English Questions : Sentence Correction Set 105

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction (Phrase Replacements), which is BASED ON IBPS EXAMS 2017 !!!

  1. The single company that stayed in the fray could submit a cheaper offer because it already runs similar voting systems in a number of countries — where the system has been accused of malfunction or vulnerability to tinkering.
    1) submit a cheaper offers because it already runs
    2) submit a cheaper offer because its already runs
    3) submit a cheaper offer because it already run
    4) submit a cheaper offer because it already running
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    No correction required
  2. The BCCI’s elbow room has shrunk, and it is expected that the chastised board will toe the line, though this has time till October 6 to file a reply in the Supreme Court.
    1) though it have time till
    2) though this have time until
    3) though it has time till
    4) though it has time until
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    though it has time till
  3. The Chinese hold lapsed on Monday, and have it not raised an objection, the resolution designating Azhar a terrorist would have been passed automatically.
    1) have it not raise an objection
    2) had this not raised an objection
    3) had it not raised an objection
    4) has it not raised an objection
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    had it not raised an objection
  4. Indian exporters, especially from the employment oriented engineering (sector), suffer due to high cost production, with the situation aggravated by (government-imposed) restrictions on imports on steel, the basic raw material.
    1) suffer due to high cost of productions
    2) suffers due to high cost production
    3) suffers due to high cost of production
    4) suffer due to high cost of production
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    suffer due to high cost of production
  5. We are hoping that over the next quarter or two, keeping in mind that the government has also reduce the small savings rate, that the MCLR calculation will now throw up more transmission.
    1) have also reduced the small savings
    2) have also reduce the small saving
    3) has also reduced the small savings
    4) has also reduced the small savings
    5) No correction required
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation :
    has also reduced the small savings
  6. The manager called the clerk and said whether he was in the habit of sleeping at home as well.
    1) calls the clerk and says if
    2) called the clerk and asked whether
    3) called the clerk and said if
    4) call the clerk and ask whether
    5) No improvement
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation :
    according to “was” it should be called so option A and D are wrong. Also whether is used so it indicates interrogative sense of sentence so asked is used instead of said
    Because said – utter words so as to convey information, an opinion
    Asked – say something in order to obtain an answer or some information
  7. Union Minister for Railways Piyush Goyal, co-incharge for the Bharatiya Janata Party’s campaign in Karnataka, spoke on the party’s campaign, an separate flag for the State, and the demands by sections of the Lingayat community for minority status.
    1) spoke on the party campaign, a separate flag for the State
    2) spoke on the party’s campaign, an separated flag for the State
    3) spoke on the party’s campaign, a separate flag for the State
    4) spoke on the party campaign, an separated flag for the State
    5) No improvement
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    punctuation mark (’) is used to indicate possessions. In above sentence campaign is of the party. So we use punctuation mark with party to show this.
    Separate is consonant sound word so ‘a’ article is used instead of ‘an’.
  8. For years I do my washing by hand; then last year I a washing machine and I must say it has made washing day much exhausting.
    1) For years I did my washing by hand; then last year
    2) For years I have doing my washing by hand; then last year
    3) For years I have done washing by hand; then last year
    4) For years I have been doing my washing by hand; then last year
    5) No improvement
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation :
    for indicates that the above sentence is in perfect continuous tense. Correct form of perfect continuous is only in option C
  9. A society that ignores the former for the latter stays stuck in time, but a society that ignores the latter for the former might well plunge down a precipice.
    1) a society that ignores a latter for the
    2) a society that is ignores the latter for the
    3) a society that ignores an latter for the
    4) a society which ignores the latter for the
    5) No correction reqired.
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation :
    No correction reqired.
  10. Jamshedji knew that an industrial revolution can only brought in the country by setting up iron and steel industry.
    1) an industrial revolution can only be brought in the
    2) an industrial revolution can only bring in the
    3) an industrial revolution only can be brought in the
    4) an industrial revolution can only be bring in the
    5) No improvement
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation :
    bring is a verb. So it take object. There is no object after bring in above sentence. so it should be in passive form. So correct form of verb is can + only +be +verb (III). This is only in option 1).