English Questions: Fill in the Blanks Set 151 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10): The following statements has two blanks which are to be filled with the options given below. Each blank can be filled with more than one option. Find the combination/s which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.

  1. The antibiotic resistance crisis which is threatening to render many diseases __________ is being fuelled not just by overuse of the drugs, but a/an ______ supply chain that is at risk of collapse.
    I. ramification
    II. untreatable
    III. suffrage
    IV. fragile
    V. prerogative
    1. II-IV
    2. II – V
    3. I – III
    4. III- IV
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Untreatable and fragile gives the paragraph a coherent meaning
  2. Universal ________ and the principle that everyone’s vote must carry equal value were part of the Indian Constitution originally. Subsequent constitutional amendments have _______ that the distribution of parliamentary representation among various States be based on the 1971 Census, until the first Census after 2026.
    I. franchise
    II. plebiscite
    III. mandated
    IV. carte blanche
    V. charter
    1. II – IV
    2. I-III
    3. III – V
    4. I – II
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Franchise and mandated gives the paragraph a coherent meaning
  3. The Constitution embodies a /an ______ vision. But it stands on brittle foundations. Protecting its text and its values requires an independent judiciary that is not only committed to constitutionalism but that is also democratically ________.
    I. validating
    II. rousing
    III. ratifying
    IV. sanction
    V. accountable
    1. I – IV
    2. III – IV
    3. II – V
    4. I – II
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Rousing and accountable gives the paragraph a coherent meaning
  4. Argentina is not alone among major _______ economies in trying to weather the current run on currencies due to the rallying U.S. dollar and rising interest rates. But with a history of _____ defaults and devaluation of the peso, Buenos Aires has greater cause for concern.
    I. assent
    II. groove
    III. emerging
    IV. recurrent
    V. contemporaneous
    1. III – IV
    2. I – II
    3. III – V
    4. II – III
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Emerging and recurrent gives the paragraph a coherent meaning
  5. _______ monsoon rains are unlikely to lift India’s rural economy this year, and may instead compound the woes of millions of debt-ridden farmers who are struggling with low prices amid a/an ____ of produce such as lentils, oilseeds and cereals
    I. efficacy
    II. precept
    III. bountiful
    IV. exhortation
    V. glut
    1. II – IV
    2. I – III
    3. I – II
    4. III – V
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Bountiful and glut gives the paragraph a coherent meaning
  6. Utility theory bases its beliefs upon individuals’ preferences. It is a theory _______ in economics to explain behavior of individuals based on the premise people can consistently rank order their choices depending upon their preferences. Each individual will show different preferences, which appear to be ___________ within each individual.
    I. postulated
    II. hard-wired
    III. abstinence
    IV. lustrous
    V. obsolete
    1. IV – V
    2. III – IV
    3. I – II
    4. II – III
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Postulated and hard-wired gives the paragraph a coherent meaning
  7. The Centre’s decision to increase customs duty on imports of 19 “non-essential” items amounts to _______ at the margins to address a structural macro-economic issue. Using tariffs to curb imports of these items will not have a ______ impact on narrowing the current account deficit (CAD), which is the Centre’s stated objective.
    I. irksome
    II. dwelling
    III. scorch
    IV. tinkering
    V. significant
    1. II – IV
    2. I – III
    3. III – V
    4. IV – V
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Tinkering and significant gives the paragraph a coherent meaning
  8. The Constitution protects religious freedom in two ways. It protects an individual’s right to profess, practise and propagate a religion, and it also assures similar protection to every religious _________to manage its own affairs. The legal challenge to the exclusion of women in the 10-50 age group from the Sabarimala temple in Kerala represented a conflict between the group rights of the temple authorities in enforcing the presiding deity’s strict __________ status and the individual rights of women to offer worship there.
    I. denomination
    II. clinching
    III. celibate
    IV. flounder
    V. tribulation
    1. I – III
    2. II – IV
    3. I – II
    4. III – IV
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Denomination and celibate gives the paragraph a coherent meaning
  9. Apart from the fact that the right to privacy decision ________ privacy and regards dignity as an integral aspect of privacy, the majority opinions ignore the message of the great sociological jurist Roscoe Pound, who developed the theory of law as an ad hoc balancing of the interests – sacrificing some, and supporting others for the time being – _______ only when interests in conflict are put on the same plane (inter-translatability); the tasks of balancing begin only when all interests are translated as individual, social, or public.
    I. belligerent
    II. foregrounds
    III. carcass
    IV. justified
    V. ambush
    1. I – III
    2. II – IV
    3. III – V
    4. II – IV
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Foregrounds and justified gives the paragraph a coherent meaning
  10. No one doubts the high constitutional status of the Speaker, but a very _______ view suggests that any bill which involves recourse to Consolidated Fund of India is a Money Bill and the finality of the Speaker’s decision is _________ unchallengeable.
    I. besiege
    II. tedious
    III. expansive
    IV. acerbic
    V. virtually
    1. I – V
    2. II – IV
    3. III – V
    4. I – III
    5. no combination fits
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Expansive and virtually gives the paragraph a coherent meaning