English Questions – Reading Comprehension Set 54

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Reading comprehension, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Reading comprehension

Prior to 1975, union efforts to organize public-sector clerical workers, most of whom are women, were somewhat limited. The factors favoring unionization drives seem to have been either the presence of large numbers of workers, as in New York City, to make it worth the effort, or the concentration of small numbers in one or two locations, such as a hospital, to make it relatively easy. Receptivity to unionization on the workers‘ part was also a consideration, but when there were large numbers involved or the clerical workers were the only unorganized group in a jurisdiction, the multi-occupational unions would often try to organize them regardless of the workers’ initial receptivity. The strategic reasoning was based, first, on the concern that politicians and administrators might play off unionized against non-unionized workers, and, second, on the conviction that a fully unionized public work force meant power, both at the bargaining table and in the legislature. In localities where clerical workers were few in number, were scattered in several workplaces, and expressed no interest in being organized, unions more often than not ignored them in the pre-1975 period.

But since the mid-1970‘s, a different strategy has emerged. In 1977, 34 percent of government clerical workers were represented by a labor organization, compared with 46 percent of government professionals, 44 percent of government blue-collar workers, and 41 percent of government service workers. Since then, however, the biggest increases in public-sector unionization have been among clerical workers. Between 1977 and 1980, the number of unionized government workers in blue-collar and service occupations increased only about 1.5 percent, while in the white-collar occupations the increase was 20 percent and among clerical workers in particular, the increase was 22 percent.

What accounts for this upsurge in unionization among clerical workers? First, more women have entered the workforce in the past few years, and more of them plan to remain working until retirement age. Consequently, they are probably more concerned than their predecessors were about job security and economic benefits. Also, the women‘s movement has succeeded in legitimizing the economic and political activism of women on their own behalf, thereby producing a more positive attitude toward unions. The absence of any comparable increase in unionization among private-sector clerical workers, however, identifies the primary catalyst—the structural change in the multi-occupational public-sector unions themselves. Over the past twenty years, the occupational distribution in these unions has been steadily shifting from predominantly blue-collar to predominantly white-collar. Because there are far more women in white-collar jobs, an increase in the proportion of female members has accompanied the occupational shift and has altered union policy-making in favor of organizing women and addressing women‘s issues.

  1. According to the passage, the public-sector workers who were most likely to belong to unions in 1977 were
    1. professionals
    2. managers
    3. clerical workers
    4. service workers
    5. blue-collar workers
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Option 1 is suitable
  2. The author cites union efforts to achieve a fully unionized workforce in order to account for why
    1. politicians might try to oppose public-sector union organizing
    2. public-sector unions have recently focused on organizing women
    3. early organizing efforts often focused on areas where there were large
    numbers of workers
    4. union efforts with regard to public-sector clerical workers increased
    dramatically after 1975
    5. unions sometimes tried to organize workers regardless of the workers‟ initial interest in unionization
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Option 5 is suitable
  3. The author’s claim that, since the mid-1970‟s, a new strategy has emerged in the unionization of public-sector clerical workers would be strengthened if the author
    1. described more fully the attitudes of clerical workers toward labor unions
    2. compared the organizing strategies employed by private-sector unions with those of public-sector unions
    3. explained why politicians and administrators sometimes oppose unionization of clerical workers
    4. indicated that the number of unionized public-sector clerical workers was
    increasing even before the mid-1970‟s
    5. showed that the factors that favored unionization drives among these workers prior to 1975 have decreased in importance
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Option 5 is suitable
  4. According to the passage, in the period prior to 1975, each of the following considerations helped determine whether a union would attempt to organize a certain group of clerical workers EXCEPT
    1. the number of clerical workers in that group
    2. the number of women among the clerical workers in that group
    3. whether the clerical workers in that area were concentrated in one workplace or scattered over several workplaces
    4. the degree to which the clerical workers in that group were interested in
    unionization
    5. whether all the other workers in the same jurisdiction as that group of clerical workers were unionized
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Option 2 is suitable
  5. The author states that which of the following is a consequence of the women’s movement of recent years?
    1. An increase in the number of women entering the work force
    2. A structural change in multi-occupational public-sector unions
    3. A more positive attitude on the part of women toward unions
    4. An increase in the proportion of clerical workers that are women
    5. An increase in the number of women in administrative positions
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Option 3 is suitable
  6. The main concern of the passage is to
    1. advocate particular strategies for future efforts to organize certain workers into labor unions
    2. explain differences in the unionized proportions of various groups ofpublic-sector workers
    3. evaluate the effectiveness of certain kinds of labor unions that represent public-sector workers
    4. analyzed and explain an increase in unionization among a certain category of workers
    5. describe and distinguish strategies appropriate to organizing different categories of workers
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Option 4 is suitable
  7. The author implies that if the increase in the number of women in the workforce
    and the impact of the women’s movement were the main causes of the rise in unioniza
    tion of public-sector clerical workers, then
    1. more women would hold administrative positions in unions
    2. more women who hold political offices would have positive attitudes toward labor unions
    3. there would be an equivalent rise in unionization of private-sector clerical workers
    4. unions would have shown more interest than they have in organizing women
    5. the increase in the number of unionized public-sector clerical workers would have been greater than it has been
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Option 3 is suitable
  8. The author suggests that it would be disadvantageous to a union if
    1. many workers in the locality were not unionized
    2. the union contributed to political campaigns
    3. the union included only public-sector workers
    4. the union included workers from several jurisdictions
    5. the union included members from only a few occupations
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Option 1 is suitable
  9. The author implies that, in comparison with working women today, women working in the years prior to the mid-1970‟s showed a greater tendency to
    1. prefer smaller workplaces
    2. express a positive attitude toward labor unions
    3. maximize job security and economic benefits
    4. side with administrators in labor disputes
    5. quit working prior of retirement age
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Option 5 is suitable.
  10. Which among the following is MOST SIMILAR in meaning to the word ‘CONVICTION’ ?
    1. overturning
    2. belief
    3. nihilism
    4. incredulity
    5. qualm
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Conviction – a firmly held belief or opinion