English Questions: Para-jumbled Paragraph(New Pattern) Set 179

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled ,  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q1-10): Given below are six sentences (A) (B) (C) (D) (E) and (F). Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph.
(A) Then to improve the primary education needs holistic approach. At present schools are not teaching even the basics effectively. This requires government schools to offer specific skills.
(B) Before completing the education practical knowledge should be given. Development of the rural areas will stop the migration of the rural people to the urban cities and this will not put more pressure on the urban city jobs.
(C) Urgent steps to increase productive employment are essential for social cohesion, sustainable growth and to constructively harness the energy of youth. This can be divided into short-medium and long term measures.
(D) The quality of Indian education is always in every growth narrative and every time there’s a demand for massive improvement. The syllabus taught is of no use to the industries so the education should be as per the current requirements of the industries.
(E) The skills gap is one of the higher hurdles in the employment race in which consistent effort is required to be able to get ahead. If this succeeds, an economic win and growth dividend could be bigger prize.
(F) Addressing current skills shortages, and be flexibly adaptable to the nature of the workforce and to the industry requirements can be sorted as initial short measures.

  1. Considering statement (F) “ Addressing current skills shortages, and be flexibly adaptable to the nature of the workforce and to the industry requirements can be sorted as initial short measures.” as the Fourth statement of the rearranged paragraph, then which of the following becomes the THIRD statement of the rearrangement ?
    1. E
    2. B
    3. C
    4. A
    5. D
    Answer & Explanation
    Answer : (3)
    Correct sequence is DBCFAE
  2. Considering statement (F) “ Addressing current skills shortages, and be flexibly adaptable to the nature of the workforce and to the industry requirements can be sorted as initial short measures.” as the Fourth statement of the rearranged paragraph, then which of the following becomes the FIFTH statement of the rearrangement ?
    1. E
    2. B
    3. D
    4. A
    5. C
    Answer & Explanation
    Answer : (4)
    Correct sequence is DBCFAE
  3. Considering statement (F) “ Addressing current skills shortages, and be flexibly adaptable to the nature of the workforce and to the industry requirements can be sorted as initial short measures.” as the Fourth statement of the rearranged paragraph, then which of the following becomes the SECOND statement of the rearrangement ?
    1. D
    2. A
    3. C
    4. E
    5. B
    Answer & Explanation
    Answer : (5)
    Correct sequence is DBCFAE
  4. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
    1. F-E
    2. C-F
    3. D-C
    4. B-F
    5. D-E
    Answer & Explanation
    Answer : (2)
    Correct sequence is DBCFAE
  5. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
    1. A-C
    2. C-F
    3. B-C
    4. B-F
    5. C-E
    Answer & Explanation
    Answer : (3)
    Correct sequence is DBCFAE

(A) Another recent incident/case one remembers is the female genital mutilation in many communities. The Supreme Court while decrying the practice, owned that it violates bodily integrity of a girl child. To be writing a piece on gender equality itself is a far cry in a male dominated society.
(B) With the decriminalisation of Section 377 of IPC, let the third gender also find space in our writings. For ages, transgenders have fought for their basic rights in a society that recognises only male and female as the legitimate classification of human beings and has been the flagbearer of the ‘order of the nature’.
(C) A review petition is currently being heard by the Supreme Court on the right of women of a certain age to enter in the venerated Sabrimala Temple in Kerala. The temple authorities cite the age old tradition of banning women, to be specific, menstruating women, from going near Lord Ayappa who is celebrated for his celibacy.
(D) Gender is a term often confused with the word ‘sex’. However the two are totally different concepts. While ‘sex’ refers to the biological differences between a man and a woman, while ‘gender’ is used to point out the social differences. ‘Sex’ is often used to justify the ‘gender’ differences between the two.
(E) To see women fighting, or we can say; to see the subdued, the weak and the docile section of society still fighting for their basics rights is in itself a shame which everyone who calls himself a modern being should bear or in the least acknowledge it.
(F) For example, the biological aspect of menstruation among women has been used to ban them from worshipping their deity.

  1. Considering statement (A) “Another recent incident/case one remembers is the female genital mutilation in many communities. The Supreme Court while decrying the practice, owned that it violates bodily integrity of a girl child. To be writing a piece on gender equality itself is a far cry in a male dominated society.” as the Second statement of the rearranged paragraph, then which among the following is the THIRD statement after rearrangement ?
    1. B
    2. E
    3. D
    4. F
    5. C
    Answer & Explanation
    Answer : (3)
    Correct sequence is CADFBE
  2. Considering statement (A) “Another recent incident/case one remembers is the female genital mutilation in many communities. The Supreme Court while decrying the practice, owned that it violates bodily integrity of a girl child. To be writing a piece on gender equality itself is a far cry in a male dominated society.” as the Second statement of the rearranged paragraph, then which among the following is the FIRST statement after rearrangement ?
    1. E
    2. C
    3. F
    4. D
    5. B
    Answer & Explanation
    Answer : (2)
    Correct sequence is CADFBE
  3. Considering statement (A) “Another recent incident/case one remembers is the female genital mutilation in many communities. The Supreme Court while decrying the practice, owned that it violates bodily integrity of a girl child. To be writing a piece on gender equality itself is a far cry in a male dominated society.” as the Second statement of the rearranged paragraph, then which among the following is the FOURTH statement after rearrangement ?
    1. F
    2. B
    3. E
    4. C
    5. D
    Answer & Explanation
    Answer : (1)
    Correct sequence is CADFBE
  4. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
    1. F-E
    2. C-A
    3. A-D
    4. D-F
    5. E-C
    Answer & Explanation
    Answer : (4)
    Correct sequence is CADFBE
  5. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
    1. B-F
    2. A-D
    3. A-F
    4. E-B
    5. C-D
    Answer & Explanation
    Answer : (2)
    Correct sequence is CADFBE
Comments