3, replace ‘thinker’ by ‘thinkers’
    In 4, omit ‘has’ before created
  6. By digital means straddling across the spheres of reading as well,/ the future of hard paperbacks looks uncertainly now./ Whether it will grow, plateau, or decline/ could be deciding by the viability of/ digital reading technologies.
    1. By digital means straddling across the spheres of reading as well,
    2. the future of hard paperbacks looks uncertainly now
    3. Whether it will grow, plateau, or decline
    4. could be deciding by the viability of
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Whether it will grow, plateau, or decline
    Explanation:
    In 1, replace ‘by’ with ‘with’
    In 2, replace ‘uncertainly’ by ‘uncertain’
    In 4, replace ‘deciding’ by ‘ decided’
  7. When those who listen to/ a speech take objection to/ what a speaker is saying,/ they too are exercising their/ right to free speech.
    1. When those who listen to
    2. a speech take objection to
    3. what a speaker is saying,
    4. they too are exercising their
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Explanation:
    All are correct
  8. The bestselling phenomenon corrupt writing./ It focuses on game the system./ Indians today are reading the bestselling books,/ not the best books and we could only wish/ for the situation to be otherwise.
    1. The bestselling phenomenon corrupt writing
    2. It focuses on game the system
    3. Indians today are reading the bestselling books,
    4. not the best books and we could only wish
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3. Indians today are reading the bestselling books,
    Explanation:
    In 1, replace ‘corrupt’ by corrupts’
    In 2, replace ‘game’ by ‘gaming’
    In 4, replace ‘could’ by ‘can’
  9. The art of putting across one’s point of view/ in a way that makes the listener or reader/ pause and think rather than/ react strongly is not easy./ It involves restraint on both sides.
    1. The art of putting across one’s point of view
    2. in a way that makes the listener or reader
    3. pause and think rather than
    4. react strongly is not easy
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Explanation:
    All are correct
  10. Often, the term experiential get/ thrown around a lot by schools/ that focus overtly on be so/ without understanding the purpose from/ actually doing so.
    1. Often, the term experiential get
    2. thrown around a lot by schools
    3. that focus overtly on be so
    4. without understanding the purpose from
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2. thrown around a lot by schools
    Explanation:
    In 1, replace ‘get’ by ‘gets’
    In 3, replace ‘be’ by ‘being’
    In 4, replace ‘from’ with ‘of’
Comments