English Questions: Para-jumbled Paragraph(New Pattern) Set 182

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Para-jumbled ,  which is BASED ON Bank EXAMS!!!

Directions (Q1-10): Given below are six sentences (A) (B) (C) (D) (E) and (F). Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph.

A. And all these are contaminating the world’s oceans, clogging drains and causing flooding, transmitting diseases, increasing respiratory problems from burning, harming animals that consume waste unknowingly, and affecting economic development.
B. While this a topic that people are aware of, waste generation is increasing at an alarming rate. Countries are rapidly developing without adequate systems in place to manage the changing waste composition of citizens.
C. According to the world’s bank report , the world generates 2.01 billion tonnes of municipal solid waste annually with at least 33% of that not managed in an environmentally safe manner.
D. In recent years, landslides of waste dumps have buried homes and people under piles of waste. And it is the poorest who often live near waste dumps and power their city’s recycling system through waste picking, leaving them susceptible to serious health repercussions.
E. The need of the hour is to create good waste management system, where products are designed and optimised for reuse and recycling, which will help in economic growth while minimising environmental impact.
F. Cities, home to over half of humanity and generating more than 80% of the world’s GDP, are at the forefront of tackling the global waste challenge.

  1. Considering statement (C) “ According to the world’s bank report , the world generates 2.01 billion tonnes of municipal solid waste annually with at least 33% of that not managed in an environmentally safe manner.” as the fourth statement,,then which of the following becomes the FIRST statement of the rearrangement?
    1. E
    2. D
    3. B
    4. F
    5. A
    Answer & Explanation
    Answer : 2. D
    Correct sequence is DBFCAE
  2. Considering statement (C) “ According to the world’s bank report , the world generates 2.01 billion tonnes of municipal solid waste annually with at least 33% of that not managed in an environmentally safe manner.” as the fourth statement,,then which of the following becomes the SIXTH statement of the rearrangement?
    1. F
    2. B
    3. A
    4. E
    5. D
    Answer & Explanation
    Answer : 4. E
    Correct sequence is DBFCAE
  3. Considering statement (C) “ According to the world’s bank report , the world generates 2.01 billion tonnes of municipal solid waste annually with at least 33% of that not managed in an environmentally safe manner.” as the fourth statement,then which of the following becomes the SECOND statement of the rearrangement?
    1. F
    2. D
    3. A
    4. E
    5. B
    Answer & Explanation
    Answer : 5. B
    Correct sequence is DBFCAE
  4. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
    1. BA
    2. DC
    3. BF
    4. CE
    5. AF
    Answer & Explanation
    Answer : 3. BF
    Correct sequence is DBFCAE
  5. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
    1. FC
    2. CE
    3. ED
    4. AF
    5. BC
    Answer & Explanation
    Answer : 1. FC
    Correct sequence is DBFCAE

A. But in reality this is not what the pages tell us. There exists the destructive notion and practice of prejudice on the basis of caste, colour, creed and religion which indeed jeopardises the fundamental core of national unity.
B. India is a land of diversity with people belonging to various castes, communities, religions, facial features and skin colours. This very diverse aspect is the uniqueness that separates India from every other country in the world.
C. The ‘Divide and rule policy’ followed by The British had already left a scar that continues to live even to this day through the secessionist policies propagated by the politicians.
D. The policies that provide advantage to one group while creating hurdles for others, make way for a dangerous situation which is evident through social set-ups of the country.
E. At least this is what the history books perceive India to be where there is ‘unity In diversity’.
F. The very distinction made and discriminatory policies meted out to the citizens give rise to disharmony which paralyses the very essence of the Preamble of the constitution which strives to promote equality and brotherhood among people.

  1. Considering statement (F) “The very distinction made and discriminatory policies meted out to the citizens give rise to disharmony which paralyses the very essence of the Preamble of the constitution which strives to promote equality and brotherhood among people.” as the fourth statement, ,then which of the following becomes the SECOND statement of the rearrangement?
    1. B
    2. C
    3. E
    4. A
    5. D
    Answer & Explanation
    Answer : 3. E
    Correct sequence is BEAFCD
  2. Considering statement (F) “The very distinction made and discriminatory policies meted out to the citizens give rise to disharmony which paralyses the very essence of the Preamble of the constitution which strives to promote equality and brotherhood among people.” as the fourth statement, ,then which of the following becomes the FIFTH statement of the rearrangement?
    1. B
    2. D
    3. A
    4. C
    5. E
    Answer & Explanation
    Answer : 4. C
    Correct sequence is BEAFCD
  3. Considering statement (F) “The very distinction made and discriminatory policies meted out to the citizens give rise to disharmony which paralyses the very essence of the Preamble of the constitution which strives to promote equality and brotherhood among people.” as the fourth statement, ,then which of the following becomes the FIRST statement of the rearrangement?
    1. A
    2. B
    3. E
    4. C
    5. D
    Answer & Explanation
    Answer : 2. B
    Correct sequence is BEAFCD
  4. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
    1. DF
    2. EC
    3. BE
    4. CA
    5. BF
    Answer & Explanation
    Answer : 3. BE
    Correct sequence is BEAFCD
  5. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
    1. CA
    2. AF
    3. BD
    4. FC
    5. ED
    Answer & Explanation
    Answer : 4.FC
    Correct sequence is BEAFCD