English Questions: Idioms And Phrases set 32

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are providing here some important idioms and phrases, which is BASED ON Bank EXAMS  !!!

Correct Phrase

Directions- (Q.1-10) In each of the following questions ,one phrase has been given and it has been followed by four sentences. You have to find out in which of these sentences phrase has been used properly according to its meaning and mark your answer from the options denoted by 1,2 ,3 ,4. Mark 5. As your answer if you find that phrase has been applied properly in all the sentences.

  1. Green horn
    I. Due to deteriorating health,Mrs Dolly looked like a green horn
    II. You cannot rely on a green horn like him for this job.
    III. Of course, even a greenhorn could follow the wagon tracks they would leave in the sand.
    IV. After walking for miles, they seemed like green horns.
    1. I,II
    2. II,III
    3. I,IV
    4. All except I
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2. II,III
    Green horn – an inexperienced,naive person
  2. In cold blood
    I. He killed them in cold blood.
    II. The moment he was caught red-handed,he became cold blooded.
    III. The crime had been committed in cold blood.
    IV. Some innocent people were massacred in cold blood by the aggressors.
    1. III,IV
    2. II only
    3. II,III
    4. All except II
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4. All except II
    In cold blood – cruelly or unemotionally
  3. Man of means
    I. Only man of means could afford to travel abroad.
    II. Tamanna married a man of means and now lives a luxurious life.
    III. Ambani brothers are man of means.
    IV. To own an expensive home a yacht a limousine, you have to a man of means.
    1. I,III
    2. II,IV
    3. All except IV
    4. II,IV
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Man of means – wealthy, opulent,luxurious
  4. Tooth and nail
    I. We fought tooth and nail to get the route of the new road changed.
    II.The people of this country fight with tooth and nail to protect their common homeland.
    III. The twins fight with tooth and nail over the slightest disagreement.
    IV. They fought tooth and nail
    1. I,IV
    2. II,III
    3. I,IV
    4. III,IV
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1. I,IV
    Tooth and nail – fiercely and with one’s all strength
  5. Midas touch
    I. Few are blind to his Midas touch when it comes to general elections.
    II. Pushplata is a unique performer with the Midas touch.
    III. The moment he joined the group, he sorted out everything with his Midas touch.
    IV. His immense popularity bears testimony to the fact that he’s definitely got a midas touch
    1. III,IV
    2. I,III
    3. II,IV
    4. All except II
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Midas touch – the ability to make money, or be successful very easily and short period of time
  6. Read between the lines
    I. She said she could afford it, but reading between the lines I don’t think she has enough money.
    II. Reading between the lines, I’d say he isn’t happy with the situation.
    III. To get the gist, one must read between the lines to attempt a question on precis-writing.
    IV. Since the lines written were not clearly visible,one had to read between the lines.
    1. II,III
    2. I,III
    3. III,IV
    4. All except IV
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 4. All except IV
    Read between the lines – to understand the inner meaning
  7. Up in arms
    I. Both of them were so close,they often would walk up in arms.
    II. The crowd was up in arms when the minister was caught in scams.
    III. The whole village is up in arms about the proposal to build an airport nearby.
    IV. Despite the frequent skirmishes between then they walked up in arms.
    1. II,IV
    2. II,III
    3. All except I
    4. I,IV
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2. II,III
    Up in arms – angry
  8. Trump up
    I. After working hard,he finally trumped up.
    II. That fellow trumped up a story.
    III. On seeing the results, she got trumped up.
    IV. The accusation, she said, was trumped up in order to get rid of her.
    1. I,II
    2. III,IV
    3. II,IV
    4. I,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3. II,IV
    Trump up – concoct, give or use false information
  9. Vim and vigor
    I. They’ll be full of vim and vigor when he comes out there to play.
    II. Our teacher is always full of vim and vigor.
    III. The crowd cheered with vim and vigor when the film’s lead walked onto the stage
    IV. Work with vim and vigor
    1. III,IV
    2. I,II
    3. II,IV
    4. All except IV
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Vim and vigor – energy and enthusiasm
  10. To throw mud at
    I. He got infuriated when someone threw mud at him and spoiled his dress.
    II. I’m trying to maintain a fair and respectable campaign, and my opponent has no problem throwing mud at me.
    III. You always throw mud at me for nothing.
    IV. He countered him by saying he being thrown mud at while someone else was guilty.
    1. II,IV
    2. I,III
    3. All except I
    4. III,IV
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3. All except I
    To throw mud at – to accuse wrongly
Comments