English Questions: Sentence Rearrangement -1

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Sentence Rearrangement , which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10)In each of the following Questions, a sentence has been split into five parts denoted by (1),(A),(B),(C) and (D). Rearrange the parts (A),(B),(C) and (D) to make the sentence both meaningfully and grammatically correct . Of the combination of the parts (A),(B),(C) and (D) given against the sentence select the combination which makes the sentence both meaningful and grammatically correct as your answer. If the given sentence is correct as it is , select “No arrangement required “ as your answer. Ignore the errors of punctuation, if any.

  1. It may seem on the surface (1) / voiding the sovereign democracy of the Revolution. (A) / who imposed a dictatorship of sorts, (B) / that the immediate results of the French Revolution were negligible, (C) / for the next leader after the Revolution was Napoleon, (D) /
    1. CDBA
    2. ABDC
    3. DABC
    4. CADB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 1) CDBA
  2. The cell membrane is (1) / not only responsible for creating a wall between inside (A) / and outside the cell, it must also act as a (B) /threshold through which select molecules can enter (C) /and exit the cell when necessary.(D) /
    1. BDCA
    2. ADCB
    3. DABC
    4. CABD
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 5) ABCD – The sequence is correct
  3. India-Turkey ties date back centuries: (1) / The poet Rumi and the (A) / Sufi movement there found easy synergy (B) / with the Bhakti and Sufi movements here.(C) / Mughal rulers and the Sultans of the Ottoman Empire exchanged (D) /
    1. ADBC
    2. DABC
    3. CDAB
    4. BCDA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2) DABC
  4. The World Health Organisation estimates (1) / that deficiency of key micronutrients such as iron, (A) / in general, insufficient consumption of (B) / vitamin A and iodine together affects a third of the world’s population; (C) / vitamins and minerals remains problematic. (D) /
    1. DBCA
    2. CDBA
    3. BDAC
    4. ACBD
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4) ACBD
  5. A tax on lucrative (1) / high value farm ventures, which affects their ability to absorb (A) / labourers from low-value farming,(B) / unable to make the cut in industry or services (C) / could make life more difficult for farmers (D) /
    1. CADB
    2. BADC
    3. ABDC
    4. DCAB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3) ABDC
  6. Slowly but surely, (1) / region through complex modes of relationships (A) / that promote cooperation as well as trigger competition (B) / the United States, China are consolidating or increasing their presence in the (C) / the outside actors principally Russia, (D) /
    1. ADCB
    2. DCAB
    3. CDAB
    4. BDCA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2) DCAB
  7. One of the unfortunate paradoxes (1) / unimaginable advances in technology, one in three persons worldwide is not (A) / of our lives today is that despite adequate food production and (B) / getting enough of the right food to eat and approximately 800 million (C) / of seven billion sleep hungry every night. (D) /
    1. ADCB
    2. CBAD
    3. BACD
    4. DCBA
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 3) BACD
  8. Nepal emerged (1) / in 2006 from the under the weight of Maoist killings and (A) / state atrocities to finally promulgate a Constitution in September 2015, (B) / overcoming the suffocating embrace of Western aid agencies (C) / and overt activism of Indian diplomats and intelligence. (D) /
    1. DABC
    2. ACBD
    3. BCDA
    4. CADB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 5) ABCD- the sequence is correct.
  9. Compared to (1) / that the smaller countries in the region see it (A) / as an infrastructure provider, (B) / the thornier West Asia, engaging South Asia is easier for China given (C)/ with deep pockets and without the usual moral science lessons (D) /
    1. DACB
    2. ADBC
    3. CDBA
    4. CABD
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 4) CABD
  10. New Delhi’s (1) / engage and shape geostrategic outcomes in the region and beyond (A) / foreign policy establishment and its national security team are (B) / clueless about what is happening in its broader neighbourhood or (C) / seem to lack the wherewithal to anticipate, (D) /
    1. ADBC
    2. BCDA
    3. CABD
    4. DCAB
    5. No arrangement required
    Answer & Explanation
    Answer – 2) BCDA