English Questions: Fill in the Blanks Set 133 (New Pattern Based)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON RECENT IBPS EXAM.

  1. Earlier, it had decided that a larger constitutional bench would decide on the question of______________privacy was a fundamental right.
    A. whichever
    B. even if
    C. whoever
    D. whether
    E. whatever
    1) A-B
    2) A-E
    3) B-C
    4) B-D
    5) A-E
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: B-D
    Whether – expressing a doubt or choice between alternatives.
  2. The fundamental reason for this is that basic research is like defence: a pure public good which the private sector can support only in______________ways.
    A. Constrained
    B. Defined
    C. Limited
    D. Fixed
    E. Different
    1) A-E
    2) A-D
    3) B-C
    4) B-E
    5) A-C
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: A-C
    Limited – restricted in size, amount, or extent; few, small, or short.
  3. Whether the G-20 leaders would pursue Dr. Rajan’s call and push for more______________and wider political action on this front, given the common imperatives, remains to be seen.
    A. concerted
    B. contrived
    C. composed
    D. concerted
    E. calm
    1) A-B
    2) A-C
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: A-B
    concerted – jointly arranged or carried out; coordinated.
  4. Such an entity must be______________with the central mission of evolving into a centre of excellence for policy research.
    A. Destroyed
    B. Open Up
    C. Secured
    D. Concealed
    E. Established
    1) E-B
    2) A-E
    3) B-C
    4) C-E
    5) B-D
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: E-B
    Established – having existed or done something for a long time and therefore recognized and generally accepted.
  5. Government deployed a unique mechanism to recapitalise banks. Monies to the tune of over Rs 20,000 crore were______________to banks for capital but the banks, in turn, invested these in government bonds.
    A. Needing
    B. Provided
    C. Caseworked
    D. Unfitted
    E. Unprepared
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-E
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: B-C
    Provided – on the condition or understanding that.
  6. These were called recapitalisation bonds and were converted into marketable securities______________to government paper in subsequent years.
    A. Unrelated
    B. Unconnected
    C. akin
    D. analogous
    E. Disconnected
    1) A-E
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) B-D
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: C-D
    akin – of similar character.
  7. A cost-benefit exercise may not be straightforward, because while costs are known,______________are not easily measurable.
    A. Revenue
    B. Reward
    C. Haunts
    D. Benefits
    E. Cognizant
    1) A-B
    2) A-E
    3) B-C
    4) C-D
    5) D-E
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: C-D
    Benefits – an advantage or profit gained from something.
  8. It should be “cirrhosis of the liver”, he said, adding that if alcohol abuse caused cirrhosis, then its______________must be stopped first.
    A. Absorption
    B. Hold
    C. Intake
    D. Give
    E. Receive
    1) B-E
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-C
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: A-C
    Intake – the people taken into an organization at a particular time.
  9. The______________takeaway is that if it had not been the assault on the young woman, it would have been some other issue.
    A. discourage
    B. animating
    C. gracing
    D. brighting
    E. dispiriting
    1) A-B
    2) B-D
    3) B-E
    4) C-D
    5) A-E
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: A-E
    dispiriting – causing someone to lose enthusiasm and hope; disheartening.
  10. The deaths of young people in subsequent protests further aggravated the local population’s______________about failing to keep young men and women out of harm’s way.
    A. anxiety
    B. assurance
    C. provision
    D. apprehension
    E. privilege
    1) A-B
    2) A-D
    3) B-C
    4) C-D
    5) A-E
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: A-D
    anxiety – a feeling of worry, nervousness, or unease about something with an uncertain outcome.
error: Alert: Content is protected !!