English Questions – Sentence Connectors 2

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in sentence connectors, which is BASED ON THE IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB exams !!!

In the question given below two statements are given. Connect them by choosing the word given in options in the best possible way without changing the intended meaning.

  1. (I) Everyone now knows that the debate on education had been postponed.
    (II) The government can discuss the latest crisis.

    1) But
    2) So that
    3) So as to
    4) In order that
    5) Furthermore
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    2nd point is a result of 1st point. So, appropriate option is ‘so that’
    Everyone now knows that the debate on education had been postponed so that the government can discuss the latest crisis.
  2. (I) The Government seems serious.
    (II) The country’s relations with its neighbors.

    1) As far as
    2) Provided that
    3) when
    4) With reference to
    5) So long as
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    The Government seems serious with reference to the country’s relations with its neighbors.
  3. (I) The city people stayed fearlessly.
    (II) Rumors of terrorist attack in the area.

    1) Inspite of
    2) In the event of
    3) On account of
    4) In case of
    5) However
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    The city people stayed fearlessly inspite of rumors of terrorist attack in the area.
  4. (I) In the view of financial crisis the company does not have any choice.
    (II) To close down the factory.

    1) Unless
    2) Until
    3) Else
    4) But
    5) Than
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    correct form of sentence is no + alternative/choice/option +but +to V1
    In the view of financial crisis the company does not have any choice but to close down the factory.
  5. (I) Had I stepped out of my house.
    (II) I saw some policeman coming towards my house.

    1) On the other hand
    2) Immediately
    3) Hardly ….when
    4) Despite
    5) Suddenly
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    correct form of sentence is no + alternative/choice/option +but +to V1
    Hardly I stepped out of my house when I saw some policeman coming towards my house.
  6. (I) Do children have fewer chances of surviving.
    (II) They also lack educational opportunities
    .
    1) Not only
    2) Instead of
    3) Moreover
    4) Though
    5) But
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Not only do children have fewer chances of surviving, they also lack educational opportunities.
  7. (I) Ram’s parents knew that he was addicted to gambling.
    (II) They could not do anything to reform him.

    1) But
    2) Unless
    3) Therefore
    4) Until
    5) So
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Ram’s parents knew that he was addicted to gambling but they could not do anything to reform him.
  8. (I) The fact that he worked hard,
    (II) He still didn’t get success.

    1) Moreover
    2) Inspite of
    3) Despite of
    4) Until
    5) If
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    Inspite of the fact he worked hard, he still didn’t get success.
  9. (I) The unemployment rate has dropped sharply this month.
    (II) It may only be temporary.

    1) But
    2) Likewise
    3) Though
    4) Still
    5) Nonetheless
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    The unemployment rate has dropped sharply this month, though it may only be temporary.
  10. (I) The guidelines, though in the foreign language, were so simple.
    (II) We could follow all of them without any difficulty.

    1) But
    2) So far that
    3) Even
    4) That
    5) Yet
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    The guidelines, though in the foreign language, were so simple that we could follow all of them without any difficulty.