English Questions – Match the Column Set -1

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Column based questions  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Column based questions

Directions.Q(1-5): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer.

  1. A. This committee holds immense promise but a white paper it publishedD. may seem as a fairly modern libertarian opinion, voiced in pitch decks and technology conferences, and buoyed by the success of the information economy.
    B. Debates on permissionless innovation, social leapfrogging facilitated by technology, and challenges to the legal orderE. have now acquired greater urgency without losing any of their polemical flavour, shifting from academia to law-making.
    C. There is a substantial public sentiment that distrusts legal rules and state structuresF. are being voiced this month in several Indian cities by members of the public, civil society groups
    1. A-D
    2. B-D
    3. C-F
    4. B-E
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Debates on permissionless innovation, social leapfrogging facilitated by technology, and challenges to the legal order have now acquired greater urgency without losing any of their polemical flavour, shifting from academia to law-making.
  2. A. Sufficient evidence exists today persuading us to honour constitutionalism, privileging individual rights over innovation;D. was counselled by Justice Srikrishna himself when he quoted the Garuda Purana in an article critiquing judicial activism to state
    B. Repeated press reports indicate continuing data breaches, exclusion and theft of benefitsE. loses that which is stable, and, of course, loses that which is unstable.
    C. The Aadhaar project, which aims to usher a data-driven revolution in the private sector and at the same time act as a state policy panacea,F. has become a topic of continuing public concern.
    1. C-F
    2. A-D
    3. B-F
    4. A-E
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    The Aadhaar project, which aims to usher a data-driven revolution in the private sector and at the same time act as a state policy panacea, has become a topic of continuing public concern.
  3. A. Along with landless families, small and marginal farmersD. are getting pauperised and more engaged in manual labour.
    B. The more the number of parameters on which a householdE. are landless labourers as are 45% of those with disabled members and no able-bodied adult members
    C. The rural census, or SECC, mapped deprivation using seven indicatorsF. of all those who even hold agricultural land are small and marginal farmers.
    1. B-F
    2. A-D
    3. C-E
    4. B-D
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Along with landless families, small and marginal farmers are getting pauperised and more engaged in manual labour.
  4. A. The Budget for 2018-19 should sustain this public investment effortD. to generate construction jobs for growing surplus rural labour.
    B. The intention here is to raise public investment, especially for infrastructure investmentE. under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana and rural housing under the Pradhan Mantri Awas Yojana
    C. The Surface Transport Ministry has also attempted to sustain public investment in infrastructureF. has sustained rural development expenditure for the last two years, especially for rural roads
    1. A-F
    2. B-E
    3. C-D
    4. B-F
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    The Surface Transport Ministry has also attempted to sustain public investment in infrastructure to generate construction jobs for growing surplus rural labour.
  5. A. Fragmentation of already difficult relationships does not hold out much hope for any improvementD. with the leadership of North Korea intent on playing increasingly dangerous games
    B. The future of the rest of the Asia in 2018 is again dependent on how the strategic triangle of state relations between China, Pakistan and IndiaE. which is inimically disposed towards India.
    C.  It is unpredictable at this point whether this would lead to a major destabilisation of the regionF. plays out, as also the extent to which events in West Asia deteriorate
    1. A-F
    2. C-E
    3. B-D
    4. B-F
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    The future of the rest of the Asia in 2018 is again dependent on how the strategic triangle of state relations between China, Pakistan and India plays out, as also the extent to which events in West Asia deteriorate.
  6. A. There is something uniquely grotesque about appointing lawyers to vet a film that makes fun of lawyers,D. swallowed their pride, accepted the four cuts, and received clearance for the film in the nick of time.
    B. The idea underlying the actions of both the court and the Censor Board is thatE. just as it is uniquely grotesque to invite members of the royal family to vet a film that allegedly besmirches Rajput honour.
    C.  The Constitution, however, clearly repudiated this view when it placed the individualF. faced with the delayed release of their film, and the possibility of an eventual defeat in the Supreme Court
    1. A-E
    2. B-F
    3. C-D
    4. A-D
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    There is something uniquely grotesque about appointing lawyers to vet a film that makes fun of lawyers, just as it is uniquely grotesque to invite members of the royal family to vet a film that allegedly besmirches Rajput honour.
  7. A. Human capital may be understood as a person’s endowment derivedD. would be relatively equal compared to the country in which the distribution of human capital is pyramidical
    B.  For a populous poor country to lift itself to a higher growth path and stay there requiresE. it is that its leadership combined the drive for growth with the spreading of human capital.
    C. If there is to be a meta narrative for China’s economic development,F. the human capital profile of a country may be represented by a rectangle.
    1. A-D
    2. B-E
    3. C- E
    4. A-F
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    If there is to be a meta narrative for China’s economic development, it is that its leadership combined the drive for growth with the spreading of human capital.
  8. A. Closer home, the Afghan Taliban and the Haqqani network have carried out several spectacular attacksD. other terror networks have continued to be no less active.
    B. Even while the IS has gained a great deal of prominence due to its brand of violence,E. could prevent further improvements in intelligence collection and analysis.
    C. The Boko Haram in Africa has been responsible for more killings than most peopleF. are rooted in the past, and that their personnel are inadequately trained to handle current day intelligence tasks.
    1. B-D
    2. A-F
    3. C-F
    4. B-E
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Even while the IS has gained a great deal of prominence due to its brand of violence, other terror networks have continued to be no less active.
  9. A. Supporters of the ‘leading power’ doctrine often argue, rightly, that IndiaD. that cannot be achieved by blindly following American diktats.
    B. Suboptimal as it might be as a choice, voting for the resolution put IndiaE. the rhetoric that preceded the UNGA vote is a stark demonstration of this new U.S. posture.
    C. While BRICS and the SCO stayed together, the American-led NATO split on the issueF. must be more forthright and articulate in expressing its position on issues confronting the world.
    1. B-E
    2. C-F
    3. C-D
    4. A-F
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Supporters of the ‘leading power’ doctrine often argue, rightly, that India must be more forthright and articulate in expressing its position on issues confronting the world.
  10. A. Considerable work needs to be done to ensure a smooth transition and to reap the revenueD. for the structural adjustment programme of the International Monetary Fund.
    B. Trade and industry have been grappling with the problem of payment, filing the returns and claiming input tax creditE. has taken centre-stage in many countries and is considered important in view of the competitive reduction in corporation tax
    C. Introduction of the GST is an important reform and is a standard policy recommendation for every country going inF. has to adopt the structure depending on political bargains and operational feasibility
    1. A-D
    2. C-D
    3. B-D
    4. C-F
    5. NONE OF THESE
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Introduction of the GST is an important reform and is a standard policy recommendation for every country going in for the structural adjustment programme of the International Monetary Fund.