English Questions: Inference Set 9

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Inference , which is BASED ON RECENT IBPS EXAM.

Inference

In each of the given questions an inference is given in bold which is then followed by three paragraph. You have to find the paragraph(s) from where it is inferred. Choose the option with the best possible outcome as your choice.

  1. Inference – City in Shambles
    I. There are approximately 650 cities in India, having population more than one lakh, where the government is obligated to provide proper sanitation, drainage, healthcare system etc in an adequate manner.
    II. The cities now, epitomize areas wherein the inhabitants whether rich or poor, are bound to face the scourges of exploding population,air pollution,contaminated water sources,intolerable noise, and inadequate transport system.
    III. Nothing can be done without the cooperation of the general masses to ameliorate the conditions of the cities.
    1. II,III
    2. II
    3. I,III
    4. III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –2. II
    Explanation:
    Only II is correct as I,III the inference given cannot be inferred from them and are more of a suggestion
  2. Inference – Gaming’s a serious business too
    I. The year 2018 saw the gaming industry rise to a whopping $137.9 billion and it is predicted to hit $180 billion by 2021, which just shows the huge potential in the industry to be tapped.
    II. A majority of gamers in India have dealt with criticism from their parents or relatives at some point of time in their lives.”Gaming is a waste of time, You will ruin your future and it is uncultured and violent.”
    III. The video game industry is a juggernaut of development; profit still drives technological advancement which is then used by other industry sectors. Technologies such as Smartphones, virtual reality and augmented reality are major drivers for game hardware and gameplay development.
    1. I,III
    2. I,II
    3. III
    4. II,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –1. I,III
    Explanation:
    II doesn’t talks of gaming in terms of its business’ aspects
  3. Inference – Sports as an empowerment tool
    I. Sports provides a supportive environment for girls to learn a new skill, develop self-confidence and better understand their bodies, health and capabilities. It also provides a gateway to initiate other big conversations about empowerment, girls’ rights and alternative channels for growth and learning.
    II. When girls exist on the margins of play, they learn that public spaces belong to men. You see this exclusion in other realms of public life. Less than 10% of judges in the higher judiciary are women; only 11.3% in Parliament and at just 24%, India’s female labour force participation is among the lowest in South Asia.
    III. When sport is used in conjunction with other styles of learning, like workshops, mentoring, and girls-only safe space discussion, its value is truly realised.
    1. I,II
    2. I,III
    3. I
    4. II,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –2. I,III
    Explanation:
    II doesn’t align with inference given
  4. Inference – Need for sanity in politics
    I. Those who claim to lead the masses must resolutely refuse to be led by people, if the mass’ opinion doesn’t commend itself to the leader’s reason.
    II. In the current political era of competitive and unprincipled politics, it would be difficult for political parties to follow what is right and of long-term significance.
    III. Politics in contemporary times finds itself prisoner of of the administrative system and the corporate mindset, both of which suffer from a serious absence lack of self-examination.
    1. III
    2. II,III
    3. I,II
    4. I,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –2. II,III
    Explanation:
    I talks of a totally different issue and doesn’t align with the inference given.
  5. Inference – Retaining the media’s ability to question
    I. Some situations do generate pressure on media to deviate from core values of journalism; most important of them to dare the authority but it’s of paramount importance not to lose ground
    II. Media acts as watchdog to protect public interest against malpractice and create public awareness.
    III. If journalism is to survive and serve the public good, it should maintain its critical distance from official propaganda.
    1. II only
    2. II,III
    3. I
    4. I,II
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –3. I
    Explanation:
    Only I aligns with the inference given
  6. Inference – Computer – An inferior human’s offshoot
    I. The invention of nuclear weapons, most destructive in nature, warships,spaceships have been made possible with the invention of computers.
    II. Computer is a device having no feelings. It is devoid of emotions and instincts and is simpla a machine. Its judgements are based on the instructions given to it by the users.
    III. Although man has succeeded in building a memory for the computer but no computer possesses the equivalent of a human heart. A computer can’t judge good or bad effects of its decisions.
    1. I,II
    2. I,III
    3. III
    4. II,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –4. II,III
    Explanation:
    I doesn’t align with the inference given
  7. Inference – High voter turnout – a significant indicator
    I. The argument is that anti-incumbency, which usually manifests itself as anger among voters, encourages more people to cast votes.
    II. A high voter turnout is indicative of the vitality of democracy, while a low turnout is associated with voter apathy and mistrust of the political process.
    III. In a true democracy, the desire of the whole is taken into account. When all voters show up, it is safe to say that the results of the election were legitimate.
    1. II
    2. II,III
    3. I,II
    4. III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –2. II,III
    Explanation:
    I doesn’t align with the inference given
  8. Inference – Rising White Supremacy
    I. White supremacy’s opponents evoke it to condemn. Its proponents use it to summon up a vision of a racially ordered society, to rally political forces behind that vision, to establish laws and institutions that affirm it, and finally to render it natural and normal.
    II. If the hierarchy of races were real, it would easily have survived slave emancipation. Instead, that hierarchy must be constantly asserted and enforced, lest the white race be overwhelmed, overcome, and extinguished.
    III. White supremacy connotes many grim and terrifying things, including inequality, exclusion, injustice, and state and vigilante violence.
    1. II
    2. I,II
    3. III
    4. I,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –4. I,III
    Explanation:
    II doesn’t align with the inference given
  9. Inference – Credible minimum deterrence is a misnomer
    I. Development of every military arsenal and capability is justified by putting forth the concept of deterrence; but instead of deterring it only set nations towards an arms race where they try to outdo each other in developing lethal missiles and bombs.
    II. Given the scale of destruction and havoc, contemporary weapons can bring, countries are cautiously treading the path of arms development.
    III. After the invention of Dynamite by Alfred Nobel, it was taken for granted that states would stop developing weapons of mass destructions as countries could mutually annihilate each other within seconds, but nations never stopped from manufacturing more and more weapons
    1. I,III
    2. II
    3. II,III
    4. I,II
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –1. I,III
    Explanation:
    II doesn’t align with the inference given
  10. Inference – Everyone contributes equally to Traffic woes
    I. A thriving public transport system is the hallmark of all world cities and bustling metropolises. In fact, a well-developed mass rapid transportation system is one of the key benchmarks to decide the liveability index.
    II. It’s not just the administration who’s responsible for poor traffic standards but the common masses as well who disregard rules and take for granted the facilities and infrastructure they enjoy.
    III. It is already a huge challenge for the Indian government to provide world-class roads, due to the sheer magnitude. To add to it, India has to spend almost around Rs20,000 to Rs30,000 crore on the maintenance of roads every year.
    1. III
    2. II,III
    3. II
    4. I,III
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer –3. II
    Explanation:
    I,III do not align with the inference given
Comments