Cylone Gaja - Pray for Tamilnadu Delta regions to recover

English Questions: Fill in the Blanks Set 155 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions(Q.1-10) In the given sentences a blank is given indicating that something is missing. From the given four options, (1), (2), (3), (4), a combination of words would fit the blank thereby making it grammatically and contextually correct. Select that option as the answer. If all the given combinations fit perfectly, then select ‘All fit’ as the answer.

  1. Not acknowledging the crimes happening around us howsoever petty they are, kind of _________ them which in itself is a moral crime on our part.
    I. excruciate
    II. legitimise
    III. stymie
    IV. validate
    1. III,I
    2. II,IV
    3. I,IV
    4. II,III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Legitimise, validate – to make something legal, acceptable
  2. And as Mark twain’s ________ goes; Facts are stubborn things but statistics are pliable.
    I. paroemia
    II. dictum
    III. adage
    IV. platitude
    1. II,III
    2. I,IV
    3. III
    4. II,III,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Paroemia, dictum, adage, platitude – a short statement that expresses a saying, general truth or principle.
  3. In today’s scenario it may not be an overstatement to say that there are many sections of people who feel that their religious ________ is being compromised.
    I. aphorism
    II. venereal
    III. piety
    IV. proclamation
    1. I,II
    2. III
    3. III,IV
    4. I,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Piety – reverence and devotion to god, devout act or thought
  4. In the backdrop of shock measures like demonetisation and GST, the popular approval from Moody’s ratings agency somewhat __________ the government.
    I. petrified
    II. exonerate
    III. vindicated
    IV. ruled
    1. I,III
    2. IV
    3. II,III
    4. III,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Vindicated, exonerated – (of an official body) absolve (someone) from blame for a fault or wrongdoing.
  5. Cow vigilantes need to be better informed and less __________ in their outlook.
    I. zealot
    II. insular
    III. stark
    IV. parochial
    1. II,IV
    2. I
    3. III,IV
    4. I,II,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Parochial, zealot, insular – narrow in thinking and scope
  6. Continued Chinese support even after the attack in their consulate in Pakistan only __________ the fact that China wants to avoid any sort of resentment.
    I. solemn
    II. corroborates
    III. hardline
    IV.undermine
    1. I,II
    2. III,IV
    3. II
    4. II,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Corroborates – confirm or give support to (a statement, theory, or finding).
  7. The rational application of pesticides is ___________ by ignorance of how pest attack at different stages of crop development affects yield.
    I. nonchalant
    II. thwarted
    III. abjured
    IV. stymied
    1. I,III
    2. IV
    3. I,IV
    4. II,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Stymied,thwarted – prevent or hinder the progress of.
  8. The role of media in pre-elections coverage is very important, unbiased reporting can _________ any candidate’s odds.
    I. hark
    II. scupper
    III. pilfer
    IV. moot
    1. I,II
    2. III,IV
    3. II
    4. I,II,III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    Scupper – thwart or destroy
  9. The pain of _________ love can be borne by only a few.
    I. reverend
    II. unrequited
    III. ephemeral
    IV. unanswered
    1. I,III
    2. II,IV
    3. IV
    4. III,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Unrequited, unanswered – (of a feeling, especially love) not returned.
  10. Although, the it is the right of people to dissent and protest but creating ________ everytime and damage public property is not justified at all.
    I. pandemonium
    II. brouhaha
    III. tumult
    IV. ruckus
    1. I,III
    2. III,IV
    3. IV
    4. I,III,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Pandemonium, brouhaha, tumult, ruckus – wild and noisy disorder or confusion; uproar.
Comments