English Questions – ODD ONE OUT Sentences 12

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in ODD sentence , which is  BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Pick Odd Sentence

Directions (Q.1-10) In these questions, there are four/five sentences I,II,III,IV / V . Three out of four/ five of these sentences contribute to one main idea when these sentences are formed into a paragraph. One sentence does not contribute to the main idea. That sentence/(s) is your answer

  1. I. India also has seen a similar phase, when the judiciary resisted progressive legislative measures such as land reforms in the early years of the republic.
    II. Those tensions continued all the way until an equilibrium was reached, with the Supreme Court establishing the concept of the basic structure of the Constitution in the 1970s.
    III. There is a long-running debate in the U.S. on how the judiciary should interpret the Constitution. One school of thought, the originalists, believe that the constitutional text ought to be given the original meaning or intent that it would have at the time it was written.
    IV. At the core of the tensions between the judiciary and the more political branches was the search for a balance between justice and liberty, a perennial source of conflict in a democracy.
    1) II
    2) I , IV
    3) III
    4) I
    5) IV
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Option 3 is correct as III states about US judiciary.
  2. I. Disasters as narratives tend to follow a predictable grid. They begin with a moment of scandal or crisis, move to limited period of action, and slowly fade into indifference
    II. Kerala did not behave like a victim population. It insisted on agency and created the ground for citizenship. Keralites outside the State responded immediately; and between the style of governance and the spirit of voluntarism, Kerala created a social solidarity which was almost unique.
    III. People owned up to each other and voluntarism added a powerful sense of competence and sympathy. It is this exemplary notion of citizenship that set the contours of the debate.
    IV. The survivor and the victim insisted that they are citizens, and this elaboration of citizenship in disaster situations makes Kerala an exemplar of a democratic imagination.
    1) IV
    2) I
    3) III
    4) I , II
    5) II
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Option 2 is correct as I is not stating about Kerala.
  3. I. Article 35A was inserted into the Constitution as part of a raft of amendments made through a 1954 presidential order, imposed under Article 370.
    II. Broadly, it empowers Jammu and Kashmir (J&K) to not only define a class of persons as constituting “permanent residents” of the State but also allows the government to confer on these persons special rights and privileges with respect to matters of public employment, acquisition of immovable property in the State, settlement in different parts of the State, and access to scholarships or other such aids that the State government might provide.
    III. The Article further exempts such legislation from being annulled on the ground that they infringe one or the other of the fundamental rights guaranteed by the Constitution.
    IV. India’s Constitution, as the political scientist Louise Tillin has explained, establishes a form of asymmetric federalism, in which some States enjoy greater autonomy over governance than others.
    1) III
    2) II , IV
    3) I
    4) II
    5) IV
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Option 5 is correct as it does not talk about 35A.
  4. I. A major trigger for the Green Revolution, which was a term coined by Dr. William Gaud of the U.S. Department of Agriculture in 1968 to mark a significant increase in crop production through yield advance, was the enormous enthusiasm generated among farm families by the print media and All India Radio on the opportunity created by semi-dwarf varieties of wheat and rice to enhance yield and income very substantially.
    II. In addition to the chemical advances utilized during this time period, high-yield crops were also developed and introduced. High-yield crops are crops that are specifically designed to produce more overall yield. A method known as multiple cropping was also implemented during the Green Revolution and lead to higher productivity.
    III. The revolution resulted from a symphony approach with four major components – technology, which is the prime mover of change; services, which can take the technology to all farmers whether small or large; public policies relating to the price of inputs and output, and above all, farmers’ enthusiasm promoted by the mass media.
    IV. When in 1963 we started large-scale research and testing with semi-dwarf varieties of wheat obtained from Mexico through Norman Borlaug, the new plant types attracted media attention immediately.
    1) III
    2) I
    3) IV
    4) II
    5) I , III
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Option 4 is correct as it II does not connect with other sentences.
  5. I. In order that NREGS (National Rural Employment Guarantee Scheme) becomes a vehicle for governance on the doorstep of the poorest, the speed and power of computer networks must be harnessed with a thorough understanding of the needs of different stakeholders.
    II. IT must enable availability of updated information which is as close to reality as possible for tracking NREGS. There must be a system in place, which is tightly integrated end to end, in which IT deployment is central to the workflow, so that data are as real time as is possible.
    III. A central anchoring agency such as NAN may well hold the password to such a programme, in the course of time, unlocking the gates to let the necessary changes in.
    IV. In addition, there is need for a hardware and connectivity backbone which allows real-time online update of data. The system must also constantly innovate to bring more and more such areas, which have traditionally belonged to note-sheets, files and red tape, under its purview. It must constantly seek to harness newer ideas and innovations to fulfil the goal of digital inclusion.
    1) III
    2) I
    3) I , IV
    4) II
    5) IV
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Option 1 is correct as III does not talk about NREGS.
  6. I. In our country, the Supreme Court and the High Courts have set very high standards in protecting the citizen’s rights, the freedom of speech and expression, the rule of law, the independence of judiciary and judicial review.
    II. The Indian judiciary has earned and won international accolades. Its achievements are second to none.
    III. Every citizen, every judge and every lawyer owes it to the country and to future generations that this lustre is not dimmed, this reputation is not tarnished, this bulwark of freedom is not undermined or weakened.
    IV. When citizens and lawyers make complaints against the functioning of judges, it is because they want to preserve this vital institution in our democracy.
    V. Lawyers are a guiding step to judiciary as people are unaware of their rights and they tend to forfeit it. As a result justice remains a distant dream.
    1) I
    2) V
    3) III
    4) II
    5) IV
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Option 2 is correct as V does not talk about judiciary.
  7. I. Companies are a powerful force for the good — they provide jobs, boost economies and help to protect the environment — but they can also cause serious problems.
    II. The introduction of the Companies Bill 2009 in the Lok Sabha on August 3, 2009 was an important step.
    III. First introduced in 2008, it lapsed because of the dissolution of the 14th Lok Sabha.
    IV. The new Bill is meant to address issues of corporate governance and accountability. Companies are accountable for their financial performance as well as social impact.
    V. Thus, the Companies Act should be defined broadly, obliging companies to take stock of their business activities and their effect on employees, communities and the environment.
    1) III
    2) IV
    3) II
    4) I
    5) III , IV
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Option 4 is correct as I does not talk about companies act or bill.
  8. I. Women’s economic development recorded by the development indicators have given a major contribution to human development & helped in sensitizing nations in needs to accord priority to basic needs.
    II. Women can never see her children go uneducated. She will be most insistent upon sending her children to school be it even at the cost of her hobbies, interests or even stomach.
    III. The major indicators firstly, Gender Related Development Index (GDI) has shown that India ranks 105 amongst the 162 nations.
    IV. Gender disparity reduces participation of women not only in employment but also in economic empowerment. It shows that even the educated women are oppressed.
    1) I
    2) IV
    3) II
    4) III
    5) I , II
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Option 3 is correct as II talks about women education and not empowerment.
  9. I. One of the biggest problems the plaguing mother nature is the problem of pollution. Man is just one of millions of life forms existing on the earth, albeit a very intelligent one. But this does not entitle him to interfere in nature’s law of ecological balance.
    II. He is as much dependent upon other living forms as they are on hire. When man or anyone else introduces something extraneous in the natural cycle which positively harms life and creates imbalance, it is known as pollution.
    III. The need of the hour is to work to save existing forests and help in bringing larger area under forests. The need to conserve forests and upgrade them was recognized decades back by the Indian Government.
    IV. Since man is the only life form who has been able to understand nature to some extent, he is the only one in position to cause pollution and unfortunately, he has been doing it at his own free will.
    1) II
    2) I
    3) I , III
    4) IV
    5) III
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Option 5 is correct as III talks about forest and not pollution.
  10. I. There can be no doubt that development of technology and industrialization has widened horizons of man’s knowledge.
    II. They have helped him become more skilled and in a way even more creative. They have helped to generate wealth, with more employment.
    III. But the benefits haven’t reached all. So we find that while traditional skills are being wiped out, no new avenues are being opened.
    IV. The skill development goes to the root of our society and it brings out the capability which opens out arenas of working.
    1) IV
    2) II
    3) I
    4) III
    5) I , II
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Option 1 is correct as IV does not go in co-ordination with other sentences.