English Questions – Para-jumbled Paragraph for IBPS Set 168

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Q(1-5) Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.
A. Basaveswara was a 12th century spiritual master in Karnataka.
B. Disillusioned by an indifferent and disparate society, Basavanna formed a new spiritual institution, Anubhava Mantapa.
C. It was based on democratic principles to spread universal love and brotherhood.
D. Popularly known as Basavanna, he propagated moral, ethical and spiritual values for a peaceful and purposeful life.
E. Anyone, irrespective of caste, could become a member as long as they were pious and of good character.

  1. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.F
    3.C
    4.G
    5.A
    Answer & Explanation
    Answer : 3.C
    Correct Sequence
    A. Basaveswara was a 12th century spiritual master in Karnataka.
    B. Popularly known as Basavanna, he propagated moral, ethical and spiritual values for a peaceful and purposeful life.
    C. Disillusioned by an indifferent and disparate society, Basavanna formed a new spiritual institution, Anubhava Mantapa.
    D. It was based on democratic principles to spread universal love and brotherhood.
    E. Anyone, irrespective of caste, could become a member as long as they were pious and of good character.
  2. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.F
    2.A
    3.E
    4.B
    5.C
    Answer & Explanation
    Answer : 2.A
  3. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.F
    4.E
    5.D
    Answer & Explanation
    Answer : 4.E
  4. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.B
    3.A
    4.E
    5.D
    Answer & Explanation
    Answer : 5.D
  5. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.D
    3.B
    4.E
    5.C
    Answer & Explanation
    Answer : 3.B
  6. Q(6-10)Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.

    A. It may, therefore, come as a surprise to hear that global trade has been experiencing something of a resurgence.
    B. While some fear that growing trade tensions will damage this progress, even greater challenges are afoot.
    C. Recently, the popular narrative surrounding international trade has involved nationalism, protectionism and trade wars.
    D. The reality is that the gains have been a cyclical response to the recent uptick in the global economy — an uptick that is temporary.
    E. The golden years of trade are not coming back; they never were.
    F. After a decade of anaemic trade growth, the last year-and-a-half has seen an acceleration.
    G. According to economist Richard Baldwin, during the 1990s and 2000s, three unusual megatrends coalesced and upended the nature of international trade.

    1. Which would be the second sentence after Rearrangement?
      1.B
      2.A
      3.D
      4.F
      5.E
      Answer & Explanation
      Answer : 2.A
      Correct Sequence:
      A. Recently, the popular narrative surrounding international trade has involved nationalism, protectionism and trade wars.
      B. It may, therefore, come as a surprise to hear that global trade has been experiencing something of a resurgence.
      C. After a decade of anaemic trade growth, the last year-and-a-half has seen an acceleration.
      D. While some fear that growing trade tensions will damage this progress, even greater challenges are afoot.
      E. The reality is that the gains have been a cyclical response to the recent uptick in the global economy — an uptick that is temporary.
      F. The golden years of trade are not coming back; they never were.
      G. According to economist Richard Baldwin, during the 1990s and 2000s, three unusual megatrends coalesced and upended the nature of international trade.
    2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
      1. E
      2.A
      3.D
      4.C
      5.B
      Answer & Explanation
      Answer : 3.D
    3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
      1.F
      2.A
      3.C
      4.D
      5.B
      Answer & Explanation
      Answer : 3.C
    4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
      1.E
      2.F
      3.D
      4.A
      5.C
      Answer & Explanation
      Answer : 2.F
    5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
      1.B
      2.D
      3.C
      4.E
      5.A
      Answer & Explanation
      Answer : 1.B