English Questions – Reading Comprehension Set 57

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Reading comprehension, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Reading comprehension

Directions (Q.1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain parts are given in bold to answer some of the questions based on the passage.

These mismatched graduates face poorer prospects and lower earnings than their peers who embark on careers that are a better fit for the knowledge and skills they have acquired through three or four years of study. It suggests that traditional careers advice isn’t working. The problem isn’t necessarily that too many students are taking the wrong course. There is little evidence that graduates are studying the “wrong” subjects, according to the UUK research, since most are on courses that offer subject knowledge and employability skills that are very much in demand.

Politicians complain of a, but graduates face an “experience gap” – with many employers preferring to recruit young people who have spent a couple of years in the workplace rather than raw recruitments from the university.

To help graduates find the right jobs for them, lots of universities are experimenting with new ways to make their careers advice more accessible and meaningful. At the University of Kent, students can use an online Careers Explorer service to match their skills to career options, and a work-study scheme that provides bursaries for work experience. Students at the University of Dundee can take employability modules in parallel with their academic work, including online and personal career planning sessions.

  1. What can be taken in parallel with academic work by students of University of Dundee ?
    1. matching career skills
    2. work study scheme
    3. employability modules
    4. work experience
    5. all the above
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Option 3 is suitable
  2. What are graduates facing ?
    1. planning sessions
    2. raw recruitments
    3. (1) and (2)
    4. employability skills
    5. experience gap
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Option 5 is suitable
  3. What is meant by ‘bursaries’
    1. a grant especially one awarded to someone to enable them to study at university or college.
    2. a place to live as given by authorities
    3. an award to highlight achievements of a person
    4. a privilege by the Government in order to propsper in field of academics and research work.
    5. (2) and (3)
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Option 1 is suitable
  4. According to passage what is not working ?
    1. poorer prospects
    2. traditional careers advice
    3. wrong course
    4. wrong subject
    5. (3) and (4)
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Option 2 is suitable
  5. What re universities doing in order to help graduates find the right jobs for them ?
    1. preferring to recruit young people
    2. experimenting with new ways to make their careers advice more accessible
    3. experimenting with new ways to make their careers advice more and meaningful
    4. (2) and (3)
    5. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Option 4 is suitable.
  6. What employers prefer while recruiting ?
    1. raw recruitment
    2. studied right subject
    3. young people who have spent a couple of years in the workplace
    4. (1) and (2)
    5. have employability skills
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Option 3 is suitable.
  7. Which among the following is MOST OPPOSITE in meaning to the word ‘Skill’ ?
    1. tact
    2. inability
    3. cunning
    4. artistry
    5. gumption
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Skill – the ability to do something well
  8. Which among the following is MOST SIMILAR in meaning to the word ‘Prospect’ ?
    1. expertise
    2. astuteness
    3. bent
    4. knack
    5. anticipation
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Prospect – the possibility or likelihood of some future event occurring
  9. Which among the following is MOST OPPOSITE in meaning to the word ‘Meaningful’ ?
    1. insignificant
    2. dexterity
    3. shrewdness
    4. flair
    5. ineptness
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Meaningful – having meaning
  10. Which among the following is MOST SIMILAR in meaning to the word ‘Embark’ ?
    1. acuteness
    2. savvy
    3. knack
    4. commence
    5. sagacity
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Embark – begin
Comments