English Questions – Reading Comprehension Set 44

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Reading comprehension, which is BASED ON SBI/IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

Handy tips to attempt to Reading comprehension – 1
Handy tips to attempt to Reading comprehension – 2
Handy tips attempt Reading comprehension – 3

Finally some good news: The Central government has begun to recognise that women workers need adequate maternity protection. Of course, the new measures announced are still quite limited. The ministry of women and child development has decided to increase maternity leave from the current 12 weeks to 26 weeks and extend this to all women workers in both public and private employment. The ministry of labour is to require all establishments with 30 women workers or 50 total workers to provide crèche [kresh(A hospital where foundlings (infant children of unknown parents) are taken in and cared for)] facilities for their employees, either at the premises or within half a kilometre.
These are definitely welcome measures, apparently a response to low and declining rates of female work participation. India stands out in the world because of shockingly low rates of recognised work participation by women (around 24 per cent) that have even declined over the past decade. This obviously represents a huge economic loss for the country — but it is also a sign of the continuing low status of women and their lack of agency in Indian society.
As it happens, most women in India do indeed work, but they are involved not in paid employment but in unpaid work in their homes or communities. Such work is socially necessary but unsung and unrewarded — everything from cooking and cleaning to looking after the young, the old and the sick, to collecting fuel wood and water for households, to tending gardens and livestock, and so on. Bizarrely during the recent economic boom in India, official data suggests that more women have moved from paid or recognised employment to doing unpaid work in their households.
There are many factors behind this peculiar tendency. The sheer inadequacy of job creation in the economy makes it hard for women to find suitable jobs. Gender gaps in education also work against them. For less skilled women, available paid jobs tend to be physically arduous and pay much lower wages than for men. The double burden of paid work and unpaid work creates extreme time poverty for working women. So when family incomes improve even slightly (as they did in the previous decade when real wage rates were rising — something that is no longer the case) women may be less inclined to try and do both.
And there are other impediments to women working outside the home: Patriarchal attitudes within families and social restriction on mobility; concerns about commuting time and about security at work and during the commute; and the difficulties of managing domestic responsibilities along with the paid jobs, given the unequal division of household work between men and women within families.
So maternity leave for the actual period of childbirth and the immediate aftermath is only one of the many concerns that working women have — though it is in itself a big one. If the government does succeed in making private employers provide increased maternity leave and in providing crèches at or near workplaces, that will certainly be a step towards somewhat easing the double burden that working mothers face. It would put India (at least legally) in a better position than many other countries like the US, though still far behind more enlightened countries in northern and eastern Europe as well as Central Asia. Some countries like Canada and Australia even provide a year of parental leave, which can be shared between parents.

  1. Which of the following can be the suitable title of the passage?
    1) Working or non working Women
    2) Paid or unpaid working women
    3) What works for women at work
    4) Women at work
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: What works for women at work
  2. Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word ‘ peculiar ‘ as used in the passage?
    1) Particular
    2) General
    3) Individual
    4) Intrinsic
    5) Strange
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: General
  3. Which of the following statements is/ are true according to passage?
    1) If government increase maternity leave in jobs then it would put India in a better position than many other countries.
    2) Lack working participation by women obviously represents a huge economic loss for the country.
    3) Recently, official data suggests that more women have moved from paid employment to unpaid work in their households.
    4) All of above
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: All of above
  4. Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the word ‘ impediments ‘ as used in the passage?
    1) Obstruction
    2) Boost
    3) Help
    4) Promotion
    5) Support
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Obstruction
  5. Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word ‘ aftermath ‘ as used in the passage?
    1) Remainder
    2) Inception
    3) Issue
    4) Outcome
    5) Payoff
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: Inception
  6. According to the author, why India stands out in the world ?
    1) Because of less skilled women in India.
    2) Inadequacy of job creation in the economy.
    3) Because of shockingly low rates of recognised work participation by women that have even declined over the past decade
    4) Because of Gender gaps in education.
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: Because of shockingly low rates of recognised work participation by women that have even declined over the past decade
  7. Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the word ‘ Bizarrely ‘ as used in the passage?
    1) Usually
    2) Normally
    3) Generally
    4) Unusually
    5) Commonly
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Unusually
  8. Which of the following statements is/ are wrong according to the passage?
    A) Maternity leave has been extended 12 weeks to 20 week to all working women in private or public sector banks.
    B) Some countries like Canada and Australia even provide only few month parental leave.
    C) Gender gaps in education also work against for women.
    1) Only A and B
    2) Only A and C
    3) Only B and C
    4) All of these
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: Only A and B
  9. Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the word ‘adequate’ as used in the passage?
    1) Inferior
    2) Unequal
    3) Insufficient
    4) Enough
    5) Unfit
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: Enough
  10. According to the author, what are the obstructions to women working outside the home?
    1) The difficulties of managing domestic responsibilities along with the jobs.
    2) Concerns about commuting time and about security at work and during the commute.
    3) Patriarchal attitudes within families and social restriction on mobility.
    4) All of above
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: All of above
Comments