English Questions: Fill in the Blanks Set 156 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions(Q.1-10) In the given sentences a blank is given indicating that something is missing. From the given four options, (1), (2), (3), (4), a combination of words would fit the blank thereby making it grammatically and contextually correct. Select that option as the answer. If all the given combinations fit perfectly, then select ‘All fit’ as the answer.

  1. In implementing a policy against transnational crime and terrorism, we must, nonetheless, respect human rights and avoid measures that will lead to further radicalization and _______ terrorism.
    I. compel
    II. foment
    III. instigate
    IV. coerce
    1. II,IV
    2. II,III
    3. I,III
    4. II,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2. II,III
    Explanation:
    foment/instigate – instigate or stir up (an undesirable or violent sentiment or course of action).
  2. He challenged the Government to reveal the full cost to taxpayers of what he termed a publicity _________.
    I. candour
    II. gimmick
    III. ploy
    IV. flimflam
    1. II,IV
    2. I,III
    3. II,III
    4. I,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 1. II,IV
    Explanation:
    gimmick/flimflam – trick,scheme , a fraudulent scheme or action.
  3. Sharp inequalities between different classes and ethnic groups and between men and women are often _________ by debt and economic crisis.
    I. exacerbated
    II. extenuated
    III. aggravated
    IV. palliated
    1. I,II
    2. II,III
    3. II,IV
    4. I,III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 4. I,III
    Explanation:
    exacerbated/aggravated – make (a problem, bad situation, or negative feeling) worse.
  4. The urge to translate her emotions into some _________ piece of artwork made her itch to get pencil to paper.
    I. extraordinary
    II. tangible
    III. material
    IV. concrete
    1. III,IV
    2. II,III
    3. I,II
    4. I,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2. II,III
    Explanation:
    Tangible – real,perceptible by touch,something clear and definite
  5. It was the right of counsel to ask a judge to _______ himself from continuing to hear a case because of bias
    I. condescend
    II. recuse
    III. aggrandize
    IV. excuse
    1. II,III
    2. I,IV
    3. II,IV
    4. I,II
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 3. II,IV
    Explanation:
    recuse/excuse – (of a judge) excuse oneself from a case
  6. With an insincere apology, she shuffled off, ________ glancing over her shoulder to make sure no one had seen her colluding with a stranger.
    I. secretively
    II. furtively
    III. anonymously
    IV. hysterically
    1. I,IV
    2. I,II
    3. III,IV
    4. II,III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2. I,II
    Explanation:
    furtively/secretively – in a way that attempts to avoid notice or attention; secretively.
  7. When fighting the good fight against such a _________ there is no need for critics to resort to dishonesty and excess.
    I. reprobate
    II. degenerate
    III. vagrant
    IV. debauchery
    1. I,III
    2. II,III
    3. II,IV
    4. I,II
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer –4. I,II
    Explanation:
    reprobate/degenerate – an immoral or corrupt person.
  8. With wildlife reserves becoming smaller, which puts animals in close _________ with the infrastructure, the authorities must think in terms of working in tandem with the forest personnel and ensuring that convention methods are adhered to.
    I. quarters
    II. proximity
    III. consanguinity
    IV. propinquity
    1. II,IV
    2. I,III
    3. I,IV
    4. II,III
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 1. II,IV
    Explanation:
    propinquity/proximity – the state of being close to someone or something; proximity.
  9. If glitches are the argument for replacing EVMs, we cannot trust any system in the world. The paper ballot is most _________ to rigging than any other voting system.
    I. indignant
    II. susceptible
    III. perforated
    IV. vulnerable
    1. I,II
    2. I,IV
    3. II,IV
    4. III,IV
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 3. II,IV
    Explanation:
    susceptible/vulnerable – likely or liable to be influenced or harmed by a particular thing.
  10. We should be asking one fundamental question today; What motivates parliamentarians to speak nonsensical things? If, as seems _________ in many cases, it is wilful demagoguery or an attempt to curry political favour.
    I. plausible
    II. logical
    III. tangible
    IV. probable
    1. II,IV
    2. I,IV
    3. II,III
    4. I,II
    5. All fit
    Answer & Explanation
    Answer – 2. I,IV
    Explanation:
    plausible/probable – (of an argument or statement) seeming reasonable or probable.
Comments