English Questions: Fill in the Blanks Set 134

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON RECENT IBPS EXAM.

  1. With a graded approach to the use of antibiotics, under which some medicines are reserved for the most _____________ microbes, the WHO list can stop their misuse as broad-spectrum treatments.
    1) observable
    2) gesture
    3) receptive
    4) beheld
    5) resistant
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    resistant – offering resistance to something or someone..
  2. The_____________ WHO classification can mitigate the problem if the many issues associated with use of the drugs can be monitored and regulated.
    1) motion
    2) susceptible
    3) kinesics
    4) revised
    5) continued
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    revised – reconsider and alter (something) in the light of further evidence.
  3. Within the_____________ of medical practice, the prescription of antibiotics is often guided by such factors as patient demand, competing alternative treatment systems, and even financial incentives.
    1) realm
    2) perceptible
    3) mannerisms
    4) maintained
    5) sustained
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    realm – a kingdom.
  4. Access to speedy and _____________ diagnosis is equally important in order to deploy the correct antibiotic early.
    1) accurate
    2) preserved
    3) retained
    4) discernible
    5) alfresco
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    accurate – (especially of information, measurements, or predictions) correct in all details; exact.
  5. Drug-resistant microbes _____________ a serious challenge today to treat, among other things, pneumonia, infection of blood and surgical sites, and meningitis.
    1) faraway
    2) meningitis
    3) exterior
    4) pose
    5) immigrant
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    pose – (especially of information, measurements, or predictions) correct in all details; exact.
  6. Laying out its reasoning for opting to remain “watchful”, the RBI has raised pertinent questions relating to the outlook for price stability, the _____________ being whether the “unusually low momentum in the reading for April will endure”.
    1) extraneous
    2) extramural
    3) extraneous
    4) foremost
    5) extralocal
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    foremost – most prominent in rank, importance, or position.
  7. The RBI’s business expectations index based on its industrial outlook survey of April points to upbeat _____________ for the manufacturing sector in the second quarter of the current fiscal year, spurred by rising rural and overseas demand.
    1) estranged
    2) prospects
    3) extreme
    4) farthest
    5) borrowed
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    prospects – the possibility or likelihood of some future event occurring.
  8. Spelling out the priorities, the MPC has said monetary policy can be effective only when private investment has revived, the banking sector’s health is restored and infrastructure_____________ are removed.
    1) bottlenecks
    2) outermost
    3) outward
    4) exiled
    5) derived
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    bottlenecks – a narrow section of road or a junction that impedes traffic flow.
  9. This can be done by switching over to electric _____________ for orbit rising and to keep the satellite in the right position and orientation in the orbit through its lifetime (that is, station keeping).
    1) extrinsic
    2) expatriate
    3) retention
    4) propulsion
    5) farther
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    propulsion – the action of driving or pushing forwards.
  10. Another key achievement is the use of an _____________ developed cryogenic stage, which uses liquid oxygen and liquid hydrogen; the 2010 GSLV launch using an indigenous cryogenic stage ended in failure.
    1) exotic
    2) antipodal
    3) indigenously
    4) furthest
    5) barbarian
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    indigenously – originating in and characteristic of a particular region or country.