English Questions: Match the Column Set – 7

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Column based questions which is BASED ON Bank EXAMS !!!

Match the Column

Directions (Q.1-10): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer.

  1. Column 1Column 2
    A. In October 2018, UN’s Intergovernmental panel on Climate Change warned that withoutD. that could have left large portions of the planet uninhabitable
    B. Any increase above the threshold mark will trigger runaway changesE. radical course correction, the world will exhaust its carbon budget to keep global temperatures below 1.5C by 2030
    C. Around the world,governments, multinational charities and technology companies are peddlingF. a simplistic story of false solutions-that crisis could be averted by changing the fuel that powers the economy
    1. A-D
    2. B-D
    3. A-E
    4. C-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-E
    Explanation:
    A-E[ In October 2018, UN’s Intergovernmental panel on Climate Change warned that without radical course correction, the world will exhaust its carbon budget to keep global temperatures below 1.5C by 2030] In B-D , replace ‘have left’ by ‘leave’
    In C-F replace ‘could’ by ‘can’
  2. Column 1Column 2
    A. Care and consideration for the sick,elderly and the disabled has alwaysD. for acts committed in earlier lives, and the attitude towards persons with disability continues to be one of charity
    B. However, in early times, disability was considered as a punishment forE. been part of Indian culture and tradition
    C. It is action by several activists that has pushed government and societiesF. results in social exclusion at a time when such people need support
    1. A-F
    2. C-F
    3. B-D
    4. A-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-E
    Explanation:
    A-E[Care and consideration for the sick,elderly and the disabled has always been part of Indian culture and tradition] In B-D replace ‘early’ by ‘earlier’
  3. Column 1Column 2
    A. Today we are surrounded by advertisements or ads as we call themD. draw our attention to various products and describe them positively
    B. We watch these on television, listen to them on the radio, see them on the streetsE. and on the internet , they often pop up when we go into various websites
    C. When we go to cinemas, we see advertisements before the film beginF. misleads more often than not
    1. C-E
    2. B-E
    3. C-D
    4. A-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5. None of these
    Explanation:
    In C-E, replace ‘begin’ with ‘begins’
    Rest of the options aren’t contextually viable
  4. Column 1Column 2
    A. A weekly market is so called because it is heldD. for the day and close them up in the evening
    B. Weekly markets do not have permanent shops, traders set up shopsE. on specific day of the week
    C. There are thousand of hundreds ofF. such markets in India
    1. A-E
    2. C-F
    3. B-D
    4. A-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. B-D
    Explanation:
    B-D[Weekly markets do not have permanent shops, traders set up shops
    In A-E, put ‘a’ before specific for the day and close them up in the evening] In C-F, correct phrase- ‘hundreds of thousands’
  5. Column 1Column 2
    A. There are many ways to assess a country’s role in the world.D. resources; whether economic,military or cultural are different
    B. Outcomes including economic exchanges, political decisions,E. has increased manifold because of the economic liberalisation and some exuberant leadership roles
    C. India’s standing at international forumsF. many of them perceive India as a rising power
    1. B-D
    2. A-F
    3. C-E
    4. B-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. C-E
    Explanation:
    Only C-E can be joined correctly[ India’s standing at international forums has increased manifold because of the economic liberalisation and some exuberant leadership roles.
    Rest of the options are out of context and hence cannot be joined.
  6. Column 1Column 2
    A. The South Asian Association for Regional Cooperation was founded way back in 1985D. debilities like poverty, low standard of living, enormous population and low economic growth
    B. The move not only  timely but was also much more required as the region of South Asia suffered from multipleE. the differences between two major member states i.e. India and Pakistan
    C. However, the situation of late, has not been much encouraging due toF. to usher in prosperity and growth in South Asia between member states.
    1. B-D
    2. A-F
    3. C-E
    4. C-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. C-E
    Explanation:
    C-E[However, the situation of late, has not been much encouraging due to the differences between two major member states i.e. India and Pakistan] In A-F replace ‘between’ with ‘among”
    In B-D omit ‘more’ before required
  7. Column 1Column 2
    A. As we know, the Indian constitution recognises the equality of all personsD. on equality is the recognition that all people are equal
    B. The dignity and self-respect of each person and their communityE. affect poor and marginalised segments of the society
    C. The foundation of all movements for justice and the inspiration for all the poetry and songsF. can only be realised if they have adequate resources to support and nurturing their families
    1. C-F
    2. A-E
    3. B-F
    4. C-D
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. C-D
    Explanation:
    C-D[The foundation of all movements for justice and the inspiration for all the poetry and songs on equality is the recognition that all people are equal] In B-F replace ‘nurturing by ‘nurture’
    Rest of the options cannot not in contect
  8. Column 1Column 2
    A. The digital technology has immense value for governanceD. digital literacy comes as a significant component before anything else
    B. But for people to avail the services digitalE. for harness the benefit of ICT in the management of public affairs
    C. The government has initiated programmes like e-governance and Digital IndiaF. as it brings speed,saves time and space, and improves transparency in delivery systems
    1. A-F
    2. B-D
    3. C-E
    4. B-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1. A-F
    Explanation:
    A-F[The digital technology has immense value for governance as it brings speed,saves time and space, and improves transparency in delivery systems] In B-D replace ’digital’ with ‘digitally’
    In C-E replace ‘for’ by ‘to’
  9. Column 1Column 2
    A. In a democracy people expect the governmentD. health,education, employment, housing or the development of roads
    B. This could be through the provision ofE. to work for their welfare
    C. If people do not get adequate food to eat or have to live in cramped conditionsF. they will be prone from illness
    1. A-D
    2. C-F
    3. B-F
    4. A-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-E
    Explanation:
    A-E[In a democracy people expect the government to work for their welfare] In C-F replace ‘from’ by ‘to’
  10. Column 1Column 2
    A. The different technologies and resourcesD. take action on the basis of news stories that make for interesting content
    B. In a news studio, it is not only the newsreader which needs to be paid butE. that mass media uses are expensive
    C. A lot of money is spent on getting the latest technologyF. also a number of other persons who help put the broadcast together
    1. A-F
    2. A-E
    3. B-D
    4. C-D
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 5. None of these
    Explanation:
    In A-E ,replace ‘uses’ by ‘use’
    In B-D replace ‘which’ by ‘who’