English Questions – Sentence Connectors 10

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

In the question given below two statements are given. Connect them by choosing the word given in options in the best possible way without changing the intended meaning


  1. I. Water from the kitchen faucet can be as good as bottled water.
    II. The city water supply is bad.

    1. until
    2. whenever
    3. unless
    4. although
    5. lest
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    “Unless” is similar to “except” and “but.” It can be used as a conjunction. It’s also similar to “if” + “not.”
    Water from the kitchen faucet can be as good as bottled water unless the city water supply is bad.

  2. I. One day we may be able to set up human colony on the moon.
    II. There’s enough support and interest from the general public.

    1. furthermore
    2. provided
    3. otherwise
    4. If and when
    5. consequently
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Provided is a subordinating conjunction that presents a condition that must exist for something else to happen.
    Provided there’s enough support and interest from the general public,we may be able to set up human colony on the moon one day.

  3. I. He will be a successful radio jockey.
    II. He can attract and keep the audience
    .
    1. subsequently
    2. only then
    3. as long as
    4. than
    5. nevertheless
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    “As long as ” is used to describe a condition that must exist for something else to happen. It’s similar to “if.”
    He will be a successful radio jockey as long as he can attract and keep the audience.

  4. I. Reading is a good way to learn new vocabulary words.
    II. It can improve your ability to spell words correctly.

    1. even if
    2. unless
    3. while
    4. since
    5. furthermore
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Reading is a good way to learn new vocabulary words; furthermore it can improve your ability to spell words correctly

  5. I. Krishna doesn’t feel as lonely and depressed.
    II. He has a dog to keep him company.

    1. such that
    2. now that
    3. due to
    4. on the other hand
    5. not only
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    “Now that” describes a situation that is true and allows for the possibility of something else to happen. It’s often used to describe a cause and effect relationship.
    Krishna doesn’t feel as lonely and depressed now that he has a dog to keep him company.

  6. I. Poachers have hunted and killed too many elephants for their tusks.
    II. They have become an endangered species in some parts of the world.

    1. whenever
    2. likely
    3. even though
    4. consequently
    5. hardly
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    “Consequently” is very similar to “so” and “therefore.” Like “therefore” it’s a conjunctive adverb
    Poachers have hunted and killed too many elephants for their tusks; consequently, they have become an endangered species in some parts of the world.

  7. I. The development of new technology has made our lives easier.
    II. It has also resulted in the development of weapons that can kill large numbers of people.

    1. because
    2. due to
    3. on the other hand
    4. scarcely
    5. now that
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    “On the other hand” is used to show two sides of an issue. It’s similar to “conversely,” but it doesn’t always describe an opposite situation
    The development of new technology has made our lives easier; on the other hand, it has also resulted in the development of weapons that can kill large numbers of people.

  8. I. He started sending money to his family for support.
    II. He got a better employment opportunity.

    1. whenever
    2. knowingly
    3. as soon as
    4. so that
    5. for
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    It’s similar to the word “when.”
    He started sending money to his family for support as soon as he got a better employment opportunity.

  9. I. The barber in my neighbourhood likes to talk to his customers
    II. He gives them a haircut.

    1. even if
    2. rightly
    3. in addition
    4. wherever
    5. while
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    “While” expresses that something is happening at the same time as something else; two things are happening at once.
    The barber in my neighbourhood likes to talk to his customers while he gives them a haircut.

  10. I. Karishma is studying engineering
    II. Her friend is in the United States studying Biotechnology.

    1. likely
    2. nevertheless
    3. now that
    4. meanwhile
    5. provided
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    It’s similar to “as” and “while.” It’s useful in describing two things happening at the same time.
    Karishma is studying engineering,meanwhile, her friend is in the United States studying Biotechnology.