English Questions – Reading Comprehension Set 60

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Reading comprehension, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Reading comprehension

Directions (Q.1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain parts are given in bold to answer some of the questions based on the passage.

Sometimes to upend entrenched power structures, a revolution is required. Naming and shaming powerful men in the #Metoo campaign is in many ways a revolutionary act. The truth about most was known, spoken in whispers, but not to their face. But now that omerta has been broken by some intrepid women , there’s a palpable sense of power and possibility.

Revolutions are by definition anarchic, as they are aimed against those who make and enforce the rules. So it has been with #MeToo. Men are named, sometimes anonymously, and the naming itself requires punitive action to be taken against them. There isn’t really any room for discussion on context or degree of culpability. Some have raised questions about due process, and the response has been, somewhat reasonably, that due process has failed. And it is true, arguing for due process when due process has failed feels a bit like batting for status quo. So let it be said, #MeToo despite its limitations is unreservedly a good development.However, the question is, what next? The #MeToo movement is more than just outing powerful men, it is about shifting the balance of power between men and women, transferring the punitive aspects — shame, denial of work opportunities — from the victim to the perpetrator. It is about ending impunity embedded in our social construct by shaping new social mores. This is and has to be a collective effort, and it is important for the #MeToo movement to have these discussions.

Let the burden of shame now be shifted to where it is supposed to- the perpetrators and not the women; the victims. It’s the woman who has to hide from the world. And by and large, due to this very fact prevailing in Indian society that many women ultimately choose to leave their jobs, or seek employment elsewhere, when they confront inappropriate behaviour from their colleagues.

Another very important aspect which should be taken care of is that of equality, where there’s no inhibitions, no sense of caution. Women need healthy camaraderie in place of needless caution. Respect, not condescension. They would like colleagues to engage with them, not be patronising. And the fact that they are still having to demand these is telling.

  1. Against whom the writer suggests are revolutions usually aimed at ?
    1) the guilty men
    2) perpetrators
    3) against the government agencies
    4) those who make and enforce laws
    5) Both 1 and 2
    Answer & Explanation
    Answer : 4) those who make and enforce laws
    Explanation:
    Option 4 is suitable
  2. Which of the following statements is not true according to the passage ?
    1) just naming and shaming the perpetrators does not account for culpability
    2) due process has failed leading to crimes
    3) sexual harassment is anything that makes a woman uncomfortable
    4) the campaign has broken the power structures
    5) Both 2 and 3
    Answer & Explanation
    Answer : 1) just naming and shaming the perpetrators does not account for culpability
    Explanation:
    Option 1 is suitable
  3. Which of the following options does the author suggests while talking about transferring the punitive aspects ?
    1) shame
    2) denial of work opportunities
    3) respect
    4) dignified behaviour
    5) Both 1 and 2
    Answer & Explanation
    Answer : 5) Both 1 and 2
    Explanation:
    Option 5 is suitable
  4. Which one of the following is most similar in meaning to “INTREPID” ?
    1) adventurous
    2) docile
    3) submissive
    4) fearless
    5) rash
    Answer & Explanation
    Answer : 4)fearless
    Explanation:
    Option 4 is suitable
  5. What is meant by the phrase ‘omerta has been broken’ ?
    1) crimes against women has stopped
    2) men have started fearing law
    3) silence has been broken and more women are coming up
    4) crime racket has been busted
    5) Both 1 and 2
    Answer & Explanation
    Answer : 3) silence has been broken and more women are coming up
    Explanation:
    Option 3 is suitable
  6. Which of the following is most similar in meaning to “PALPABLE” ?
    1) enraged
    2) disgusted
    3) nefarious
    4) noticeable
    5) disputable
    Answer & Explanation
    Answer : 4) noticeable
    Explanation:
    Palpable – (of a feeling or atmosphere) so intense as to seem almost tangible
  7. What kind of environment does the writer advocate for women in conclusion of the passage ?
    1) workplace with maximum security
    2) men should fear and give respect to women
    3) healthy camaraderie instead of needless caution
    4) meen need not patronising women
    5) Both 3 and 4
    Answer & Explanation
    Answer : 5) Both 3 and 4
    Explanation:
    Option 5 is suitable
  8. Which of the following is the most similar in meaning to the word “PATRONISING” ?
    1) scorn
    2) snub
    3) condescend
    4) indulge
    5) favour
    Answer & Explanation
    Answer : 3) condescend
    Explanation:
    Patronise – treat with an apparent kindness which betrays a feeling of superiority, condescend
  9. On what subjects, writer suggests to have ‘discussions’ on ?
    1) clarity in what constitutes sexual harassment
    2) bringing gender equality in society
    3) need for more stringent measures
    4) accountability of state and law government institutions
    5) Both 1 and 4
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Option 5 is suitable
  10. In the context of the passage what do you infer from the word ‘CAMARADERIE’
    1) equal sense of responsibility
    2) mutual trust and companionship
    3) increased intimacy
    4) treating with dignity
    5) Both 1 and 4
    Answer & Explanation
    Answer : 2) mutual trust and companionship
    Explanation:
    Camaraderie – mutual trust and friendship among people who spend a lot of time together
error: Alert: Content is protected !!