English Questions – Para-jumbled Paragraph for IBPS Set 163

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled , which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Q(1-5) Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.
A. Behind each problem, there is a means to surmount it, too.
B. When we encounter problems in life, we must not allow them to overwhelm us.
C. Understanding this, we must continue striving.
D. Or, we could empower the mind to accept whatever happens as God’s will.
E. Only then can we move ahead.
F. We must regard the obstacles as consequences of actions done in a past life.
G. If not, we won’t find even one trouble-free moment in life.

  1. Which would be the second sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.D
    4.F
    5.E
    Answer & Explanation
    Answer : 2.A
    Correct Sequence
    A. When we encounter problems in life, we must not allow them to overwhelm us.
    B. Behind each problem, there is a means to surmount it, too.
    C. Understanding this, we must continue striving.
    D. We must regard the obstacles as consequences of actions done in a past life.
    E. Or, we could empower the mind to accept whatever happens as God’s will.
    F. Only then can we move ahead.
    G. If not, we won’t find even one trouble-free moment in life.
  2. Which would be the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.F
    2.A
    3.D
    4.C
    5.B
    Answer & Explanation
    Answer : 3.D
  3. Which would be the First sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.D
    5.B
    Answer & Explanation
    Answer : 5.B
  4. Which would be the Third sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.F
    3.D
    4.A
    5.C
    Answer & Explanation
    Answer : 5.C
  5. Which would be Fourth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.F
    3.C
    4.E
    5.A
    Answer & Explanation
    Answer : 2.F

Q(6-10)Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the following questions.
A. We infer that a person is conscious as long as some or all of his sense organs are active.
B. The dictionary meaning of consciousness is “to be aware of things happening outside”.
C. In the spiritual domain, consciousness has a different connotation and meaning.
D. They proclaim that consciousness is the life force of our gross manifestation and we are declared dead when consciousness is withdrawn.
E. Upanishads have clearly identified consciousness as a separate entity from our gross manifestation of body, mind and intellect including the sense organs.

  1. Which is the Fourth sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.D
    3.C
    4.B
    5.A
    Answer & Explanation
    Answer : 1.E
    Correct Sequence
    A. The dictionary meaning of consciousness is “to be aware of things happening outside”.
    B. We infer that a person is conscious as long as some or all of his sense organs are active.
    C. In the spiritual domain, consciousness has a different connotation and meaning.
    D. Upanishads have clearly identified consciousness as a separate entity from our gross manifestation of body, mind and intellect including the sense organs.
    E. They proclaim that consciousness is the life force of our gross manifestation and we are declared dead when consciousness is withdrawn.
  2. Which is the First sentence after Rearrangement?
    1.F
    2.A
    3.E
    4.B
    5.C
    Answer & Explanation
    Answer : 4.B
  3. Which is the Fifth sentence after Rearrangement?
    1.B
    2.A
    3.C
    4.E
    5.D
    Answer & Explanation
    Answer : 5.D
  4. Which is the Second sentence after Rearrangement?
    1.E
    2.A
    3.C
    4.E
    5.D
    Answer & Explanation
    Answer : 2.A
  5. Which is the Third sentence after Rearrangement?
    1.A
    2.B
    3.D
    4.E
    5.C
    Answer & Explanation
    Answer : 5.C
Comments