English Questions: Match the Column Set – 6

>Hello Aspirants !Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Column based questions which is BASED ON Bank EXAMS !!!

Match the Column

Directions (Q.1-10): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer.

  1. Column 1 Column 2
    A. An active welfare state must provide a floor below which no one should be allowed to fall, D. level them up with those already possessing private property and other modes of production
    B. A welfare state is more like a state which thinks about its poor and needy so as to E. but its primary duty must be to enable people to providing for themselves
    C. Thus, there is not one but many contradictory philosophies of a welfare F. state but the goal of each and everybody is the same- welfare of the people
    1. A-E
    2. C-F
    3. B-D
    4. B-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. B-D
    Explanation:
    A welfare state is more like a state which thinks about its poor and needy so as to level them up with those already possessing private property and other modes of production
  2. Column 1 Column 2
    A. Infrastructure projects are long-gestation and high-risk D. and the returns are zero until the project is up and running
    B. It takes years to lay a major road,build a port terminal, roll out a telecom network, E. owes to India’s massive infrastructure financing and developmental needs
    C. They are capital-intensive, requiring vast sums of money F. begin a mining operation or setting up a power plant
    1. A-e
    2. B-F
    3. B-E
    4. C-D
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. C-D
    Explanation:
    They are capital-intensive, requiring vast sums of money and the returns are zero until the project is up and running
  3. Column 1 Column 2
    A. Political will is integral to the tackling of India’s hazardous pollution D. programme for adopt for EVs, should be a priority in cities
    B. A transition to electric vehicles for all commercial applications, with funding from the centre’s E. needs a time-bound programme supervised by the Environment Ministry
    C. Cutting nitrogen and sulphur emission from industrial processes F. priority measures to get urban India out the red zone
    1. B-D
    2. C-E
    3. B-F
    4. A-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. C-E
    Explanation:
    Cutting nitrogen and sulphur emission from industrial processes needs a time bound programme supervised by the Environment Ministry
  4. Column 1 Column 2
    A. For more than a century, March 8 has marked International Women’s Day D. we must also acknowledge how much remains to being done
    B. But as we pause to celebrate our many advances E. convictions has not shown a proportionate rise, largely due to poor police at work
    C. Despite a large jump in complaints recorded F. celebrating the achievements of women and promoting gender equality worldwide
    1. A-E
    2. C-E
    3. B-D
    4. A-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-F
    Explanation:
    For more than a century, March 8 has marked International Women’s Day celebrating the achievements of women and promoting gender equality worldwide.
  5. Column 1 Column 2
    A. Of late the credibility of the World Bank has diminished, courtesy to US’ pursuits for self-gains D. monopolisation is no guaranteed silver bullets for progress in these areas
    B. The arrangement whereby an American always heads the World Bank and a European leads the International Monetary Fund E. rapid urbanisation and gaps in service provision reducing inequalities especially in education, health and sanitation
    C.The body also needs to couple financing from expertise in tackling problems of F. is deeply flawed in the first place
    1. B-F
    2. C-E
    3. B-D
    4. A-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1. B-F
    Explanation:
    The arrangement whereby an American always heads the World Bank and a European leads the International Monetary Fund is deeply flawed in the first place
  6. Column 1 Column 2
    A. There is merit increasing allocation to equities, especially in multi cap/ large cap funds D. as they also offer the benefit of wealth creation in addition to tax benefits
    B. Tax saving funds, or equity linked savings schemes, play a significant role in our investment portfolios E. in a phased manner or in staying invest as the case may be for those with a medium to long-term view
    C. Large-cap stocks present an opportunity for generating returns F. thus holds promise for the new business entrants
    1. C-E
    2. B-D
    3. C-F
    4. A-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. B-D
    Explanation:
    Tax saving funds, or equity linked savings schemes, play a significant role in our investment portfolios as they also offer the benefit of wealth creation in addition to tax benefits
  7. Column 1 Column 2
    A. According to definition given by the Food and Agricultural Organisation, Organic farming is a unique D. from soil structure to soil cover is nurtured to get intended results
    B. The system of organic farming tries to work with nature E.  combine them with modern scientific practices
    C. Farmers engaged in organic farming take the best of traditional methods  and F. production management system which promotes and enhance agro-ecosystems health
    1. A-F
    2. B-D
    3. C-E
    4. B-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. C-E
    Explanation:
    Farmers engaged in organic farming take the best of traditional methods and combine them with modern scientific practices
  8. Column 1 Column 2
    A. Organisations must accept that empowerment and personal accountability D. and should be regarded as such unless not repeated
    B. Mistakes and failures are good learning opportunities for people E. should go hand in hand with a degree of tolerance  for mistakes and failures
    C. Importance of an efficient leadership is vital F. a sense of commitment among the employees to work sincerely for their respective organisations
    1. C-F
    2. A-E
    3. C-E
    4. B-D
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. A-E
    Explanation:
    Organisations must accept that empowerment and personal accountability should go hand in hand with a degree of tolerance for mistakes and failures
  9. Column 1 Column 2
    A. The climate change is the most challenging environmental problem of our times D. has caused havoc to the global environment
    B. The pattern of development followed since the age of industrialisation E. are chief source of emission of harmful gases that damages in ways more than one think of
    C. The modern day industrial and commercial activities F. fallout for our actions is inextricably linked to a dynamic cycle where we’ll have to pay for our negligence
    1. C-E
    2. C-D
    3. A-F
    4. B-D
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. B-D
    Explanation:
    The pattern of development followed since the age of industrialisation has caused havoc to the global environment
  10. Column 1 Column 2
    A. Creation of smart-cities can go a long way in achieving the sustainable development goals D. but the benefits outweighs the drawbacks by a very large extent
    B. With a robust technology and innovation ecosystem in place, E. and can be win-win situation for all should the process doesn’t involve all the stakeholders
    C. Although there are some liabilities with every smart projects F. cities have the potential to emerge as dynamic cities of the world
    1. A-E
    2. B-F
    3. A-E
    4. C-D
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. B-F
    Explanation:
    With a robust technology and innovation ecosystem in place, cities have the potential to emerge as dynamic cities of the world
Comments