English Questions – Sentence Connectors 11

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

In the question given below two statements are given. Connect them by choosing the word given in options in the best possible way without changing the intended meaning

  1. I. Reading newspapers is an interesting hobby which provides me with general knowledge.
    II. I don’t need to buy specific magazines for gaining knowledge.

    1. even if
    2. furthermore
    3. so that
    4. although
    5. nevertheless
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    “Furthermore” is similar to “in addition.” Use “furthermore” to add more information in your sentence
    Reading newspapers is an interesting hobby which provides me with general knowledge;furthermore,I don’t need to buy specific magazines for gaining knowledge.

  2. I. Kartik has stopped watching what he eats.
    II. He’s starting to get really heavy.

    1. moreover
    2. hardly
    3. as soon as
    4. lest
    5. therefore
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    “Therefore” is very similar to “as a result.” Something is a fact, and after thinking about this fact, you can make a conclusion.
    Kartik has stopped watching what he eats, therefore he’s starting to get really heavy.

  3. I. Finding a new job can be a time-consuming process.
    II. It can be costly if you need to buy a new suit and send out resumes.

    1. however
    2. in addition
    3. scarcely
    4. adding to
    5. unless
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    “In addition” is used to add extra information in continuation of the matter discussed.
    Finding a new job can be a time-consuming process and in addition,it can be costly if you need to buy a new suit and send out resumes.

  4. I. You’ll have to start taking better care of your body and stop smoking.
    II. You’ll die early.

    1. consequently
    2. whether
    3. otherwise
    4. if and when
    5. provided
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    “Otherwise” is used to offer an alternative situation. It’s very similar to “or ” and “or else.”
    You’ll have to start taking better care of your body and stop smoking otherwise you’ll die early.

  5. I. She is going to finish her homework
    II. It takes him all night.

    1. not only
    2. such that
    3. although
    4. even if
    5. because
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    “Even if ” is used to describe a situation that is true, no matter what the facts are. It’s similar to “despite.”
    She is going to finish her homework even if it takes him all night.

  6. I. Priya’s parents will let her have her own car
    II. She pays for her own insurance and doesn’t get into any trouble with it.

    1. however
    2. because of
    3. furthermore
    4. as long as
    5. due to
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    “As long as ” is used to describe a condition that must exist for something else to happen. It’s similar to “if.”
    Priya’s parents will let her have her own car as long as she pays for her own insurance and doesn’t get into any trouble with it.

  7. I. The police can’t arrest the suspect in the crime.
    II. They have more evidence against him.

    1. until
    2. providing
    3. although
    4. meanwhile
    5. instead
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    We use until as a subordinating conjunction to connect an action or an event to a point in time
    The police can’t arrest the suspect in the crime until they have more evidence against him.

  8. I. Farmers next year will have a good corn harvest this year.
    II. It rains a lot and prevents them from harvesting their cro
    ps.
    1. provided
    2. since
    3. while
    4. unless
    5. on the other hand
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    “Unless” is similar to “except” and “but.” It can be used as a conjunction. It’s also similar to “if” + “not.”
    Farmers next year will have a good corn harvest this year unless it rains a lot and prevents them from harvesting their crops.

  9. I. The beekeeper checks his hives to see how his bees are doing.
    II. The bees continue to do their work.

    1. lest
    2. nevertheless
    3. even if
    4. besides
    5. meanwhile
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The word “meanwhile” is a conjunctive adverb that joins two clauses together. It’s similar to “as” and “while.” It’s useful in describing two things happening at the same time.
    The beekeeper checks his hives to see how his bees are doing; meanwhile, the bees continue to do their work.

  10. I. Dr. APJ Abdul Kalam was a great scientist and thinker.
    II. Being the president of the country.

    1. while
    2. such that
    3. even if
    4. besides
    5. although
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    As an adverb, “besides” is similar to “in addition.” As a preposition, it’s similar to “in addition to.
    Dr. APJ Abdul Kalam was a great scientist and thinker besides being the president of the country.