English Questions: Fill in the Blanks Set 150 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10): In each of the following questions a short passage is given with one of the lines in the passage missing and represented by a blank. Select the best out of the five answer choices given, to make the passage complete and coherent (coherent means logically complete and sound).

  1. Someone in deep meditation seems similar to one who is asleep: body completely relaxed, senses shut down. Other parts, however, are aglow: Energy has been completely withdrawn into the spine and forepart of the brain. A master of yoga could consciously bring all his energy into a laser-like focus which energises the spiritual eye, uplifts his consciousness, and eventually raises him to the state of Self-realisation. The first step is relaxation, that is a result of withdrawing tension and energy from any area, a process normally only partly under our command. _________________________________________________________
    1. Breath is the most outward and, therefore, the easiest of these three linked elements to control.
    2. Control your breath and see how quickly it influences your thoughts, and not only in meditation.
    3. The next time you’re in a tense situation, observe the effect of taking several slow, deep breaths.
    4. But for deep meditation we must learn deep relaxation, which requires conscious control of the life-force.
    5. The science of yoga has long recognised that breathing exercises can exert a powerful influence on the mind.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Option 4 is correct as it connects with relaxation.
  2. Everyone makes mistakes. ____________________________. The reason for your sadness and despair is that you actually do not want to accept your mistake, but are compelled to do so. When you are caught red-handed and have to reluctantly admit it, you feel sad, depressed and you develop complexes. This occurs when you intend to defend your ego and not honestly own up.
    1. Your suffering is not because you did what you shouldn’t have done, but because the image you have created gets tainted.
    2. He who honestly accepts his mistake so that he can uproot it would never go into depression or inferiority.
    3. You ask for atonement for a wrongdoing and you perform it, too. But the next time you get a wrong desire, you feel, ‘let me fulfil it and later I shall ask for atonement and cleanse myself.’
    4. Your focus remains on the deed and not on the impurity latent in your intention.
    5. But if you perceive your mistake in the right way, despair can never arise.
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Option 5 is correct as it states about mistake.
  3. Gender equality and women’s empowerment are not just one of the seventeen UN Sustainable Development Goals (SDGs) related to global challenges such as poverty, hunger, education and climate change. Both are the key to accelerating progress toward the achievement of the entire spectrum of goals. Women’s participation in conflict resolution and peace building has been expanding since the adoption of Resolution 1325 by the UN Security Council in 2000. _______________________________________. There’s much more to it.
    1. But awareness of the importance of including women’s perspectives in the process of meeting global challenges is not limited to peace and conflict resolution.
    2. The Sendai Framework launched in 2015 at the Third UN World Conference on Disaster Risk Reduction notes that empowering women within disaster preparation is vital to enhancing resilience.
    3. There is also emerging international recognition that women’s participation is key to effective climate action.
    4. Grounded in the Buddhist commitment to uphold the dignity of all people, the Soka Gakkai International (SGI) has been consistently working to expand the scope of women’s empowerment.
    5. As a civil society organisation, we have regularly supported the UN Commission on the Status of Women (CSW).
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Option 1 is correct it connects with other sentences.
  4. What is organ donation? Organ donation is the donation of biological tissue or an organ of the human body, from a living or dead person to a living recipient in need of a transplant. Experts say that the organs from one donor can save or help as many as 50 people. Most organ and tissue donations occur after the donor has died. __________________________________. People of all ages and backgrounds can be organ donors. Organ donation is a great boon of modern surgery. In previous ages it was quite impossible to have this kind of donation. Organ donation is allowed in every religious tradition, including Islam. Moreover, it is a highly rewardable act. An artificial transplant is no substitute for a natural organ transplant.
    1. Organ donation is the greatest way of showing sympathy to others. In this sense, it promotes a noble, humane spirit in society.
    2. It signifies living with the spirit of compassion for others.
    3. It means that one is desirous of extending one’s spirit of service to others even after one’s death. 2.
    4. But some organs and tissues can be donated while the donor is alive, without the slightest harm being done to the donor.
    5. In organ donation, the donor loses nothing, but he gives others something which is more precious than even diamonds or gold.
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Option 4 is correct as it talks about the donation of organ while aliv which connects it with the previous line.
  5. Be choiceless, because if you choose, you become narrow. ___________________________. If a meditator chooses the life of a monk and escapes from the world, he will be poorer for that – because the world has many things to give to you. It is a tremendously beautiful device of existence – to help you grow, to give you challenges, to give you new adventures; to give you opportunities to test yourself, your awareness, your being. If you escape from the world you will be escaping from all these opportunities. Sitting in a cave in the Himalayas you will be very poor – you will not have richness of experience. And by and by you will become stupid. You will become silent – that’s true – because there will be nothing to distract you. But that silence is of the Himalayas, it is not yours.
    1. When silence happens in the marketplace, then it is yours – now nobody can take it away.
    2. You can remain anywhere; whatsoever the situation, your silence will remain there as a deep substratum to your being.
    3. Life is infinite expanding energy.
    4. Society is not interested in your bliss; society is interested in its own efficiency.
    5. Society is not bothered about whether you are ecstatic or not.
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Option 3 is correct as it takes forward the start line.
  6. Compassionate listening has only one purpose – to allow the other side to speak out, to empty their heart and to suffer less. Maybe, no one has been able to listen to that person, so you may be the first one who can sit and listen peacefully to him. That is the practice of compassionate listening. You have to train yourself before you can listen. _____________________________. What he may say might have a wrong perception, misunderstanding, bitterness, accusation … So what the other person might say may touch off irritation and anger and you may want to react by interrupting him. And if you do that, you fail. You transform the session into a debate.
    1. Say to yourself: my purpose is not to argue with him or correct him but to allow him to have a chance to suffer less by speaking out.
    2. So if you practise mindful breathing and maintain that kind of mindful awareness, you are protected by your compassion and what he says will not touch off anger or irritation in you anymore.
    3. That is why it is called the practice of compassionate listening.
    4. You are able to tell yourself: Later on, in three or four days, when the chance comes up, I will offer him some information so that he can correct his perceptions, but not now.
    5. While the other person is expressing himself, he may water the seed of anger or irritation within you.
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Option 5 is correct as it connects with the entire paragraph.
  7. The body is dependent on the whole of creation. In society, somebody has to make clothes, produce electricity, drill for oil. The body cannot be independent of the world. For the body, dependency is absolute. Most people are not aware of their limitations and dependency. When the Spirit identifies with the body, then it gets pinched and the desire for independence arises. Mind, intellect, ego – they all look for independence. Looking for independence, often, you get stuck in the ego and become more miserable. ________________________________________________________________________. When you move within, you discover that you are interdependent. Individual Self, Soul, Jiva is interdependent; everything is interdependent and there is nothing like independence.
    1. On one level, dependency is a harsh reality. On another level, it is an illusion because there is nothing else but the Self.
    2. Independence cannot be achieved unless you start moving from within.
    3. Then the ego finds some excuse to revert to smallness.
    4. It is not yet totally soaked in the totality of knowledge. As it is not used to it, the mind finds every little excuse to revert back to the ego and to be aloof and independent and separate and it would find any small fault and blow it out of proportion.
    5. Be aware of these tendencies and come what may, be strong in the commitment to Satsang, to the Path.
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Option 2 is correct independence is being talked about.
  8. Spirituality is commonly associated with sense denial, withdrawal from the world and austerity, giving up the good things of life, moving away from family and worldly possessions and retiring to the forest. Altogether, an unattractive proposition. This puts off the younger generation who want pleasure here and now. They are not willing to wait for future reward, leave alone post-mortem happiness! ___________________________________________. The trend today is to indulge indiscriminately in sense contact. But the more you indulge, the less you enjoy. Every successive contact with an object reduces the joy content, till you reach a stage of no enjoyment.
    1. People act in the world only for profit, reward, pay cheques. Selfish action leads to failure, stress and limited gains.
    2. Vedanta introduces the concept of unselfish action. The attitude shifts from that of entitlement to obligation, from profiteering to offering your talent towards a larger cause.
    3. The truth is, spiritual life restores the enjoyment you have already lost.
    4. When you give, you gain. Grab, and you lose. All takers are unhappy. Givers are happy. And givers grow into outstanding personalities.
    5. Attachment is love polluted by selfishness. The relationship gets tainted with unreasonable expectations and demands you make on family and friends.
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Option 3 is correct as it connects with the paragraph.
  9. Freedom, is independence to think for oneself clearly and not to act according to the dictates of society or one’s own personal inclinations. Freedom is not merely freedom from something, but is freedom in itself. This does not mean freedom to do whatever one likes, so one has to understand not merely verbally but factually what that word implies. We are not trying to define what freedom is; each one would interpret it according to his own inclination or upbringing, and some would even deny that there is such a thing at all. ________________________________________________________________________. When these prison walls are broken, then there is freedom naturally, and one does not have to seek it. So what is important is not how to achieve freedom or to ask what freedom is, but rather to ask why the mind, which is the product of time and environment and has had so many experiences of misery and conflict, is not free.
    1. The mind is conditioned by society with its cultures, laws, religious sanctions, economic pressures and so on. The
    2. Freedom is to be found not by seeking it, but rather by understanding what it is that imprisons the mind.
    3. A discipline which comes naturally, without any conformity, is the simple observation of all these fears, anxieties, and envies; to see your own fears, your own ambitions as you see a tree.
    4. This very seeing is that discipline. The word discipline means learning, not conformity, suppression or obedience.
    5. Learning the nature and the structure of conditioning brings order; not the order of society which is disorder.
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Option 2 is correct as it is talking about how freedom can be achieved.
  10. The reason we are in pain or sorrow is that we are living at the level of the senses. It is like living in a dream state. We need to wake up from this dream and experience the reality of our soul. __________________________________.Supreme bliss can be reached when we stop identifying with the body, mind, and senses, and instead live at the level of the soul. We need to withdraw our attention from the outside world and focus it within, through meditation. Then, we can find ourselves free of pain and sorrow. So powerful is the bliss of soul, that one can actually undergo pain and sorrow in this world, and while feeling them, be able to sustain them in a state of bliss. The reason we have pain and suffering is basically due to separation from God. Once our soul is merged in God, there is no pain. We are in a state of bliss.
    1. When we do so, we will attain the state of perpetual bliss.
    2. When we empower the soul through meditation, we still face pains and problems, but a current of intoxication supports us from within.
    3. You feel the pain but your mind is not bothered by it.
    4. The pain is experienced in the body, but the message to the brain is blocked in such a way that you can bear it and be oblivious or unmindful of it.
    5. There are people going through different activities in life who are having one problem or another.
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Option 1 is correct as it is the link between the lines.
Comments