English Questions – Sentence Connectors 13

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

In the question given below two statements are given. Connect them by choosing the word given in options in the best possible way without changing the intended meaning

  1. I. The heatwave was forecast to end soon.
    II. It was raining the very next day.

    1. lest
    2. although
    3. however
    4. indeed
    5. if and when
    Answer & Explanation
    Answer – 4. indeed
    Explanation:
    The heatwave was forecast to end soon and, indeed, it was raining the very next day.
  2. I. The Statue of Liberty is a famous landmark.
    II. Everyone knows where it is and what it represents.

    1. not only
    2. likewise
    3. such that
    4. therefore
    5. as if
    Answer & Explanation
    Answer – 3. such that
    Explanation:
    “Such that” is similar to “so.” It expresses a quality that is large or small in amount. It’s used with adjectives that come before nouns.
    The Statue of Liberty is such a famous landmark that everyone knows where it is and what it represents.
  3. I. You may keep the book a further week.
    II. That no one else requires it.

    1. provided
    2. no longer
    3. consequently
    4. likely
    5. meanwhile
    Answer & Explanation
    Answer – 1. provided
    Explanation:
    Provided is a subordinating conjunction that presents a condition that must exist for something else to happen.
    You may keep the book a further week provided that no one else requires it.
  4. I. Two is more than one.
    II. One is less than two.

    1. likewise
    2. conversely
    3. despite
    4. henceforth
    5. in contrast
    Answer & Explanation
    Answer – 2. conversely
    Explanation:
    Two is more than one; conversely one is less than two
  5. I. He is very studious.
    II. He is always there among the top students of the college.

    1. therefore
    2. even
    3. likewise
    4. as to say
    5. infact
    Answer & Explanation
    Answer – 5. infact
    Explanation:
    He is very studious. Infact, he is always there among the top students of the college.
  6. I. I want to go to the party but.
    II. I ought to be studying.

    1. because
    2. due to
    3. on the other hand
    4. scarcely
    5. now that
    Answer & Explanation
    Answer – 3. on the other hand
    Explanation:
    “On the other hand” is used to show two sides of an issue. It’s similar to “conversely,” but it doesn’t always describe an opposite situation
    I want to go to the party, but on the other hand I ought to be studying.
  7. I. The heat is on.
    II. The election is only a week away.

    1. such that
    2. now that
    3. due to
    4. on the other hand
    5. not only
    Answer & Explanation
    Answer – 2. now that
    Explanation:
    “Now that” describes a situation that is true and allows for the possibility of something else to happen. It’s often used to describe a cause and effect relationship.
    The heat is on now that the election is only a week away.
  8. I. The bullet train project has boosted railways luxury tourism.
    II. It has destroyed many farmer’s life who were compensated very cheaply for their lands.

    1. On account of
    2. But
    3. On the other hand
    4. Despite
    5. Barely
    Answer & Explanation
    Answer – 3. On the other hand
    Explanation:
    “On the other hand” is used to show two sides of an issue. It’s similar to “conversely,” but it doesn’t always describe an opposite situation
    The bullet train project has boosted railways luxury tourism; on the other hand it has destroyed many farmer’s life who were compensated very cheaply for their lands.
  9. I. He groaned and slapped his forehead.
    II. suddenly remembering something obvious.

    1. as and when
    2. lest
    3. should
    4. although
    5. as if
    Answer & Explanation
    Answer – 5. as if
    Explanation:
    He groaned and slapped his forehead, as if suddenly remembering something obvious.
  10. I. Some people will complain.
    II. They have no genuine grievance

    1. whenever
    2. even if
    3. although
    4. hardly
    5. no matter
    Answer & Explanation
    Answer – 2. even if
    Explanation:
    “Even if ” is used to describe a situation that is true, no matter what the facts are. It’s similar to “despite.”
    Some people will complain even if they have no genuine grievance.