English Questions – ODD ONE OUT Sentences 14

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in ODD sentence , which is  BASED ON IBPS EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10):Five statements are given below, labelled 1, 2, 3, 4 and 5. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage.

  1. 1. Agriculture that emphasizes on sustainability, local resources and stewardship of the environment to expand its global impact beyond food supply and into ecological health can go a long way in reducing environmental impacts on agriculture.
    2. It is found that organic farming practices generally have positive impacts on the environment per unit of area, but not necessarily per product unit
    3. In the post-independence era, Green revolution has shown the way of self-sufficiency but sustaining agricultural production against finite natural resources demands a shift from degrading chemical agriculture to resource protective culture.
    4. Programme on organic farming should be linked with certification alongwith public awareness.
    5. It is a holistic and philosophical approach to agriculture, to protect and conserve the land for future generations.
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    All the options except 4 relates organic farming to its benefits with regard to environment. Option 4 states about implementation
  2. 1. Moral thinking in practically every known culture, tells not to place undue emphasis on material concerns.
    2. The value of a rising standard of life lies not just in concrete improvements it brings, but in how it shapes the social, political and ultimately the moral character of the people
    3. Philosophers since the time of Aristotle have drawn a line separating economic life from a life that is well lived.
    4. No amount of material development can justify the moral deficit that comes along with it.
    5. Development, as it is defined and understood today, does not coexist with morality in all political scenarios.
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Option 3 talks of a different aspect while rest of the statements emphasize on material and moral development.
  3. 1. The government and private stakeholders need to come together to bridge the gap between quality education and economic disparity.
    2. The educational inequity in our country has hindered the right to education for all.
    3. There is a seven times lesser chance of a rural student making it to a good institution as compared to his urban counterpart.
    4. In order to get into the academic system of the country, one has to splurge thousands of private coaching centres for learning the basic skills.
    5. The need of the hour is to work at the grassroot level and raise the quality of schooling in order to prepare students in a better way.
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    All the statements except option 5 talks about educational inequity.
  4. 1. Prospective gamers typically begin their careers by choosing a game of their choice- from PUBG, Dota 2, and counter strikes to league of legends etc. the game one picks usually depends on the genre one excels at.
    2. The professional gaming industry in India is set to cross the billion-dollar mark by 2020.
    3. But turning pro requires immense commitment. The career us as rigorous and requires as much time and effort, if not more than mainstream careers.
    4. Giving yourself a professional environment and getting a coach, who walks you through the technical as well as soft skills required is essential.
    5. It is important to note that most professional players are full-time players, so part time gaming is not advisable.
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Option 2 give a stat about professional gaming industry while other statements focus on players of professional gaming.

  5. 1. Centre for studies on solid waste management have come out with a research finding that promises to address two pressing problems together, bad roads and burgeoning plastic waste.
    2. The plastic road technology, when it was patented, evoked excitement as it came as an answer to the nagging problem of waste plastic disposal.
    3. Besides opening up an avenue to use plastic waste, the roads built with polymerised asphalt last longer and the water proofing quality ensures that the water doesn’t seep down.
    4. The only unusable plastics are polyvinyl chloride which releases harmful dioxins when heated up.
    5. Roads with polymerised mix also don’t crack or melt under extreme heat conditions.
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Option cannot be related in context of the concept of plastic roads
  6. 1. Women play an important role in both irrigated and non-irrigated agriculture, and a larger number of women than men are engaged in rainfed agriculture.
    2. To this effect, the lack of appreciation of the role of women is harmful and gives rise to a lack of specific policies which are misdirected.
    3. Connected with these issues, there is issue of irregular rains, floods, droughts whose effects have a larger impact on rural women and make their life difficult.
    4. Despite comprising the largest percentage of the workforce the sector, they do not have access and control over land and productive resources.
    5. The adoption of measures that facilitate the transition to a type of agriculture that respects the participation in production and that benefit women is necessary.
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Option 3 deals with the environmental aspect of the discussed problem while other are at administrative and policies level.
  7. 1. If you have more words at your command you have a fat bank, words galore. You can excel in writing and speaking and be a cut above the rut of humanity.
    2. The English, though hybrid, is a fascinating amalgamation of various languages. It freely borrows from all other languages of the world.
    3. Words in the hands of a magician of vocabulary have warmth, colour and variety which express human feelings that lie buried in layers of the mind.
    4. They are the most powerful weapons in the arsenal of the writer whatever his mode of expression is.
    5. If to the visualisation we add actual words, expressing the actions or our feelings , particularly sense of achievement in them, we are releasing forces of their fulfilment.
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Option 2 talks about the English language while the rest talk about power of words.
  8. 1. World politics is undergoing a sea change. Unipolar world is appearing to emerge as multipolar where India, china, Brazil etc. are reshaping the world order.
    2. Some of the events corroborating this is evident in Russian and Chinese veto against invasion in Syria by the West, top fastest growing companies are in the developing countries.
    3. Alibaba, chinese home grown company has replaced Facebook in world’s largest IPO. Tata group acquired a loss making firm Jaguar and turned it into a profit overnight.
    4. India is emerging as a giant and her role in world politics is evolving and becoming a force to reckon with.
    5. As a matter of fact, emerging economies are playing a vital role in world affairs and thus reshaping the world order.
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Option 4 is specific about India, while the context given is of the changing world order and multipolarity
  9. 1. Job losses undoubted is significant cause for unemployment in India as much as anywhere else in the world. But it is not fair to blame all instances of caused mostly by changes in economy and closure of businesses.
    2. We have been suffering from slow creation of jobs, particularly in the manufacturing sector where capital and machines are preferred over humans for greater efficiencies.
    3. Being a land dependent community every project is delayed by decades on account of land acquisition resulting in huge cost over-run.
    4. Situation becomes worse when roughly 10 million enter the labour pool every year while India’s employment potential, instead of expanding is simply shrinking.
    5. Equally important causes for high prevalence of unemployment are the lack of skills required for the jobs.
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Option 3 does not talks about the causes of unemployment crisis.
  10. 1. Economic and social infrastructure of countries gets shattered as a result of war. The labour force shrinks, as many people are forced to flee away from their war torn countries.
    2. It not just takes a huge toll on human life but renders incapable millions of people who constitute the human resources of a nation.
    3. The heat of the situations in one part of the world has to be faced by other countries as well.
    4. The militaristic sentiments of past generations against other communities sometimes translates as the template for conflict.
    5. When refugees migrate from war afflicted countries, it affects other’s resources. The crux is it don’t impact just the belligerent countries, but the entire world.
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    All the statements except 4 directly talks about ill-effects of war on host and other countries