English Questions – Sentence Connectors 12

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

In the question given below two statements are given. Connect them by choosing the word given in options in the best possible way without changing the intended meaning

  1. I. She spent four years studying for her law degree
    II. She continued to work at the bank.

    1. lest
    2. nevertheless
    3. even if
    4. besides
    5. meanwhile
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    The word “meanwhile” is a conjunctive adverb that joins two clauses together. It’s similar to “as” and “while.” It’s useful in describing two things happening at the same time.
    She spent four years studying for her law degree, meanwhile she continued to work at the bank.
  2. I. He is old and unpopular.
    II. He has at best only two years of political life ahead of him.

    1. even if
    2. unless
    3. furthermore
    4. since
    5. while
    Answer & Explanation
    Answer – 3. furthermore
    Explanation:
    He is old and unpopular, furthermore he has at best only two years of political life ahead of him.
  3. I. Benefits please like flowers.
    II. They are fresh.

    1. even if
    2. rightly
    3. in addition
    4. wherever
    5. while
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    “While” expresses that something is happening at the same time as something else; two things are happening at once.
    Benefits please like flowers while they are fresh.
  4. I. Man is always more than he can know of himself.
    II. His accomplishments, time and again, will come as a surprise to him.

    1. whenever
    2. likely
    3. even though
    4. consequently
    5. hardly
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    “Consequently” is very similar to “so” and “therefore.”
    Man is always more than he can know of himself, consequently his accomplishments, time and again, will come as a surprise to him.
  5. I. Foreign businesses shall invest here.
    II. They get a business-friendly domestic market

    1. furthermore
    2. provided
    3. otherwise
    4. If and then
    5. consequently
    Answer & Explanation
    Answer – 2. provided
    Explanation:
    Provided is a subordinating conjunction that presents a condition that must exist for something else to happen.
    Foreign businesses shall invest here, provided, they get a business-friendly domestic market
  6. I. Mother hustled the children off to school.
    II. They should be late.

    1. lest
    2. whenever
    3. unless
    4. although
    5. until
    Answer & Explanation
    Answer – 1. lest
    Explanation:
    The term “lest” is generally used to imply “in case” or “for fear that ” . It is always followed by “should”
    Mother hustled the children off to school lest they should be late.
  7. I. When I was young, I admired clever people.
    II. I am old, I admire kind people.

    1. because
    2. due to
    3. on the other hand
    4. scarcely
    5. now that
    Answer & Explanation
    Answer – 5. now that
    Explanation:
    “Now that” describes a situation that is true and allows for the possibility of something else to happen.
    When I was young, I admired clever people, now that I am old, I admire kind people.
  8. I. The US has a moral obligation of not abandoning war-torn areas.
    II. There’s stability and peace in those regions

    1. hardly
    2. unless
    3. even if
    4. as long as
    5. provided
    Answer & Explanation
    Answer – 2. unless
    Explanation:
    The US has a moral obligation of not abandoning war-torn areas unless there’s stability and peace in those regions
  9. I. The situation is such that we are bound to incur nature’s wrath.
    II. We start adopting strict control measures henceforth.

    1. instead
    2. hardly
    3. even if
    4. wherever
    5. no longer
    Answer & Explanation
    Answer – 3. even if
    Explanation:
    “Even if ” is used to describe a situation that is true, no matter what the facts are. It’s similar to “despite.”
    The situation is such that we are bound to incur nature’s wrath even if we start adopting strict control measures henceforth.
  10. I. She has to check her son’s extravagance.
    II. He might turn out to be the proverbial ‘prodigal son’.

    1. consequently
    2. whether
    3. otherwise
    4. if and when
    5. provided
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    “Otherwise” is used to offer an alternative situation. It’s very similar to “or ” and “or else.”
    She has to check her son’s extravagance otherwise he might turn out to be the proverbial ‘prodigal son’.
error: Alert: Content is protected !!