English Questions: Fill in the Blanks Set 154 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10): In the following questions, a paragraph is given with three blanks, followed by six words. You have to choose the most suitable combination of words among the five alternative options, that will fill the blank coherently, forming a grammatically correct and contextually meaningful paragraph. If none of the given combination is appropriate to fill the blank, mark option (e) i.e. “none of these” as your answer choice.

  1. The World Trade Organisation, of late has been facing the crisis of ________. Its members are largely divided into two groups-the Developed and the Developing countries with divergent interests leading to recurring ________ in the decisions of the WTO. Rich countries bring new issues or _______ around those issues which serve their own interests only.
    I. stalemate
    II. harp
    III. impunity
    IV. germaneness
    V. relevance
    VI. dwell
    1. III, V, VI
    2. IV, II. I
    3. V, I, II
    4. I, III, VI
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Relevance – the quality or state of being closely connected or appropriate.
    Stalemate – a situation of a deadlock, no productive conclusion
    Harp – talk or write persistently and tediously on (a particular topic).
  2. In the post cold war era, with the rise of India and China, general _______ growth in East Asia shifted global strategic attention to Asia. this phenomenon was __________ in such notions as ‘Asan Century’ or ‘the Rise of Asia’ thesis advanced by many scholars. However within these grand _________, there was another shift caused by the expanding and diversifying interests of rising India and China, and that was the importance of Indian ocean and the western Pacific ocean dominance.
    I. rendering
    II. encapsulated
    III. robust
    IV. sinewy
    V. narratives
    VI. succinctly
    1. IV, III, I
    2. III, II, V
    3. VI, I, IV
    4. III, V, I
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Robust – strong and healthy; vigorous.
    Encapsulated – express the essential features of (something) succinctly.
    Narrative – a spoken or written account of connected events
  3. There are those who ________ that growth lost steam for reasons other than demonetisation, such as introduction of GST in July 2017 and the twin balance sheet problem depressing investment in the economy, as banks refused to lend, groaning under their burden of bad debt, and large companies ________ under unserviceable loans, the counterparts to the banks’ bad loans, started few large projects. Yes, allocation of blame for deceleration to individual factors is not easy, Survey made its claim after some statistical exertions. What is not hard to identify is the common thread running through all three ________ — poor economic management.
    I. maladies
    II. quibble
    III. hark
    IV. relinquished
    V. squashed
    VI. prerequisites
    1. II, V, I
    2. III, IV, VI
    3. II, I, IV
    4. V, III, I
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Quibble – a slight objection or criticism.
    Squashed – crush or squeeze (something) with force so that it becomes flat, soft, or out of shape.
    Maladies – a serious problem.
  4. The sudden but not unexpected _________ of people on the streets of Ayodhya is unfortunate. The BJP government, both at the Centre and in Uttar Pradesh, should prevent those attempting to stir the communal _________ instead of supporting them to gain electoral mileage. This development does not ________ well for a secular democracy that is governed by the rule of law.
    I. cauldron
    II. disrupt
    III. mobilisation
    IV. panacea
    V. portend
    VI. mockery
    1. IV, V, I
    2. III, I, V
    3. VI, II, IV
    4. III, I, V
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Mobilisation – the action of making something movable or capable of movement.
    Cauldron – a situation characterized by instability and strong emotions.
    Portend – be a sign or warning that (something, especially something momentous or calamitous) is likely to happen.
  5. The suggestion that intelligence agencies must be ahead of the perpetrators of terror in order to ________ out untoward incidents needs to be addressed by the government authorities immediately. When novel methods are adopted by the terrorists, mere ________ of spy equipment will not yield results. Suitable persons must be ________ into the intelligence system. The intelligence recruitment process need a relook.
    I. refurbishment
    II. snuff
    III. inducted
    IV. sophistication
    V. accredit
    VI. smother
    1. VI, I, V
    2. V, III, II
    3. V, II, VI
    4. II, IV, III
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Snuff – extinguish, douse
    Sophistication – (of a machine, system, or technique) developed to a high degree of complexity.
    Inducted – admit (someone) formally to a post or organization.
  6. The provision for maternity _________ in the National Food Security act is very important for women who are not employed in the formal sector. The PMMVY, however ________ this provision due to the dilution of the entitled amount and the exclusion criteria. Even in this restricted form, the scheme is yet to reach eligible women as the implementation record has been _______ till date.
    I. overture
    II. undermines
    III. entitlements
    IV. subvert
    V. dismal
    VI. impede
    1. I, IV, VI
    2. II, IV, V
    3. III, II, V
    4. III, I, IV
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Entitlements – the amount to which a person has a right.
    Undermine – lessen the effectiveness, power, or ability of, especially gradually or insidiously.
    Dismal – causing a mood of gloom or depression.
  7. Higher MSP’s don’t necessarily _______ better value to the farmers nor prevent distressing surpluses and price crashes. But _______ storage, warehousing facilities and farm-to- retail supply chains do. The government is focusing on incomes rather than production. However, this is not enough since the total income of the small farmer will continue to be insufficient since the land owned by them is a _________.
    I. command
    II. ample
    III. pittance
    IV. paltry
    V. fetch
    VI. trivial
    1. V, II, III
    2. IV, III, I
    3. III, II, VI
    4. V, II, I
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Fetch – achieve (a particular price) when sold.
    Ample – large and accommodating.
    Pittance – a very small or inadequate amount of money.
  8. The design problem of lending in India has remained _________ even after the nationalization of banks in 1969 and further in 1980 which gave banks free hand to lend money to anyone on business consideration after 40 percent of the priority sector lending. Under the present_______ system of loaning and several easy routes of escaping, it is easier to obtain a loan of any magnitude. Corporate loans from Indian banks have become so easy to get that the banking system itself has lost its ________.
    I. cogency
    II. opaque
    III. credibility
    IV. faulty
    V. fallacious
    VI. obscure
    1. VI, I, III
    2. V, IV, II
    3. IV, II, III
    4. II, I, V
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Faulty – having defects
    Opaque – lacking transparency
    Credibility – the quality of being trusted and believed in.
  9. The world as we know it is changing fast and so much. Global mega-trends only _________ this fact. The internet has taken over our lives, smartphones __________is growing rapidly, demographics are evolving. There are dramatic lifestyles and behavioural changes occurring everyday, with strong __________ for the future of our planet and its inhabitants.
    I. incision
    II. ramifications
    III. reinforce
    IV. underpin
    V. penetration
    VI. perforation
    1. VI, I, III
    2. V, IV, II
    3. IV, II, III
    4. III, V, II
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Reinforce – strengthen or support (an object or substance), especially with additional material.
    Penetration – the extent to which a product is recognized and bought by customers in a particular market.
    Ramifications – consequence or implications of an action or an event
  10. The present phase of Pakistan’s international and regional isolation is nothing but the intensification of Pakistan’s international and domestic _________. Since terrorism is universally _________ by the comity of nations, the isolation is a logical outcome of its own internal affairs. There’s never been a single instance when it Inter-services agency has been _______ in charges of sponsoring state terrorism.
    I. abhorred
    II. mala-fide
    III. predicament
    IV. mired
    V. embroilment
    VI. muddle
    1. V, IV, II
    2. VI, IV, II
    3. III, I, IV
    4. V, II, I
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Predicament – a difficult, unpleasant, or embarrassing situation.
    Abhorred – regard with disgust and hatred.
    Mired – involve someone or something in (a difficult situation).