English Questions: Inference Set 8

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Inference , which is BASED ON RECENT IBPS EXAM.

Inference

In each of the given questions an inference is given in bold which is then followed by three paragraph. You have to find the paragraph(s) from where it is inferred. Choose the option with the best possible outcome as your choice.

  1. Inference – Political power flows from the barrel of a gun
    I. Revolution by peaceful means is useless and only endlessly goes in circles. It is extremely dogmatic and a historical to still be a reformist.
    II. Those with the weapons and the power to force their will on people are the rulers, the political leaders. This is one reason Julius Caesar took his legions with him to Rome when he crossed the Rubicon. Without them, he would have been destroyed by his political enemies. With them, he became ruler of Rome, even though he broke Rome’s laws in bringing them into Italy. There are many other such instances in history.
    III. It is only natural that capitalism is overthrown by means of armed revolution as all attempts of political reform in favor of the oppressed masses are only either concessions to avoid revolutionary movement or simply completely obstructed by capitalists at home and imperialists abroad.
    1. III
    2. I,II
    3. II
    4. II,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –3. II
    Explanation:
    I,III do not align with the inference given
  2. Inference – Automation’s proving to be deleterious
    I. A little over one hundred years ago, there were millions of jobs related to the main mode of local transportation of the day: the horse-drawn carriage. All of those jobs building carriages, manufacturing buggy whips, raising horses and scooping up their excrement off the city streets. Again, progress and technology have all but eliminated those jobs.
    II. The concern is that we are not updating our education, training and political institutions to keep up with the current standards of industrial platforms.
    III. Most jobs that we will see being automated require different skill sets from those being created. The key challenge will be to make sure that those who experience displacement will find something meaningful to do.”
    1. I,II
    2. I,III
    3. III
    4. II,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2. I,III
    Explanation:
    II doesn’t align with the inference given
  3. Inference – Hypernationalism doesn’t help
    I. The abiding purpose of every nationalist is to secure more power and more prestige, not for himself but for the nation or other unit in which he has chosen to sink his own individuality.
    II. Devotion to a particular cause and a particular way of life, which one believes to be the best in the world but has no wish to force on other people until it’s validity is threatened marks the trait of most of the people in the world.
    III. Over or excess or exaggeration of Nationalism and people who profess themselves to be nationalistic becomes hyperactive and unusually energetic in pushing their point. That manifests in a precarious situation as it starts pushing out those in against even if there’s a logic rationale behind something in discussion
    1. II,III
    2. II
    3. III
    4. I,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –3. III
    Explanation:
    I,II do not align with inference given
  4. Inference – Need for an Inclusive society for all
    I. There is a pressing need to develop societies that embrace diversity and pluralism in the face of the many deep structural inequities and exclusion that persist in countries and regions across the world.
    II. Overcoming exclusion requires accessible and effective remedies to enable rights’ vindication. Such remedies need to be appropriately adapted to take account of the special vulnerability of certain groups. Mechanisms for addressing claims of rights violations must themselves be inclusive.
    III. Exclusion of any type disconnects individuals from social relations and puts a limit on their full participation in the activities that are assigned by society according to norms and conventions.
    1. I,III
    2. II,III
    3. I,II
    4. II
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Explanation:
    All are correct
  5. Inference – Weaponization of Space may not be a far-fetched idea now
    I. Outer space is an environment that has long fascinated mankind, who have, from the dawn of time, tried to interpret its significance for us mortals down below. The recent years have seen not only scientific and astronomical success in investigating outer space, but also a remarkable growth in its utilisation for a wide range of civilian and military purposes.
    II. Today, it is estimated that there are some 1,000 satellites in operation, owned by over 60 countries. Importantly, no longer is exploitation of outer space the preserve of a small group of advanced industrialised countries.
    III. Even as space has been explored extensively for peaceful and commercial purposes for the benefit of all across the globe, the military planners, on the other hand, are focussed on militarisation and weaponization of space to establish their supremacy over the other military users of space.
    1. I,III
    2. III
    3. I,III
    4. I,II
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All are correct
    Explanation:
    All are correct
  6. Inference – Diversity in Oscars
    I. The number of women and people of color in the role of lead or co-lead has risen over the last two years. Still, the film industry has yet to achieve parity, especially for people of color, whose representation is 11 percent lower than their share of the general population.
    II. It’s critical that people see themselves mirrored in popular culture. Identities can be formed by watching film, television, theater or sports.
    III. It is argued that cultural representation is about something deeper than parity for the sake of parity – that everyone needs to be mirrored in the public sphere in order to exist and to count as a fully dimensional human being.
    1. II
    2. I,II
    3. I
    4. I,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –4. I,III
    Explanation:
    II doesn’t align with the inference given
  7. Inference – Why Privatisation stands out
    I. Privatisation is one of the most seeked out solution by the govt. for loss making PSUs today. Govt is either selling its shares or completely shutting them down. In present scenario where Central govt has a big task of reducing their fiscal deficit, they cannot afford lending money to these loss making companies and disinvestment/privatisation seems to be a viable solution.
    II. Employees in a private company have a responsibility over them and are accountable for their work and performance (whether it’s good or bad). Unlike in private companies, this sense of responsibility and accountability is not there in PSU where one is secured about the job.
    III. PSUs are treated as jewels of nation. A cautious approach is needed in privatisation, as there is no need for panic sale..selling at a time when a particular industry is facing problems all over the world e.g., Air India.
    1. II
    2. II,III
    3. I,II
    4. III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 1. II
    Explanation:
    I,III do not align with the inference given
  8. Inference – No place for capital punishment in a civilised society
    I. There is no credible evidence that the death penalty deters crime more effectively than a prison term. In fact, evidence reveals the opposite.
    II. Executions are often undertaken in an extremely public manner, with public hangings in Iran or live broadcasts of lethal injections in the US. According to UN human rights experts, executions in public serve no legitimate purpose and only increase the cruel, inhuman and degrading nature of this punishment.
    III. And as someone has rightly remarked; ‘Why kill, to show that killing is wrong’- in the face of hypocritical society which seems to don the cloak of justice and yet faults in its jurisprudence.
    1. I,III
    2. III
    3. II,III
    4. I,II
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –5. All are correct
    Explanation:
    All are correct
  9. Inference – Alternatives to Farm loan waivers
    I. Such huge sum of money spent over loan waivers can be used for technology up-gradation and infrastructure investment that we lag far behind. Wide coverage of crop insurance will help farmers to sustain over unforeseen circumstances.
    II. Loan waivers affect only bank loans, leaving aside the non-banking finance companies (NBFCs) that also lend in rural areas for buying farming equipment. The NBFCs often restructure loans taken by farmers who are unable to repay. Banks also have similar tools in their kitty to deal with debt defaults.
    III. Strengthening supply chain and ensuring every subsidy that exchequer pays for reaches farmers instead of the middlemen will lead to long term impact over farmer welfare.
    1. I,II
    2. II,III
    3. I
    4. I,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 3. I
    Explanation:
    II is about effect, III deviates from the inference
  10. Inference – Discipline or else, Perish
    I. Temptations and distractions are part of life and they must be vanquished in order to move ahead or else they in turn would vanquish the traveller. Therefore the negativities that emanate from man within must be conquered in order to emerge victorious.
    II. Discipline had been the cause behind the victory of the famed and while the anonymous perished and succumbed to oblivion due to lack of discipline and regulation.
    III. In this world of cut-throat competition in every aspect of life, be it academics or employment, a clear conscience will be the saviour and guide that will the competitors to survive in the battlefield.
    1. I,III
    2. I,II
    3. II,III
    4. II
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer – 2. I,II
    Explanation:
    III doesn’t align with the inference given
Comments