English Questions: Fill in the Blanks Set 149 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions(Q.1-10) In the given sentences a blank is given indicating that something is missing. From the given four options, (1), (2), (3), (4), a combination of words would fit the blank thereby making it grammatically and contextually correct. Select that option as the answer. If all the given combinations fit perfectly, then select ‘All fit’ as the answer.

  1. It is hard to imagine that the 2021 Census will not face another ________ of demands for collection of caste data.
    I. dawn
    II. slew
    III. bellicose
    IV. siege
    1. II , IV
    2. I
    3. II
    4. III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Slew- a violent or uncontrollable sliding movement.
  2. Indian society has undergone a tremendous transformation since 1931. Land ownership that bolstered the power of upper castes has lost its hold. Land fragmentation and decades of agricultural ________ have turned many upper caste landowners into marginal farmers barely eking out a subsistence.
    I. torpidity
    II. quiescence
    III. stagnation
    IV. stasis
    1. I , II
    2. III
    3. I , IV
    4. III , IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Stagnation , torpidity , quiescence , stasis – the state of not flowing or moving.
  3. India’s _________ approach to World Trade Organisation negotiations is unjustified.
    I. intransigent
    II. uncompromising
    III. pugnacious
    IV. quarrelsome
    1. III
    2. I , II
    3. IV
    4. III , IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Intransigent , uncompromising – unwilling or refusing to change one’s views or to agree about something
  4. Judiciary has been inching towards allowing passive euthanasia, where the means of prolonging a patient’s life are withdrawn – say by withdrawing ventilator support. But the process remains enmeshed in such a legal _________ that ordinary patients can hardly hope to benefit from it.
    I. equipoise
    II. subsume
    III. problem
    IV. imbroglio
    1. III , IV
    2. I
    3. I , II
    4. IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Imbroglio , problem – an extremely confused, complicated, or embarrassing situation
  5. The fossil remains of the first flying vertebrates, the pterosaurs, have _________ paleontologists for more than two centuries.
    I. lured
    II. fascinated
    III. intrigued
    IV. tempted
    1. II
    2. I , III
    3. II , IV
    4. IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Intrigued , lured , tempted , fascinated – arouse the curiosity or interest
  6. Supreme Court’s clarification that fatwas issued by sharia courts or muftis had no legal basis and hence could not be enforced has important social ____________.
    I. acerbic
    II. consequences
    III. claptrap
    IV. ramifications
    1. III
    2. I , IV
    3. II
    4. II ,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Ramifications , consequences – a complex or unwelcome consequence of an action or even
  7. The Narendra Modi government has repeatedly articulated its aim to improve India’s investment climate. The good news is that the government is willing to walk the talk by _______ administrative rules to eliminate unwarranted government interference in economic activity.
    I. tweaking
    II. twinkle
    III. nictitate
    IV. twisting
    1. II
    2. I , IV
    3. II , III
    4. III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Tweaking , twisting – twist or pull
  8. If we really want to collect data on caste in India and not let the discourse about Indian society be shaped by the political ________ of colonial India, the time to plan is now.
    I. carcass
    II. demand
    III. exigencies
    IV. bespeak
    1. IV
    2. II , III
    3. I , IV
    4. I
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Exigencies , demand – an urgent need or demand
  9. Breaking the patina of _______ over medical practices can halt the cancer of corruption destroying India’s medical system.
    I. inscrutability
    II. conundrum
    III. fustian
    IV. censurable
    1. I , II
    2. III
    3. I , IV
    4. II
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Inscrutability- incapable of being investigated, analyzed, or scrutinized
  10. Without being ________ and sacrificing their legitimate economic interests it should be possible for the developed countries of the world to be guided by this spirit of sharing in the sphere of international cooperation in science and technology.
    I. arduous
    II. parapet
    III. altruistic
    IV. doughty
    1. I , IV
    2. III
    3. II , III
    4. I , II , IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Altruistic – showing a disinterested and selfless concern for the well-being of others
error: Content is protected !!