English Questions – Sentence Completion 9

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence completion, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

  1. Poverty eclipses the brightest virtues, and is very sepulcher of brave designs, ……………………………………………………………. what nature has fitted him for and stifling the noblest thoughts in their embryo.
    1. deprive man of means to have accomplished
    2. depriving a man of the means to accomplish
    3. deprived man of the means in accomplishing
    4. deprive a man in means to accomplish
    5. depriving a man of the means for accomplishing
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    depriving a man of the means to accomplish is the best suited alternative
  2. Improving IT literacy is a great task ahead because for Digital India …………………………………………………….. that masses know how to utilize the digital resources.
    1. for becoming successful it is necessary
    2. to become successful it is to be necessitated
    3. to become successful it is necessary
    4. for becoming successful it necessitated
    5. to becoming successful it is necessary
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    to become successful it is necessary is the best suited alternative
  3. Discipline is the most important ingredient which connects dreams and aspirations ………………………………………………. them in reality.
    1. to which of successfully achieve
    2. for that to successfully achieving
    3. to that of successful achievement
    4. to that of successfully achieving
    5. for successfully achieving the
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    to that of successfully achieving is the best suited alternative
  4. It is undeniable that without effective party politics, only the elite of the society and government ……………………………………………. dominance.
    1. shall be thriving by used
    2. will thrived using their
    3. would have been thriving by using their
    4. will have to thrive from using their
    5. would thrive using their
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    would thrive using their is the best suited alternative
  5. Indian schools and colleges need to prepare the youth for a very different economic and digital world because he skills to survive and prosper in the future …………………………………………… they are today.
    1. shall remain very differently than what
    2. will be very different from what
    3. shall be very different in what
    4. would be differentiated to what
    5. will be very different with what
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    will be very different from what is the best suited alternative
  6. Many a times, lot of candidates capable of making in to the administrative services do not even dare to attempt to appear in exams ………………………………………… Civil Services examination.
    1. because of the perception building around
    2. due to the perceiving building in
    3. because of the percepting built in and around
    4. because of the perception built around
    5. due to the perception being built in
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    because of the perception built around is the best suited alternative
  7. India and many other countries are already facing impact of 1 degree celsius rise. It makes important………………………………………..efforts towards limitting the warning to mitigate the effects of inevitable catastrophe.
    1. for all the nations to make
    2. to all the nations in making
    3. for all nations in made
    4. for all the nations towards having made
    5. to all the nations for making up
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    for all the nations to make is the best suited alternative
  8. The World Bank has praised India’s efforts under umbrella of economic reforms in the country and put the view that the Goods and Services Tax and reforms push by the government ……………………………………. high middle-income economy in next 30 years.
    1. would be placing the country from
    2. will place the country to
    3. shall placed the country in
    4. will place the country with
    5. would have placed the country besides
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    will place the country to is the best suited alternative
  9. At the dawn of the 21st century, …………………………………………. information revolution or ‘information age’ which was termed as Third wave by the celebrated novelist Alvin Toffler in his 1980 novel by the same.
    1. we being in the
    2. we have been on an
    3. we would be in an
    4. we are amidst the
    5. we had to be in the
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    we are amidst the is the best suited alternative
  10. The e-governance ……………………………………………………the accessibility of government information to citizens at any time as per their convenience.
    1. empower the citizens by improving
    2. empowering citizens from improving
    3. empowered the citizens with improved
    4. empowering citizens from improving
    5. empowers the citizens by improving
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    empowers the citizens the citizens by improving