English Questions – Fill in the Blanks Set 112 (SSC CGL)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Airing his views at a recent rally, the pracharak likened beef to tobacco, in that both were__________.
    1) harmful
    2) destructive
    3) poisonous
    4) dangerous
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: poisonous – (of a substance or plant) causing or capable of causing death or illness if taken into the body.
  2. That neither of the candidates made it to the White House could testify to the alleged___________of the animal protein in question, which is patently parlous even to chew the fat over.
    1) sanitary

    2) toxicity

    3) neglecting
    4) inadvertence5) disdain

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: toxicity – the quality of being toxic or poisonous.
  3. A____________which skeptics might abbreviate not as PS but as pure and unadulterated BS.
    1) controllable
    2) disarmed

    3) negligence

    4) postscript
    5) listlessness

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: postscript -an additional remark at the end of a letter, after the signature and introduced by ‘PS’.
  4. If such a law comes into force there should no prizes for guessing which community will be targeted most, although anyone can potentially be____________by authorities.
    1) harassed
    2) naive

    3) omitting

    4) disfavor
    5) heedlessness

    Answer & Explanation
    Answer – 1) 
    Explanation: harassed -feeling or looking strained as a result of having too many demands made on one.
  5. India has for thousands of years___________and worshipped all natural resources, flora and fauna.
    1) innocuous

    2) backing
    3) lassitude
    4) revered
    5) inattention

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: revered – feel deep respect or admiration for (something).
  6. Being a very large and herbivorous animal it needs vast areas to roam: constantly browsing,___________, moving from place to place in search of food and water with the changing seasons.
    1) abetment

    2) compensation

    3) collaboration
    4) foraging
    5) contemplating

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: foraging – (of a person or animal) search widely for food or provisions.
  7. The law, incidentally, also overturned a basic axiom of Indian jurisprudence: that everyone is____________innocent until proven guilty.
    1) cooperation
    2) furtherance

    3) omission

    4) deemed
    5) lethargy

    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: deemed – regard or consider in a specified way.
  8. We can accuse the British for our poverty, our bureaucracy, our cumbersome laws, our rote learning, and so on, but such charges are time____________.
    1) reinforcement
    2) barred
    3) boost

    4) oblivion

    5) insouciance

    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: barred – closed or secured with a long rigid piece of wood, metal, or similar material.
  9. When we allow memories to condition our thinking, we lose the capacity for self-examination and____________so essential for progress.
    1) introspection
    2) apathy
    3) disesteem
    4)  bewilderment

    5) crudeness
    Answer & Explanation
    Answer – 1)

    Explanation: introspection – the examination or observation of one’s own mental and emotional processes.

  10. In the 1950s, most of the policies our Constitution enacted were to____________those aspects of our tradition that had made us weak.
    1) illiteracy

    2) soothe

    3) combat
    4) gratify
    5) denseness

    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: combat – fighting between armed forces.
Comments