English Questions – ODD ONE OUT Sentences 6

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in ODD sentence , which is BASED ON THE NEW PATTERN OF IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

Directions: Five statements given below, labeled as a,b,c,d and e. Among these, four statements are in logical error and form coherent paragraph/passage. From the given options choose the option that doesn’t fit into the theme of the passage.

handy tips to attempt odd one out sentences

  1. A. Road traffic injuries as per estimates will be the third largest contributor of global disease burden by 2020.
    B. About 83% increase in road traffic deaths will take place in low and middle income countries which predicts a global increase of 67% by 2020.
    C. It is necessary that countries like India, where thousands and thousands die on the roads, get injured and among others get impaired;
    D.  I would like to point it out and my readers can decide for themselves.
    E. that concerted road safety strategies and efforts are brought out.
    Answer & Explanation
    Answer – D.
  2. A. If the US wants to be as influential a global player in the 21st century as it was in the 20th century,
    B.  it will have to get Asia right—and the recent signs are not good.
    C. The main stream media glosses over terror strikes and the reason behind them and in some cases even justifies it.
    D. China’s president, Xi Jinping, no doubt got carried away in proclaiming “One Belt, One Road” is “the project of the century.”
    E. Since these roads are no more highways, liquor sale goes on as usual.
    Answer & Explanation
    Answer – C.
  3. A. Competing with the government, the Supreme Court banned sale of liquor near highways.
    B. The order did not serve any purpose other than imposing another ban.
    C. States and civic authorities found their way to circumvent it.
    D. I am hopeful that disgruntled politicians and compromised journalists will fail but they are playing a dangerous game and care little for the national interest.
    E. For instance, the government of Odisha renamed state highways passing through cities and towns as ‘urban roads’.
    Answer & Explanation
    Answer – D.
  4. A. Not only is there no one-to-one relationship between interest rates and investment, demonetisation has already done what a rate cut could hope to achieve.
    B. Indeed, it has done what repeated signals from RBI have failed to do.
    C.  Add to this the fact that the US Fed is poised to raise rates at least once, if not twice, this year, liquidity is still surplus,
    D. there are signs of asset price bubbles in some asset markets, and the case for a rate cut becomes much weaker.
    E. But because it is using economic diplomacy to make more friends or at least transactional acquaintances.
    Answer & Explanation
    Answer – E. 
  5. A. I do not think the US is in danger of “losing” Asia — there are too many democracies and too many US allies for that.
    B. I do not think that China is a rival to the US as the world’s most powerful country.
    C. I find the following things happening in both countries as well as in India.
    D. I do believe the US is losing ground to China in Asia, and probably beyond Asia as well.
    E. Not because China is acquiring allies.
    Answer & Explanation
    Answer – C.
  6. A. It has been a disturbing year for me as I have travelled twice to the US and UK in just twelve months and spent months in both places.
    B. It has been a fortnight of relentless terrorist attacks, targeting children and senior citizens, ordinary people from Baghdad to Kabul to London to Manchester.
    C. It is time for the global community to work together to fight back. It is a common war.
    D. That means confronting governments that provide support and finance to terror outfits.
    E. It also requires countries like India, Germany, France and Britain to push back on Washington to go after all governments that support and fund terror, and not play favourites.
    Answer & Explanation
    Answer – A.
  7. A. The regulator should also be watchful that rules to curb volatility don’t stifle the overall derivatives market.
    B. The liberal left is actually intolerant and slamming the leaders, the armed forces and patriots or nationalists.
    C. Also, India should build on Aadhaar to provide all legal entities, and not just individuals, a unique identifier for transparency on beneficial owners.
    D. The OECD’s global forum on tax transparency is reportedly discussing a new standard on beneficial ownership.
    E. The initiative is welcome.
    Answer & Explanation
    Answer – B.
  8. A. Data shows ODIs issued against derivatives had a notional value of about Rs 40,165 crore — about 24 per cent of the total notional value of outstanding ODIs.
    B. The new rules are in addition to enhanced disclosures to prevent P-notes misuse.
    C. Non-resident Indians, for example, have been barred from using this route.
    D.  Reserve Bank of India (RBI) recently reported that the debt-to-state GDP ratio of as many as 17 Indian states increased in the past year.
    E.  Funds routed via P-notes now account for less than 6 per cent of the secondary market compared to about 50 per cent in 2004.
    Answer & Explanation
    Answer – D.
  9. A. This has brought Rs 5.4 lakh crore of ‘undeclared income’ in the crosshairs of tax authorities.
    B. North Block reportedly wanted RBI to cut rates to rekindle the animal spirits of the economy that has been impacted by demonetisation.
    C. Rightly, RBI has preferred to wait and watch, saying the outlook on the economy is still blurred.
    D. But the central bank, that is formally responsible for price stability, has been candid to admit that it erred on the earlier inflation projections.
    E. It has now cut its projection for consumer inflation to 2-3.5 per cent in April to September, down from 4.5 per cent earlier, and to 3.5-4.5 per cent in October to March, down from 5 per cent earlier.
    Answer & Explanation
    Answer – A. 
  10. A. There will be Paris without Washington. This optimistic message rings loud across world capitals, in state capitals and cities in the US.
    B. That nothing will derail the global momentum on climate change doesn’t alter an important fact: global climate efforts just lost a leader.
    C. The US played a crucial diplomatic role in making the Paris Agreement possible.
    D. Working with China, India, South Africa and Brazil — first collectively, and then individually — reaching out to small island states, engaging with Europe, to find common ground, to build partnerships that were mutually beneficial, to buttress and fill gaps
    E.  A fiscal windfall gain may still happen, stubborn and irrational denial notwithstanding.
    Answer & Explanation
    Answer – E.